All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 04

Communication – Previous Year Questions

179 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In communication, meanings refer to a person's
    Answer: B. Internal responses to a message Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  2. Which of the following are true with regard to mass communication? (A) Messages are prepared by non-professionals (B) Messages are prepared by professionals (C) Messages are rapidly disseminated (D) Messages are suppose…
    Answer: C. (B), (C), (D) only Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  3. Given below are two statements: Statement (I): The disadvantage of inter-personal communication is the availability of immediate feedback. Statement (II): The greatest advantage of mass communication is its delayed feed…
    Answer: B. Both Statement (I) and Statement (II) are incorrect Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  4. Identify the correct sequence of information processing in communication (A) Input (B) Output (C) Data entry (D) Processing (E) Storage Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (A), (C), (D), (E), (B) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. Match List I with List IIList I (Medium) List II (User vehicle) (A) Newspaper (I) URSA mini pro (B) Radio (II) Satellite dishes (C) Television (III) Electro magnetic waves (D) Film (IV) Rubber plate Choose the correct a…
    Answer: A. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. Media messages consist of various layers of
    Answer: C. Polymorphic meaning Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  7. A source of communicative inefficiency is
    Answer: D. Limited knowledge Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  8. Which of the following are elements of congenial classroom atmosphere? A. Creating a conducive atmosphere B. Engaging in individual efforts C. Supportive team work D. Negotiable movement inside the classroom E. Immersiv…
    Answer: B. A, C and E only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  9. Which of the following can be categorised as non-verbal communication? A. Pleasant voice B. Postures C. Gestures D. Facial expressions E. Vociferous greetings Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B, C and D only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements: Statement I: Most of the time, communication is loaded with power value. Statement II: Those who do not have the power of communication always seek to possess it. In light of the above st…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  11. Exceptional classroom communication will result in
    Answer: B. Noticeable student achievement Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  12. The Internet-based communication for learning is (A) Isolated (B) Inter-dependent (C) Interactive (D) Automatic (E) Wide-ranging Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (C), (D), (E) Only Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  13. Given below are two statements: Statement (I): Through attention frame, it is possible to assess the rate at which communicated content is brought to the notice of the people. Statement (II): In modern societies, the at…
    Answer: C. Statement (I) is true but Statement (II) is false Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  14. Given below are two statements: One is labeled as Assertion (A) and the other is labeled as Reason (R). Assertion (A): The understanding of communication as a ritual is not a radical view. Reason (R): The hegemonic view…
    Answer: D. (A) is false but (R) is true Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  15. Identify the correct sequence of barriers to effective communication. (A) Physical (B) Perceptual (C) Emotional (D) Cultural (E) Semantic Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. (A), (B), (C), (D), (E) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  16. One of the barriers to reception in communication is
    Answer: A. Environmental stimulus Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  17. Successful communication with students will promote which of the following factors? A. Micro view of the world. B. Social class struggle C. Cognitive appreciation D. Personality development E. Cultural and aesthetic val…
    Answer: C. C, D and E only Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  18. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Organisational communication flows downwards, upwards and horizontally within its network of inter-depend…
    Answer: C. A is true but R is false Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  19. According to Roland Barthes, the sequence of narrative codes is: A. Action B. Symbolic C. Semantic D. Enigma E. Referential Choose the correct answer from the options given below
    Answer: D. A, C, D, E, B Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  20. Match List I with List II List I (Types of Communication Analysis) List II (Communication Factor) A. Control I. 'What' aspect B. Content II. 'Channel' aspect C. Media III. 'Reach' aspect D. Audience IV. 'Who' aspect Cho…
    Answer: B. A - IV, B - I, C - II, D - III Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  21. According to the stimulus-response model, all communication is a/an ____________ process.
    Answer: B. Individual Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  22. Given below are two statements: Statement I: In communication, language involves different degrees of identification for generalisation. Statement II: Abstraction is described as a process of leaving out details and for…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  23. The disadvantages of Aristotle's model of communication are: A. Weak encoding B. Audience created content C. One-way communication D. Stress on the speaker E. Ignorance of noise Choose the correct answer from the option…
    Answer: D. C, D and E only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  24. Given below are two statements: Statement I: Mediated communication flourishes in a free and democratic environment. Statement II: Power distortions always affect the flow of communication, whatever may be the political…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are correct Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  25. Match List I with List II:List I (Type of Communication) List II (Example) A. Intra-personal I. Face-to-face B. Group communication II. Satellite television C. Transactional III. Meditation D. Massive IV. Board meeting…
    Answer: C. A - III, B - IV, C - I, D - II Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  26. Which one of the following is important, in cross-cultural communication in a classroom?
    Answer: B. Dignified humour Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  27. Normally media supplied information is
    Answer: C. Descriptive Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  28. Stereotyping is a/an ______ of pre-judgement in communication (A) Motivational dimension (B) Emotional dimension (C) Cognitive Weakness (D) Generalisation (E) Reflection of excellence Choose the correct answer from the…
    Answer: B. (B), (C), (D) only Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  29. Given below are two statements: Statement I: Lack of common understanding is a psychological barrier in communication. Statement II: Inadequacy of language, devoid of experience, will lead to failure in communication. I…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  30. Match List I with List II:List I (Communication Term) List II (Subject source) (A) Appreciative mass (I) Psychology (B) Collective representation (II) Sociology (C) Frame of reference (III) Anthropology (D) Stereotypes…
    Answer: D. (A)-(II), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(IV) Paper 1 · 21 October 2022 Evening