All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
HTET · UNIT 03

English Language & Pedagogy – Previous Year Questions

150 questions from past HTET Common Portion papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Select the appropriate one word substitution for the following : Former students of a school or college
    Answer: B. Alumni HTET 2022 Level-2 (TGT)
  2. Change the Narration : "I'm taking the children to the zoo tomorrow." She said.
    Answer: A. She told that she would be taking the children to the zoo the day after HTET 2022 Level-2 (TGT)
  3. Choose the correct synonym of : Genius
    Answer: C. Talented HTET 2022 Level-2 (TGT)
  4. Select the appropriate preposition for the blank : He has not yet recovered ………. his illness.
    Answer: D. from HTET 2022 Level-2 (TGT)
  5. Choose the option that brings out the meaning of the underline idiom : A lion's share of India's annual budget is for defence.
    Answer: A. major share HTET 2022 Level-2 (TGT)
  6. Select the correct antonym of : Gloomy
    Answer: C. Cheerful HTET 2022 Level-2 (TGT)
  7. Choose the appropriate conjunction for the blank : I shall not go ………. I am invited.
    Answer: B. unless HTET 2022 Level-2 (TGT)
  8. Change the narration to Reported Speech. Choose the right option : "Who has been using my typewriter ?" Said Mother.
    Answer: C. Mother asked who had been using her typewriter HTET 2022 Level-2 (TGT)
  9. Select the correct meaning of the underlined phrasal verb : Who can say what will turn up next ?
    Answer: D. happen HTET 2022 Level-2 (TGT)
  10. Choose the part of sentence that has error : she does not (A) / resemble to (B) / either of (C) / her parents (D)
    Answer: B. B HTET 2022 Level-2 (TGT)
  11. Select the correct tense form from the options given : When I first (come) to this house, it (be) a very quiet area :
    Answer: B. came, was HTET 2022 Level-2 (TGT)
  12. Select the correct tense form from the options given : Peter (try) to come in quietly but his mother (hear) him.
    Answer: A. tried, heard HTET 2022 Level-2 (TGT)
  13. Change the voice from Active to Passive and select the correct option : Bees make honey
    Answer: D. Honey is made by bees HTET 2022 Level-2 (TGT)
  14. Change the voice and select the correct option : Somebody has put out the light.
    Answer: B. The light has been put out by somebody HTET 2022 Level-2 (TGT)
  15. Select the correct preposition for the blank : I shall do it …..…. pleasure.
    Answer: B. with HTET 2022 Level-2 (TGT)
  16. Choose the correct option to fill in the blank : This pen is both good …….. cheap.
    Answer: D. and HTET 2021 Level-2 (TGT)
  17. Select the appropriate preposition to fill in the blank : His hut is ......... hotel Taj.
    Answer: D. beside HTET 2021 Level-2 (TGT)
  18. Choose the correct meaning of the underlined words : The law and order situation will only become worse in the state due to the riots, if the government does not do something right now to nip it in the bud.
    Answer: D. To stop something harmful in the initial stage HTET 2021 Level-2 (TGT)
  19. Select the correct option (Phrasal Verb) for the underlined word : She rejected his request to take her home.
    Answer: B. turned down HTET 2021 Level-2 (TGT)
  20. Select the appropriate modal to fill in the blank : Trespassers ……….. be punished. (legal notice)
    Answer: A. shall HTET 2021 Level-2 (TGT)
  21. Choose the appropriate preposition to fill in the blank : What is the time ……….. your watch ?
    Answer: C. by HTET 2021 Level-2 (TGT)
  22. Select the correct option (Phrasal Verb) for the blank left in the sentence : Cholera has ……….. in this village.
    Answer: A. broken out HTET 2021 Level-2 (TGT)
  23. Choose the part of the sentence which is incorrect : The party president made (a) / Rakesh (b) / a M. P. candidate (c) / for the coming election. (d)
    Answer: C. c HTET 2021 Level-2 (TGT)
  24. Choose the part of the sentence which is incorrect : He did not (a) / keep his words (b) / to pick him up (c) / from WTP. (d)
    Answer: A. b HTET 2021 Level-2 (TGT)
  25. Choose the correct tense form to fill in the following : I had consulted my lawyer before I ……....... the complaint.
    Answer: D. lodged HTET 2021 Level-2 (TGT)
  26. Choose the appropriate modal to fill in the blank : He ………… listen to the stories of his Grand Ma before he slept. (Past habit)
    Answer: C. would HTET 2021 Level-2 (TGT)
  27. Choose the correct meaning of the underlined words : The hostess broke the ice by introducing the strangers to each other.
    Answer: A. To make people relax with each other HTET 2021 Level-2 (TGT)
  28. Choose the correct tense form to fill in the blank : Municipality has decided to …......... the overhead wires.
    Answer: B. do away with HTET 2021 Level-2 (TGT)
  29. Choose the correct option for the following : One who wastes a lot of money is :
    Answer: C. prodigal HTET 2021 Level-2 (TGT)
  30. Select the appropriate modal for the expression given : Harish has annoyed his boss today. He ........ be fired soon. (probability)
    Answer: A. may HTET 2021 Level-2 (TGT)