All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 04

Communication – Previous Year Questions

179 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Who directed the first film made in India?
    Answer: B. Dada Saheb Phalke Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  2. What is the correct chronological order of the following television programmes released on Doordarshan in India (from earliest to latest)? A. Mahabharatha B. Chandrakanta C. Hum Log D. Ramayana E. Buniyad Choose the cor…
    Answer: B. C, E, D, A, B Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  3. What among the following films are directed by Satyajit Ray? A. Madhumati B. Apur Sansar C. Sujata D. Aparajito E. Pather Panchali Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: A. B, D and E only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  4. Match List - I with List - II:List - I (Meaning) List - II (Terms) A. Who I. Receiver B. Says what II. Communicator C. In which channel III. Message D. To whom IV. Medium Choose the correct answer from the options given…
    Answer: C. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  5. Which of the following is not an element of communication within the communication process cycle?
    Answer: D. Time Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  6. Arrange the following steps in model of listening in sequence: A. Interpreting B. Responding C. Remembering D. Hearing E. Understanding Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. D, E, C, A, B Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  7. What are the factors to be considered while selecting a communication media? A. No need to think about receiver B. Reliability C. It should be costly D. Confidentiality E. Availability Choose the most appropriate answer…
    Answer: D. B, D and E Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  8. Match List - I with List - II:List - I List - II A. The source is not visible to the receiver because of Geographical distance I. Technical Barriers to Communication B. The people are having individual differences, moti…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  9. What among the following is not a communication professional?
    Answer: D. Smartphone Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  10. What among the following is not a communication technology?
    Answer: B. News-reader Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  11. What is the correct chronology of release of the following films? (From earliest to the latest) A. Alam Ara B. Do Bigha Zameen C. Raja Harish Chandra D. Garam Hawa E. Sholay Choose the correct answer from the options gi…
    Answer: D. C, A, B, D, E Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  12. What among the following are the essential requirements of a film script-writing? A. Shooting B. Confrontation- Middle C. Beginning-Set-up D. Editing E. Resolution- End Choose the correct answer from the options given b…
    Answer: A. B, C and E Only Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  13. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Cities) LIST-II (Institutes) A. New Delhi I. Bhartendu Natya Akademy B. Pune II. Asian Academy of Films & T.V. C. Noida III. National Film Archive of India D. Lucknow IV. National Sc…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  14. Which one of the following does not pertain to 4 Cs of successful writing ?
    Answer: B. Connect Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  15. Skills to face job interviews and getting employed are part of :
    Answer: B. soft skills Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  16. Arrange the evolution of the following social media platforms in chronological order from past to present : A. Tik Tok B. Twitter C. FaceBook D. Instagram E. YouTube Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: D. C, E, B, D, A Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  17. Which of the following come under the category of non-verbal communication ? A. Body language B. Shouting C. Gestures D. Facial Expressions E. Conversation on telephonic call Choose the correct answer from the options g…
    Answer: D. A, C and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  18. Match List - I with List - II :List - I List - II A. Swayam Prabha I. Kids Programme B. Shark Tank II. Agriculture Programme C. Krishi Darshan III. Business reality T.V. Series D. Shaktimaan IV. Educational Programmes C…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  19. Which one of these is a way to overcome communication barriers?
    Answer: A. Respect each other's differences Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  20. Before the discovery of the paper, the people used to write on ______.
    Answer: B. Palm leaf Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  21. Arrange in sequence the following steps in the process of communication according to Shannon-Weaver model. A. Feedback B. Destination C. Reception D. Transmitter E. Source Choose the correct answer from the options give…
    Answer: B. E, D, C, B, A Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  22. Which among the following are the types of communication? A. Group B. Dreaming C. Interpersonal D. Reading E. Intrapersonal Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: A. A, C, E Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  23. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Social media I. Method of sending longer messages alongwith attachment(s) via internet B. Website II. A method of sending small text messages from one mobile to anothe…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  24. Which Model depicts communication as a process by which communicators send messages / feedback simultaneously to one another?
    Answer: D. Transactional Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  25. Which one is not a type of communication modality?
    Answer: D. Crestures Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  26. Arrange the following chronologically on the basis of their launch year: A. Swayamprabha B. Krishi darshan C. Gyandarshan D. PM_eVidya Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B, C, A, D Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  27. Which of the following are required to become a good listener? A. Keep quiet while listening B. Listen with negative attitude towards the speaker C. Show interest in the speaker D. Focus on the dress and appearance of t…
    Answer: C. A, C and E Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  28. Match List - I with List - II:List - I List - II A. Public Communication I. Communicating with oneself B. Group Communication II. Face to face communication with another person C. Intrapersonal Communication III. When m…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  29. Which one among the following is not a barrier to communication ?
    Answer: B. Personal Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  30. Arrange the following according to evolution of music players in chronological order, from past to present. A. Audio Cassette B. CD C. Radio D. Gramophone E. DVD Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. D, C, A, B, E Paper 1 · 29 June 2025 Morning