All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 03

English Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Fill in the blank with the correct option : Teaching learners to discuss a poem in English in their native language is an instance of the use of ………… .
    Answer: B. multilingual resources HTET 2024 Level-3 (PGT)
  2. Choose the correct option : Assertion A : The disadvantage of print material is that it lacks interaction and the use of audio-visual elements. Assertion B : Print materials are not portable, not easily available and ar…
    Answer: A. A is true; B is false HTET 2024 Level-3 (PGT)
  3. Fill in the blank with the correct option : Nesfield's grammar is an instance of …………… grammar.
    Answer: D. prescriptive HTET 2024 Level-3 (PGT)
  4. Fill in the blank with the correct option : …………. skill involves training the learner to listen for the English speech sounds including stress and intonation patterns.
    Answer: B. aural-oral HTET 2024 Level-3 (PGT)
  5. Fill in the blank with the correct option : The two kinds of listening are …………. .
    Answer: A. active and passive HTET 2024 Level-3 (PGT)
  6. Who does the girl address ?
    Answer: D. the mother HTET 2024 Level-3 (PGT)
  7. In which city does the foeticide take place ?
    Answer: C. Mumbai HTET 2024 Level-3 (PGT)
  8. What does the killed infant smell of ?
    Answer: A. formaldehyde HTET 2024 Level-3 (PGT)
  9. Who is "I" in the opening line ?
    Answer: B. the killed infant girl HTET 2024 Level-3 (PGT)
  10. Fill in the blank with the correct option : According to the speaker the mother disliked ………. .
    Answer: C. pomegranates HTET 2024 Level-3 (PGT)
  11. Find a word from the poem which means "post mortem" :
    Answer: D. autopsy HTET 2024 Level-3 (PGT)
  12. Why was the infant in the womb killed ?
    Answer: B. because the mother didn't want a second girl child HTET 2024 Level-3 (PGT)
  13. Which one of the following is used as a literary device in the poem for effectiveness ?
    Answer: A. repetition HTET 2024 Level-3 (PGT)
  14. Fill in the blank with the correct option : "I looked like a sliced pomegranate" is an example of …………. .
    Answer: D. simile HTET 2024 Level-3 (PGT)
  15. Find the word in the poem which means "shone due to being wet".
    Answer: A. glistened HTET 2024 Level-3 (PGT)
  16. Complete the sentence with the correct option : Multilinguistic resource …………. .
    Answer: A. will increase the level of learner participation HTET 2024 Level-2 (TGT)
  17. Fill in the blank with the correct option : Multimedia materials for teaching are ……………. .
    Answer: C. text, image, audio, video and animation HTET 2024 Level-2 (TGT)
  18. Which one of the following is the first step in teaching formal grammar ?
    Answer: D. motivation and testing of previous knowledge HTET 2024 Level-2 (TGT)
  19. Fill in the blank with the correct option : Stress, intonation and rhythm can be taught through ……………. .
    Answer: C. drills of various types HTET 2024 Level-2 (TGT)
  20. Which one of the following is not a teaching aid in developing listening skills ?
    Answer: A. Use of phonetic dictionary HTET 2024 Level-2 (TGT)
  21. How long did the author work in a Delhi College ?
    Answer: B. short time HTET 2024 Level-2 (TGT)
  22. What exercise did the author give the students ?
    Answer: D. a language exercise HTET 2024 Level-2 (TGT)
  23. Seven out of the eight students wanted to become …………… .
    Answer: C. clerks HTET 2024 Level-2 (TGT)
  24. What according to the author is the highest ambition of students in good colleges ?
    Answer: A. to qualify for administrative services HTET 2024 Level-2 (TGT)
  25. In the sentence "And these latter understandably are a small number", what does "these latter" refer to ?
    Answer: C. scholars, scientists and leaders of opinion HTET 2024 Level-2 (TGT)
  26. Fill in the blank with the correct option : The thinking of the most ambitious and the least ambitious is ….……. .
    Answer: B. alike HTET 2024 Level-2 (TGT)
  27. Identify the statement which is true :
    Answer: A. The college where the author worked in Delhi had a reputation for its academic… HTET 2024 Level-2 (TGT)
  28. Fill in the blank with the correct option : Another word for "snuffed out" is ……………. .
    Answer: D. killed HTET 2024 Level-2 (TGT)
  29. Choose the opposite of "former" from the passage :
    Answer: B. latter HTET 2024 Level-2 (TGT)
  30. Fill in the blank with the correct option : "Alumni" in the passage means ……………. .
    Answer: D. old students HTET 2024 Level-2 (TGT)