All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 03

English Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Choose the correct prepositions for the blanks : He has been living ........... Calcutta ........... last three years.
    Answer: B. in, for HTET 2023 Level-1 (PRT)
  2. I met Mr. Shah at .......... U. S. airport.
    Answer: C. the HTET 2023 Level-1 (PRT)
  3. Choose the correct option to fill in the blank : You are ............ among criminals.
    Answer: B. meanest HTET 2023 Level-1 (PRT)
  4. Choose the correct one word substitution : A disease that spreads over a large area.
    Answer: C. epidemic HTET 2023 Level-1 (PRT)
  5. The word 'pious' means :
    Answer: A. religious and moral HTET 2023 Level-1 (PRT)
  6. Choose the correct option to fill in the blank : He ............ his sister more than anyone else.
    Answer: D. loves HTET 2023 Level-1 (PRT)
  7. Choose the correct sentence :
    Answer: D. He broke her heart by turning down her proposal. HTET 2023 Level-1 (PRT)
  8. Choose the correct option to fill in the blank : He ............ sleep after reading at least 20 pages every night, when he lived in hostel.
    Answer: B. would HTET 2023 Level-1 (PRT)
  9. Choose the correct tense form : Look ! Here .......... the director of the drama.
    Answer: D. comes HTET 2023 Level-1 (PRT)
  10. Choose the correct option to fill in the blank : You will fail ............ you work very hard.
    Answer: C. unless HTET 2023 Level-1 (PRT)
  11. The synonym of 'Filthy' is :
    Answer: C. dirty HTET 2023 Level-1 (PRT)
  12. The antonym of 'adversity' is :
    Answer: B. prosperity HTET 2023 Level-1 (PRT)
  13. The idiom – "To pay off old scores" means :
    Answer: B. To have revenge HTET 2023 Level-1 (PRT)
  14. Choose the correct option for the underlined word : She is likely to come today.
    Answer: B. Adjective HTET 2023 Level-1 (PRT)
  15. Choose the correct option : 'Misanthrop' is :
    Answer: C. One who hates mankind HTET 2023 Level-1 (PRT)
  16. Synonym of 'hate' is :
    Answer: D. dislike HTET 2022 Level-1 (PRT)
  17. Fill in the blanks with the correct prepositions : The boy fell ……… the well ……… 10 O'clock.
    Answer: B. into, at HTET 2022 Level-1 (PRT)
  18. Harish himself wrote the poem. The underlined words are :
    Answer: A. Noun, Pronoun HTET 2022 Level-1 (PRT)
  19. The superlative degree of 'Far' is :
    Answer: B. Farthest HTET 2022 Level-1 (PRT)
  20. The young one of a bear is :
    Answer: B. cub HTET 2022 Level-1 (PRT)
  21. Fill in the blanks with the correct forms of the Verb : What ………… you ………… with this knife yesterday ?
    Answer: C. did, do HTET 2022 Level-1 (PRT)
  22. The milk has turned sour. The underlined word is :
    Answer: C. Adjective HTET 2022 Level-1 (PRT)
  23. Antonym of 'Cool' is :
    Answer: C. Hot HTET 2022 Level-1 (PRT)
  24. Choose the correct spelling of the given word :
    Answer: D. bungalow HTET 2022 Level-1 (PRT)
  25. Choose the part of the sentence that is incorrect : Keats is (A) a quiet (B) good poet (C) among the romantic poets (D)
    Answer: B. B HTET 2022 Level-1 (PRT)
  26. Choose the correct option to fill in the blank : Amartya Sen Gupta is ……… N. R. I.
    Answer: B. an HTET 2022 Level-1 (PRT)
  27. She sang a 'sweet' song. 'sweet' here is :
    Answer: B. Adjective HTET 2022 Level-1 (PRT)
  28. One word for 'A child whose parents are dead' is :
    Answer: B. Orphan HTET 2022 Level-1 (PRT)
  29. Choose the grammatically correct sentence :
    Answer: C. John has been living in Egypt since 1942. HTET 2022 Level-1 (PRT)
  30. Match the following : (a) Ass (i) quack (b) Duck (ii) hum (c) Fly (iii) bray (d) Bee (iv) buzz
    Answer: B. a-iii, b-i, c-ii, d-iv HTET 2022 Level-1 (PRT)