All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 04

Communication – Previous Year Questions

179 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In communication, interpretation of the message depends upon:
    Answer: A. The context Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. Which of the following factors are important in communication? a. Slang b. Cynical attitude c. Framing d. Priming e. Immediacy Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. c, d and e only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. The sequence of cultural institutions in communication is: a. Family b. School c. Religion d. Mass media Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. a, b, c, d Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R: Assertion A: Giving orders to students in the classroom is a specific form of communication. Reason R: The manner of…
    Answer: A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. Match List I with List II:List I (Examples) List II (Type of communication) a. Meaningless sounds and words i. Polysemy b. Traffic light signals ii. Dyadic communication c. Words that have different meanings iii. Parali…
    Answer: C. a-iii, b-iv, c-i, d-ii Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. Communicative power is meaningful only in the network of
    Answer: A. Social relations Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. Referential framing connects communication media with
    Answer: B. Reality Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. The key features of the interaction model of communication are: A. It is a two-way process. B. The physical context of communication is unimportant. C. The psychological context of communication is always taken into acc…
    Answer: C. A, C and E only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. Given below are two statements Statement I: In communication, codes have never been neutral in their reception. Statement II: Codes always represent meanings, reflecting partiality. In light of the above statements, cho…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. The sequence of common elements in the field of experience as related to communication and identified by Wilbur Schramm is: A. Values B. Language C. Attitudes D. Beliefs E. Culture Choose the correct answer from the opt…
    Answer: B. B, E, C, D, A Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. In terms of communication, most online platforms of teaching and learning are :
    Answer: B. Asynchronous Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  12. Which of the following are barriers to acceptance of communicated messages? (A) Body language with positive vibes (B) Attitude of the listener (C) Values of the decoder (D) Status clash (E) Knowledge stimuli Choose the…
    Answer: B. (B), (C), (D) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  13. Given below are two statements : Statement I : Western concepts focus on wholeness and unity of communication. Statement II : Non-Western communication concepts have the strong central idea of individualism. In the ligh…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. As per the New London Group, the five modes of communication in sequence are : (A) Linguistic (B) Visual (C) Aural (D) Gestural (E) Spatial Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (D), (E), (A), (B), (C) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. Match List I with List II:List I (Elements of Human Communication) List II (Representational Description) (A) People (I) Semanticism (B) Ideas (II) Lead to modification of Physical environment (C) Noise (III) Informatio…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  16. When the receiver assigns a meaning to a language symbol in communication, it is called
    Answer: C. Reverse labeling Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  17. A teacher, to be an effective communicator, should resort to (A) Acquisition of elitist background (B) Natural flow of information (C) Voluntary support to learning (D) A system of immediate and regular feedback (E) Con…
    Answer: B. (B), (C), (D) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  18. Given below are two statements: Statement I: The ritualistic view of communication is that it is not used for the promotion of self-interest. Statement II: In contrast, the transmission mode of communication considers i…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. The application of John Dewey's theory to communication issues in sequence is: (A) The criteria (B) The analysis (C) The selection and execution (D) The problem (E) The possible solutions Choose the correct answer from…
    Answer: D. (D), (A), (E), (B), (C) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. Match List I with List II:List I (Communication variety) List II (Description) (A) Paralanguage (I) Objects and images with cultural context (B) Proxemics (II) Hesitation noise (C) Colour (III) Personal space (D) Artifa…
    Answer: A. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  21. Organisational communication is ______ in nature.
    Answer: D. Applied Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  22. Development of communication skills among learners involves : (A) Vertical flow of information (B) Restricted expression of views (C) Logical argumentation (D) Sharing of doubts (E) Understanding human psychology Choose…
    Answer: C. (C), (D), (E) only Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  23. Given below are two statements: Statement I: The physical context of communication must be tangible. Statement II: The temporal context of message deals with the sequence of events. In the light of the above statements,…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true. Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. Types of communication distance on a continuum of ethnocentrism in sequence are : (A) Indifference (B) Avoidance (C) Disparagement (D) Equality (E) Sensitivity Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (D), (E), (A), (B), (C) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. Match List I with List II:List I (Types of Skills) List II (Characteristics) (A) Public speaking (I) To gain information (B) Leadership (II) Confidence (C) Self-presentation (III) Problem-solving (D) Interviewing (IV) R…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(IV), (D)-(I) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. In communication, metaphors are considered __________ in nature.
    Answer: B. Imprecise Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  27. Homogeneity of opinion among groups of people is mostly caused by
    Answer: A. Mass communication Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  28. Which of the following are traditional approaches to communication? A. Machine-to-machine B. Machine-to-man C. Rhetorical D. Semiotic E. Phenomenological Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C, D and E only Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  29. Given below are two statements Statement I: Personal conversation is more effective than a broadcast speech. Statement II: The factor of personalisation makes the radio a more effective means of communication than a new…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. Match List I with List II List I (Type of Communication) List II (Description) A. Phatic I. Decoder becomes encoder B. Feedback II. Communication about communication C. Meta message III. Between equals D. Lateral commun…
    Answer: D. A - IV, B - I, C - II, D - III Paper 1 · 13 October 2022 Evening