All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 03

English Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following options express the correct meaning of the sentence given below ? He is too cute to overlook.
    Answer: C. He is so cute that he cannot be overlooked. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  2. Change the narration : Kavin said to Mr. Cowper, "Please, be kind to me."
    Answer: A. Kavin requested Mr. Cowper to be kind to him. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  3. Fill in the blank with the correct form of verb : You had better …………. your hands before you eat.
    Answer: D. wash HTET 2022 Level-3 (PGT)
  4. The word 'garrulous' means :
    Answer: A. talkative HTET 2022 Level-3 (PGT)
  5. Arrange the following jumbled options in the correct order and then choose the correct option : (i) too many (ii) spoil (iii) the broth (iv) cooks
    Answer: B. (i), (iv), (ii), (iii) HTET 2022 Level-3 (PGT)
  6. Fill in the blank with the correct option : Let us stay here, while it ……….. .
    Answer: A. is raining HTET 2022 Level-3 (PGT)
  7. Choose the part of the sentence that is grammatically incorrect : The thief took towards/his heels/on seeing/the Police-van arrive.
    Answer: A. The thief took towards HTET 2022 Level-3 (PGT)
  8. Choose the part of the sentence that is grammatically incorrect : He has committed / a blunder / mistake / today morning.
    Answer: C. mistake HTET 2022 Level-3 (PGT)
  9. Fill in the blank with the correct form of verb : Neither you nor she ……....... made the mistake.
    Answer: B. has HTET 2022 Level-3 (PGT)
  10. Fill in the blank with correct 'Modal Auxiliary' : Passengers ………… not walk across the railway line. (Prohibition)
    Answer: D. must HTET 2022 Level-3 (PGT)
  11. Choose the correct passive of the given sentence : Did he kill a lion ?
    Answer: C. Was a lion killed by him ? HTET 2022 Level-3 (PGT)
  12. Fill in the blank with the correct option : Mr. Sudhir Soni is ……….. R. A. S. Officer.
    Answer: A. an HTET 2022 Level-3 (PGT)
  13. Fill in the blank with the correct option that completes the idiom : A rolling stone ………. .
    Answer: D. gathers no moss HTET 2022 Level-3 (PGT)
  14. Fill in the blank with the correct option : When Monisha reached the bus stand, the bus ……….. .
    Answer: B. had already left HTET 2022 Level-3 (PGT)
  15. Which of the following sentences is the correct option to express present perfect continuous tense ?
    Answer: B. Mr. Mehta has been waking since 2 O'clock in the morning. HTET 2022 Level-3 (PGT)
  16. Choose the correct option : Transformation from Simple sentence to Complex sentence : A lost moment is lost forever.
    Answer: A. A moment which is lost is lost forever. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  17. Choose the correct option : Transformation of sentences : Simple to Compound He must work hard to make up for the lost time.
    Answer: C. He must work hard and make up for the lost time. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  18. Select the correct conjunctions for the blanks : We will come …….. it rains …… not.
    Answer: C. whether, or HTET 2021 Level-3 (PGT)
  19. Choose one word substitution for the following : A word spelt and pronounced similar but differing in meaning.
    Answer: B. Homonym HTET 2021 Level-3 (PGT)
  20. Change the following sentences into Reported Speech by choosing the option. correct "If you want to smoke you'll have to go upstairs." said the landlord.
    Answer: B. The landlord told him that if he wanted to smoke he would have to go upstairs. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  21. Change the following sentences into Reported Speech by choosing the correct option : "We're waiting for the school bus," said the children, "It's late again."
    Answer: C. The children complained that they were waiting for the school bus and it was la… HTET 2021 Level-3 (PGT)
  22. Change the voice from Active to Passive. Choose the right option : We shall discuss the question tomorrow in the meeting.
    Answer: A. The question will be discussed tomorrow in the meeting. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  23. Choose the option which has error in it : (A) You should (B) tell to me (C) exactly what (D) happened there
    Answer: B. B HTET 2021 Level-3 (PGT)
  24. Select the correct preposition to fill in the blank : They live …….. the same roof.
    Answer: D. under HTET 2021 Level-3 (PGT)
  25. Select the correct meaning of the underlined phrasal verbs : I cannot make out the meaning of this verse.
    Answer: B. understand HTET 2021 Level-3 (PGT)
  26. Choose the correct form of tense given in the option : She (play) the sitar since 6 o'clock this morning. He just (stop).
    Answer: C. has been playing, has just stopped HTET 2021 Level-3 (PGT)
  27. Choose the correct meaning of the underlined idiom : He is friendly to the minister, he jumped the queue and got promotion.
    Answer: D. get something out of turn HTET 2021 Level-3 (PGT)
  28. Select the correct preposition to fill in the blank : He broke the jug ….... a hundred pieces.
    Answer: B. into HTET 2021 Level-3 (PGT)
  29. Select the correct infinitive form of the given sentence : Seeing is believing.
    Answer: A. To see is to believe. HTET 2021 Level-3 (PGT)
  30. Select the correct tense form : The car (belong) to my mother. She (use) it today to take Tom to the dentist.
    Answer: D. belongs, is using REASONING ABILITY AND G. K. & AWARENESS) HTET 2021 Level-3 (PGT)