All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 09

People, Development and Environment – Previous Year Questions

191 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Given below are two statements: Statement I: International Solar Alliance was formed in 2010 Statement II: International Solar Alliance is a group of twenty leading countries of the World involved in collaborative resea…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  2. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion (A): Large dams on rivers tend to reduce the fertility of land areas in the river flood plain Reason (R): Da…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  3. Carbon monoxide pollution may cause loss of consciousness or death in the exposed individual. For such an event to occur, the likely minimum percentage saturation level of carboxyhaemoglobin in the human blood would be:
    Answer: D. 60% Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  4. At a typical urban site, the ground level ozone concentration would be maximum at what time of the day?
    Answer: B. Afternoon Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. Identify the biodiversity hot-spot regions from the following: (A) Western Ghats (B) Central India (C) Sundaland (D) Indo-Burma Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (A), (C) and (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. Given below are two statements: Statement I: National Action Plan on Climate Change was launched in 2014. Statement II: National Mission for Smart Cities is one of the missions under the National Action Plan on Climate…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  7. Match List I with List II: List I – Phenomena List II – Impacts (A) Jhum Cultivation (I) Acid rain (B) Air Pollution (II) Eutrophication (C) Water Pollution (III) Heat Island Formation (D) Urbanization (IV) Deforestatio…
    Answer: C. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  8. Which of the following pesticides is expected to persist in the environment for longer period as compared to others?
    Answer: A. Dieldrin Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  9. Arrange the following terms chronologically according to the time these were first introduced. (A) Principle of common but differentiated responsibility. (B) Sustainable Development (C) Nationally Determined Contributio…
    Answer: C. B, A, D, C Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. Identify the nuclear disasters among the following: (A) Love Canal (B) Fukushima (C) Kyshtym (D) Chernobyl Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: B. B, C and D Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. Match List I with List II:List I List II (A) Pathogens (I) Thorium (B) Inorganic Chemicals (II) Plastics (C) Organic Chemicals (III) Bacteria (D) Radioactive Material (IV) Heavy Metals Choose the correct answer from the…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  12. Given below are two statements: One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Energy of most cyclones dissipates fast after landfall. Reason (R): Surface roughness of land area…
    Answer: B. Both (A) and (R) are true but (R) is NOT the correct explanation of (A) Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  13. Given below are two statements: Statement I: Understanding the concept of sustainable development is the pre-requisite for developing the values needed for it. Statement II: Sustainable development is defined as develop…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  14. Which of the following books created awareness about adverse impacts of DDT which ultimately led to the banning of this chemical in the United States of America?
    Answer: A. Silent Spring Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  15. Given below are two statements: Statement I: To qualify as a biodiversity hotspot, an area must have at least 15000 species of vascular plants. Statement II: To qualify as a biodiversity hotspot, an area must have 50% o…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  16. Which of the following stores the maximum amount of liquid freshwater?
    Answer: B. Groundwater Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  17. Identify the features associated with Kyoto Protocol. (A) Heavier burden on developed countries to cut down greenhouse gas emissions. (B) International emissions trading. (C) Nationally determined contributions. (D) Cle…
    Answer: C. A, B and D Only Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  18. Arrange the following renewable energy sources in increasing order of their potential in India. (A) Solar Energy (B) Biomass Energy (C) Wind Energy (D) Geothermal Energy Choose the correct answer from the options given…
    Answer: A. D, B, C, A Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  19. The share of renewable energy in the energy mix of our country sought to be achieved by 2030 is now
    Answer: D. 50% Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  20. Formation of photochemical smog involves the following A. Carbon dioxide B. Volatile Organic Carbon C. Sunlight D. Methane E. Nitrogen dioxide Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B, C and E only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  21. Dioxins are produced as a byproduct of A. Forest fires B. Incineration of plastics C. Chemical processing D. Volcanic eruptions E. Diesel fuel combustion Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B, C and E only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  22. The Indian Government has recently pledged to reduce the projected carbon emissions by
    Answer: B. 1 billion tons by 2030 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  23. During nuclear fission process, the speed of neutrons is reduced to a critical value by using following moderators: A. Deuterium B. Graphite C. Monazite D. Tritium E. Heavy Water Choose the correct answer from the optio…
    Answer: B. B and E only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  24. Which one of the following isotopes of Uranium is used as fissile material in nuclear thermal power plants?
    Answer: B. U235 Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  25. Which one among the following rotors is mostly used in wind turbines for electricity generation?
    Answer: B. Propeller rotor Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  26. What is the correct chronological order of the following from older to newer? (A) Paris agreement (B) Convention on biodiversity (C) Kyoto Protocol (D) Montreal Protocol (E) Stockholm Conference Choose the correct answe…
    Answer: D. E, D, B, C, A Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  27. Given below are two statements: Statement I: Total absence of fluoride in drinking water causes dental caries. Statement II: With presence of fluoride in drinking water, all the dental problems can be avoided. In the li…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  28. According to Indian National Ambient Air Quality standards an Air Quality Index (AQI) value of 200 indicates the quality of air as
    Answer: B. Moderate Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  29. Dysentery is a waterborne disease caused by water contaminated by:
    Answer: B. Bacteria Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  30. Which one of the following agreements/protocols mainly focuses on the curbing of global temperature rise?
    Answer: D. Paris Agreement Paper 1 · 3 September 2024 Evening