All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 03

English Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Fill in the blank with the correct option : Note it down ……….. you should forget it.
    Answer: D. lest HTET 2023 Level-3 (PGT)
  2. Choose the correct option that gives the meaning of the given idiom : Spill the beans
    Answer: C. to leak a secret HTET 2023 Level-3 (PGT)
  3. Fill in the blank with the correct option : The Pak army turned hostile ……… ISIS.
    Answer: A. to HTET 2023 Level-3 (PGT)
  4. Choose the correct passive of the given sentence : Please give me some more time.
    Answer: B. Some more time may please be given to me. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  5. Which of the following options express the correct meaning of the sentence given below ? No sooner did I reach the college than the bell rang.
    Answer: D. As soon as I reached the college, the bell rang. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  6. Change the narration : He said, "What a charming sight !"
    Answer: A. He exclaimed with joy that it was a very charming sight. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  7. Fill in the blank with the correct form of the verb : I …………… a lot of calls today.
    Answer: C. have had HTET 2023 Level-3 (PGT)
  8. Which of the following sentences is the correct option to express a probable condition ?
    Answer: B. If you touch a live wire, you will get a shock. HTET 2023 Level-3 (PGT)
  9. Choose the part of the sentence that is grammatically incorrect : He thought (A) / he will be able to do (B) / whatever he wanted (C) / with his job. (D)
    Answer: B. B HTET 2023 Level-3 (PGT)
  10. Choose the part of the sentence that is grammatically incorrect : The Jews were (A) / most reluctant (B) / to contribute (C) / in the Palestinian cause. (D)
    Answer: D. D HTET 2023 Level-3 (PGT)
  11. The word 'slither' means :
    Answer: D. slide HTET 2023 Level-3 (PGT)
  12. Fill in the blank with the correct form of verb : When I last …………. her, she was deeply involved in debt.
    Answer: B. met HTET 2023 Level-3 (PGT)
  13. Fill in the blank with the correct option : How did the thief …… the padlock.
    Answer: A. open HTET 2023 Level-3 (PGT)
  14. Fill in the blank with the correct 'Modal Auxiliary' : …………. you mind lending me your pen ? (Request)
    Answer: C. Would HTET 2023 Level-3 (PGT)
  15. Arrange the following jumbled options in the correct order and then choose the correct option : (A) is heartening (B) is going abroad (C) the news (D) that she
    Answer: A. C, D, B, A HTET 2023 Level-3 (PGT)
  16. Choose the correct option that gives the correct passive voice of the given sentence : Have they done the work ?
    Answer: B. Has the work been done ? HTET 2023 Level-2 (TGT)
  17. Choose the option that gives the correct meaning of the phrasal verb : Turn out
    Answer: A. to evict someone HTET 2023 Level-2 (TGT)
  18. Fill in the blank with the most appropriate modal auxiliary : Your mother is seriously ill. You ........... leave for home at once. (obligation)
    Answer: D. must HTET 2023 Level-2 (TGT)
  19. Choose the option that gives the correct meaning of the given phrasal verb : Send for
    Answer: C. call someone in HTET 2023 Level-2 (TGT)
  20. Change the narration to Reported speech and choose the right option : I said to him, "Do you know when she will go home ?"
    Answer: C. I asked him if he knew when she would go home. HTET 2023 Level-2 (TGT)
  21. Choose the part of sentence which is incorrect : Has Sachin / not breaked / the record held / by Bradman who / made 10,000 runs in his career ? (A) Has Sachin (B) not breaked (C) the record held (D) by Bradman who made…
    Answer: B. B HTET 2023 Level-2 (TGT)
  22. Choose the correct option for the given one word : Sinecure
    Answer: B. an office with no work but high pay HTET 2023 Level-2 (TGT)
  23. Fill in the blank with the most appropriate meaning of the underlined idiom : Rakesh had to deal with all his problems by himself, because he didn't want to depend on his fair weather friends.
    Answer: B. Friends who are loyal only during a time of success. HTET 2023 Level-2 (TGT)
  24. Choose the correct tense form to fill in the blank : She jumped off the train while it .............. .
    Answer: D. was moving HTET 2023 Level-2 (TGT)
  25. Choose the correct tense form to fill in the blank : The Headmaster ............ to meet you.
    Answer: B. wants HTET 2023 Level-2 (TGT)
  26. Choose the correct option to fill in the blank : ........... had the police reached than the thieves fled.
    Answer: B. No sooner HTET 2023 Level-2 (TGT)
  27. Choose the correct preposition to fill in the blank : He told all .......... the incident.
    Answer: D. about HTET 2023 Level-2 (TGT)
  28. Choose the most appropriate preposition to fill in the blank : I am going home the day ........... tomorrow.
    Answer: C. after HTET 2023 Level-2 (TGT)
  29. Choose the most appropriate preposition to fill in the blank : Mohan gazed ............ the sky in the hope of rain.
    Answer: A. at HTET 2023 Level-2 (TGT)
  30. Choose the option that gives the correct meaning of the given phrasal verb : Give in
    Answer: D. surrender HTET 2023 Level-2 (TGT)