All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 04

Communication – Previous Year Questions

179 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Effective communication can be achieved by adopting the following strategies. A. Improving the clarity of message to communicate B. Selection of appropriate channel (technology) to communicate C. Using proper environmen…
    Answer: B. A, B, C Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  2. Match List - I with List - II : List - I List - II A. Film fare I. Newspaper B. Dainik Jagran II. Book C. The God of Small Things III. Magazine D. Chacha Chaudhury IV. Comics Choose the correct answer from the options g…
    Answer: B. A-III, B-I, C-II, D-IV Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  3. Which of the following Principles are true for a typical communication process? A. Communication messages are both verbal and non-verbal. B. The communication process does not involve mutual influence. C. Communication…
    Answer: C. A, C & D Only Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  4. Arrange the following levels of communication in the sequential order of complexity beginning with the most personal. A. Intergroup B. Interpersonal C. Intragroup D. Intrapersonal E. Institutional Choose the correct ans…
    Answer: D. D, B, C, A, E Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  5. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Type of Noise in Communication) LIST-II (Examples) A. Physiological I. Words not understood B. Physical II. Fatigue C. Psychological III. Prejudice D. Semantic IV. Bright Lights Choo…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-III, D-I Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  6. 'Planned publicity that spreads spontaneously and rapidly by word of mouth (but also by social network sites) throughout a potential media consumer market', refers to:
    Answer: B. Viral Advertising Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  7. The mental or psychological recasting of a message so that its meaning is in line with a person's beliefs and attitudes, is
    Answer: A. Selective Perception Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  8. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): People who are shown Television news edited to draw attention to a particular problem, assign grea…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  9. Arrange the following in sequence according to Nowak and Warneryd's model of a communication campaign. A. Manipulative Factors B. Receiving Group C. Obtained Effect D. Intended Effect E. Points of Departure Choose the c…
    Answer: B. D, E, B, A, C Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  10. Match List - I with List - II.List - I (Term) List - II (Meaning/Related with) A. Affirmation I. Attempt to undermine an image B. Reaffirmation II. Creation of a particular mental image for the audience C. Purification…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-III, D-I Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  11. View of mass communication as the representation of shared belief where reality is produced, maintained, repaired, and transformed, is known as the:
    Answer: C. Ritual Perspective Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  12. The study of the communicative effect of time is known as:
    Answer: A. Chronemics Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  13. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: The influence of mass media is rarely direct. Reason R: According to Limited Effects theories, media effe…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  14. Arrange the following in the ascending order of year of appearance beginning with the oldest. A. Radio B. Television C. Book D. Prototypical Newspaper E. Film Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, D, E, A, B Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  15. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Types of groups in communication) LIST-II (Characteristic) A. Primary Group I. Members interact with one another to benefit an audience B. Self-help Group II. Goal is to improve memb…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  16. A person who believes that all social, political, economic and cultural change is inevitably based on the development and diffusion of technology, is a
    Answer: A. Technological Determinist Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  17. In everyday conversation, when people make reference to paying attention, planning, forgetting, guessing, daydreaming and so on, they are invoking:
    Answer: B. Cognitive Concepts Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  18. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: People tend to ignore media messages they feel are in accord with their already-held attitudes and intere…
    Answer: D. A is not correct but R is correct Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  19. Arrange the following in the ascending order of adoption according to the Transmission Model of Learning. A. Exposure B. Recall C. Processing D. Comprehension E. Learning Choose the correct answer from the options given…
    Answer: D. A, C, D, B, E Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  20. McLuhan's conception of a new form of social organization emerging due to instantaneous electronic media connecting the entire world into one great social, political, and cultural system, is known as:
    Answer: A. Global Village Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  21. People who exercise influence over decisions made by others are known as:
    Answer: D. Opinion Leaders Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  22. The theory that argues that media can have a strong influence in deciding the small number of public problems or issues that people will think about at any given point in time, is:
    Answer: A. Agenda-Setting Theory Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  23. Active Audience Theories focus on assessing what
    Answer: A. people do with media Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  24. Match List - I with List - II.List - I List - II A. Rhetorical I. Considering communication to be discursive reflection on hegemonic ideological forces B. Semiotic II. Considering communication to be the capacity of exp…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  25. Arrange the following in the ascending order of adoption in terms of Diffusion of Innovation among the masses: A. Opinion Followers B. Opinion Leaders C. Early Adopters D. Change Agents E. Laggards Choose the correct an…
    Answer: B. D, C, B, A, E Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  26. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): People, who hold views contrary to those dominant in the media, keep those views to themselves. Re…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  27. Select the correct statements in context of communication models: A. Feedback is the transmission of receiver's reaction back to the sender B. Encoding is the task/process done at receiver's end C. Noise is anything tha…
    Answer: A. C, D & E only Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  28. 'A break in the chronology of a narrative in which events from the past are disclosed to reader, listener or viewer and which have a bearing on the present situation' can be easily noticed in cinema. What is this style?
    Answer: C. Flashback Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  29. The ability to access, analyze, evaluate and communicate media messages is-
    Answer: C. Media literacy Paper 1 · 22 June 2026 Evening