All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 04

Communication – Previous Year Questions

179 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. The delayed feedback in the case of intra-personal communication may happen due to
    Answer: C. Optical illusion Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  2. Which of the following can be considered as personal barriers in communication? (A) Regular message assessment (B) Immediate feedback (C) Poor retention (D) Failure to respond (E) Trust deficit in encoder Choose the cor…
    Answer: D. (C), (D), (E) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  3. Which rules of effective presentation should be adopted by a classroom communicator? (A) Avoiding questions (B) Repeated rehearsals (C) Better level of comfort (D) Options for a satisfactory introduction (E) Preference…
    Answer: B. (B), (C) and (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  4. Given below are two statements: Statement I: The symbolic power of communication operates through linguistic, pictorial and aural images. Statement II: Not all forms of power are associated with communication. In the li…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  5. Match List I with List II: List I – Form of communication List II – Example (A) Intra-personal (I) Fulfilling task needs (B) Inter-personal (II) Persuasion of large audiences (C) Team (III) Judging your own actions (D)…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(II) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  6. For a student of communication reading includes the skills of
    Answer: A. Observation and analysis Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  7. Normally mass media operate in
    Answer: D. Public Sphere Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  8. In mass communication, the audiences are: (A) Well-defined (B) Anonymous (C) Homogeneous (D) Heterogeneous (E) Scattered Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B, D, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  9. Which of the following can be used to overcome communication barriers in an organization? (A) Unlimited use of grapevine. (B) Sectionalised and preferred feedback (C) Action-oriented communication (D) Proper use of lang…
    Answer: C. C, D, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements: Statement I: The conventional electronic medium of television suffers from the 'master-slave' architecture. Statement II: The Computer-based communication technologies promote individuali…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  11. ............ is equated with high-brow cultural communication.
    Answer: D. Classical music Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  12. In communication, the process of framing is much influenced by
    Answer: C. Cultural background Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  13. In constructive contexts of effective listening behaviour, communication is characterized by: (A) Trivial disturbances (B) Weak feelings (C) Identification of the common ground (D) Finding out the areas of mutual agreem…
    Answer: B. C, D, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  14. Given below are two statements: Statement I: Enculturisation of societies happens through education and persuasive communication. Statement II: Art and public communication contribute for the non-socialisation of people…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  15. Match List I with List II:List I (Communication context) List II (Characteristic) (A) Physical (I) Stress and anxiety (B) Psychological (II) Observance of norms (C) Social (III) Familiarity-oriented (D) Relational (IV)…
    Answer: A. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  16. The reification of stereotypes is made possible by communication through the use of
    Answer: C. Language Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  17. Classroom communication will facilitate learners to A. meet emotional and social needs B. acquire scientific attitude C. develop critical thinking D. become independent of the community in which he lives in E. discard t…
    Answer: A. A, B and C only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  18. Which of the following are the finer points of effective listening? A. Not observing the speaker B. Not reflecting back on what is said C. Staying indifferent D. Asking questions for clarity E. Focusing attention on wha…
    Answer: C. C, D and E only Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  19. Given below are two statements: Statement I: New communication technologies have created social awareness across cultural boundaries. Statement II: The disintegration of institutionalised centers of responsibility becau…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  20. Match List I with List II:List I (Type of Communication) List II (Audience Type) A. Inter-personal I. Fragmented B. Organisational II. Anonymous C. Mass III. Dyadic D. Social IV. Identifiable Choose the correct answer f…
    Answer: D. A - III, B - IV, C - II, D - I Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  21. Agenda-setting is a function of
    Answer: C. Political communication Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  22. A teacher, after communicating with students, should always check for
    Answer: D. Grasp of communicated contents Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  23. Which of the following are parts of body language for effective communication in the classroom? (A) Eye contact with students (B) Reduced spatial distance (C) Reduction in personal space of students (D) Keeping the arms…
    Answer: B. A, B, E Only Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  24. Given below are two statements: Statement I: In terms of communication, the mass media are the most powerful influencers in any developing country. Statement II: Inter-personal communication is more powerful than mass m…
    Answer: D. Statement I is false but Statement II is true Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  25. Identify the chronological order of effects of newspaper reading on different groups of people. (A) The instrumental effect (B) The reinforcement effect (C) The prestige effect (D) The respite effect (E) The aesthetic e…
    Answer: A. A, C, B, E, D Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  26. When we describe how a media system should function in conformity with ideal values, it is labelled as?
    Answer: B. Normative theory Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  27. Sequential accounts, told from a particular viewpoint are called:
    Answer: C. Narratives Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  28. Many modern scholars consider the following as positive aspects of communication. Which of them are true? (A) Communication helps create knowledge (B) It defines the human goals (C) It supports efforts to change social…
    Answer: A. (A), (B), (C) only Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  29. Which of the following are part of narration? (A) A sequence of a beginning, middle and end (B) Causal development between sequences and the conclusion (C) Memorable phrases indicating what happened (D) Absence of spati…
    Answer: A. (A), (B), (C) only Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  30. List the following developments in a chronological sequence: (A) Invention of television remote controls (B) Publication of diurnals (C) Invention of camera (D) Arrival of mass market paperbacks (E) Origin of hieroglyph…
    Answer: D. (E), (B), (C), (D), (A) Paper 1 · 3 September 2024 Evening