All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 04

Communication – Previous Year Questions

179 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. A symbol that represents an idea or thought in non-verbal communication is referred to as
    Answer: C. Abstract symbol Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  2. In any conventional media, the point of content production and the point of consumption involve
    Answer: A. Temporal separation Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  3. What do people basically want to extract from the communicated message?
    Answer: B. Meaning Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  4. Making way for technologies of automation is ______ transformation of modern society.
    Answer: A. Cyber-nation Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  5. In the early stages of development, broadcast media were marked by
    Answer: C. One-way communication Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  6. A cartoon is of:
    Answer: B. Low definition Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  7. Which of the following concepts are related to mass communication? (A) Global village (B) Medium is the message (C) The extension of man (D) Pop culture prophet Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (A), (B) and (C) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  8. As a mode of communication, drama has four forms from the western perspective. They are: (A) Tragedy (B) Comedy (C) Serious drama (D) Melodrama (E) Character drama Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. (A), (B), (C), (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  9. Identify the correct chronological sequence of the following: (A) Launch of Twitter (B) Launch of Facebook (C) Appearance of social network sites (D) Launch of Sputnik (E) 'War of the worlds' broadcast Choose the correc…
    Answer: B. (E), (D), (C), (B), (A) Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  10. The etic approach to communication is ______ in character.
    Answer: C. Universal Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  11. Ferdinand de Saussure's approach to the study of signs is described as:
    Answer: A. Semiology Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  12. According to Marshall McLuhan, examples of high definition media are: (A) Speech (B) Photograph (C) Radio (D) Cinema (E) Cartoon Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (B), (C) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  13. Find out the correct chronological order of the following: (A) First binary computer by Britishers (B) Printing press (C) Plan for mechanical computer (D) Single-screen motion picture exhibition (E) First public broadca…
    Answer: B. (B), (C), (D), (E), (A) Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  14. Match List - I with List - II.List - I (Authors) List - II (Concepts) (A) Roland Barthes (I) Doxa (B) Pierre Bourdieu (II) Hegemony (C) Antonio Gramsci (III) Simulation (D) Jean Baudrillard (IV) Myth Choose the correct…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(I), (C)-(II), (D)-(III) Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  15. If there is fault in the mechanical or electrical channel, the free flow of communication will be obstructed. This obstruction is taking place at what level?
    Answer: A. At the transmission level Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  16. The teacher is teaching in a class of students. This can be the best example of
    Answer: D. Group Communication Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  17. As per the book 'The Five Cs of Cinematography' by Joseph V. Mascelli, arrange the following Cs in order of chapters given in the book (Starting from chapter 1 to chapter 5) A. Camera Angles B. Composition C. Close-Ups…
    Answer: A. A, E, D, C, B Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  18. What among the following are functions of the Mass Media? A. Infrastructure- Building B. Entertainment C. Information D. Tax- Collection E. Advertising Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B, C and E Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  19. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Directors) LIST-II (Films) A. Orson Welles I. Stage Coach B. John Ford II. City Lights C. Charlie Chaplin III. Rear Window D. Alfred Hitchcock IV. Citizen Kane Choose the correct ans…
    Answer: B. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  20. When a person is talking to himself/ herself or contemplating or dreaming while in sleep, then this type of communication is known as ________.
    Answer: B. Intra-personal Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  21. If the sender has not formulated the idea, thought or message in proper manner, it can result into a barrier in communication. The barrier occurs at what level?
    Answer: C. At the level of the encoder Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  22. As of February 28, 2025, write the highest grossing Indian films starting from highest grossing to the lowest grossing. A. Bahubali-2 B. RRR C. Pushpa-2 D. KGF- Chapter 2 E. Dangal Choose the correct answer from the opt…
    Answer: A. E, A, C, B, D Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  23. What among the following are some media organisations? A. Registrar of Newspaper for India (RNI) B. National Institute of Fashion Technology (NIFT) C. The Press Council of India (PCI) D. Audit Bureau of Circulation Ltd…
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  24. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Films) LIST-II (Year of release) A. Mugle Azam I. 1975 B. Sholay II. 1973 C. Bobby III. 1989 D. Maine Pyar Kiya IV. 1960 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  25. The first film Raja Harish Chandra directed by Dada Saheb Phalke was made in which year in India?
    Answer: A. 1913 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  26. The first talkie film Alam Ara, directed by Ardeshar Irani was made in which year in India?
    Answer: C. 1931 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  27. Write the correct chronological order of the following films as per their release year. (From earliest to the latest) A. Psycho B. Bicycle Thieves C. City Lights D. Citizen Kane E. Rashomon Choose the correct answer fro…
    Answer: C. C, D, B, E, A Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  28. What among the following are the barriers to communication? A. Loud music B. Ill health C. A telephone that is in poor working order D. Good health E. Traffic noise Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B, C and E Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  29. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Terms) LIST-II (Examples) A. Communication Event I. Radio and TV B. Communication Media II. Smartphone and Email C. Communication Technology III. Journalists and Advertisers D. Commu…
    Answer: A. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  30. Who directed the first talkie feature film made in India?
    Answer: A. Ardeshir Irani Paper 1 · 26 June 2025 Morning