All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 09

People, Development and Environment – Previous Year Questions

191 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A tsunami is a:
    Answer: C. Both transverse and longitudinal waves Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  2. Which one of the following is a chemical parameter to measure the water quality?
    Answer: C. Hardness Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  3. Which one of the following is not an air pollutant?
    Answer: D. N2O Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  4. International Solar Alliance (ISA) is the alliance of countries, most of which lie
    Answer: D. Between Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  5. Biomass A. is a carbon cycle neutral fuel B. has significantly higher calorific value than coal C. can be converted in solid, liquid and gaseous fuels D. can be converted into Producer Gas E. can not be obtained from en…
    Answer: B. A, C and D Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  6. Hydrochlorofluorocarbons (HCFCs), replacement for chlorofluorocarbons (CFCs), have to be phased out completely by the year
    Answer: B. 2030 Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  7. Softening of hard water is done by A. Aeration B. Boiling C. Lime soda D. Ozonation E. Ion exchange Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B, C and E Only Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  8. Due to over fertilization of lakes, quality of fish produced
    Answer: B. impairs Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  9. In Kyoto protocol, how much target was fixed for the reduction of concentration of Green House Gases (GHGs) below 1990 level, during first commitment period 2008-12 by state parties?
    Answer: B. 5.2 % Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  10. Which of the following are biogas? (A) Marsh Gas (B) Swamp Gas (C) Producer Gas (D) Compost Gas (E) Flue Gas Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. (A), (B) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  11. Which one of the following is considered to be the finest particulate matter?
    Answer: B. Nucleation mode particles Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  12. Which one of the following is an example of natural climate forcing?
    Answer: B. Volcanic eruptions Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  13. Which of the following are true about Pyrolysis? (A) It produces less air pollution than complete incineration. (B) It is done in the presence of oxygen. (C) Instead of oxidation a complex series of decomposition and ot…
    Answer: B. (A), (C), (D) and (E) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  14. What is the mission of International Solar Alliance?
    Answer: C. Every home no matter how far away will have light at home Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  15. Amount of destruction caused by an earthquake is measured by:
    Answer: D. Mercalli Scale Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  16. Which of the following are consequences of Global Warming? (A) Change in Hydrological Cycle (B) Species Migration (C) Change in Ocean Circulation (D) Ocean Acidification (E) Sea level rise Choose the correct answer from…
    Answer: D. (A), (B), (C), (D) and (E) Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  17. Which of the following is not a disease caused due to exposure of Ultra Violet (UV)-rays, one of the environmental hazards due to ozone layer depletion?
    Answer: C. Teratoma Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  18. Because of Biochemical Oxygen Demand (BOD), Dissolved Oxygen (DO) of a water body:
    Answer: B. Decreases Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  19. Which of the following are true about pure rain water? A. It is naturally acidic B. It is naturally basic C. It is neutral (neither acidic nor basic) D. It's pH value is 7 E. It is called as acid rain when pH becomes le…
    Answer: A. A and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  20. In which of the following steps of hydrological cycle water is purified?
    Answer: C. Evaporation Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  21. The scale, which not only measures the intensity of earthquake but also its impact on people, is known as
    Answer: B. Modified Mercalli Scale Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  22. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Disinfectant byproducts (DBPs) of Chlorine) LIST-II (Chemical Composition) A. Dibromochloromethane I. CHBr₂Cl B. Bromoform II. CHCl₃ C. Bromodichloromethane III. CHBrCl₂ D. Chlorofor…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  23. Which of the following are true about moderator used in nuclear reactors? A. Moderators slow down neutrons to sustain the chain reaction B. Moderators stops the neutrons to control chain reaction C. Without a moderator…
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  24. What is the correct sequence, from initial to final, of blue baby disease, methemoglobinemia, in human infants? A. Conversion of nitrate ions to nitrite ions by microorganisms in human body B. Oxidation of ions from Fe(…
    Answer: B. C, A, B, D Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  25. Electrostatic Precipitator is used in Thermal Power Plants to remove which of the following air pollutants?
    Answer: C. Fly ash Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  26. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Types of water pollutant) LIST-II (Example) A. Disease Causing Agent I. Fine particles of clay B. Oxygen Consuming Waste II. Coliform Bacteria C. Plant Nutrient III. Animals and Pla…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  27. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Waste water treatment process) LIST-II (Explanation) A. Ozonation I. Removal of excess iron and manganese B. Aeration II. Removal of large solids C. Flocullation III. Disinfection D…
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  28. What is the correct increasing order of U-235 (fissile uranium) ratio in following? A. Natural Uranium B. Uranium Ore C. Weapon grade uranium D. Reactor grade uranium Choose the correct answer from the options given bel…
    Answer: B. B, A, D, C Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  29. International day for biological diversity is observed on
    Answer: C. 22 May Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  30. Which of the following is a chemical treatment process in context to water treatment?
    Answer: B. Coagulation Paper 1 · 26 June 2025 Evening