All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. What is e-Taal?
    Answer: C. A Web portal for dissemination of e-Transaction statistics of National and Stat… Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  2. Which of the following statements are correct regarding Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) of India? (A) The setting up of C-DAC was to build Supercomputers in context of denial of import of Supercompu…
    Answer: A. A and B Only Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  3. Which of the following is a way to quickly access a favourite website by saving it in your browser?
    Answer: B. Bookmark Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  4. Which of the following can be considered as illegal or unethical in the context of information technology? (A) A hospital reveals clinical history of a patient without the consent of a patient. (B) A student using propr…
    Answer: C. A, B and C Only Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  5. Given below are two statements: Statement I: A block-chain is a growing list of records, called blocks, which are linked using Cryptography. Statement II: Block-chains which are readable by the public are widely used by…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 23 October 2022 Morning
  6. Which of the following electronic technologies is the key technology for making the Personal Computer (PC) in the 1970s?
    Answer: C. Microprocessor based Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  7. Computer security breaches can be minimized by incorporating which feature into a computer system's operation?
    Answer: C. Forced log off from the system if no activity has been detected Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  8. Identify the sequence of words A-E that correctly fills the blanks in the following paragraph: ________ is used to connect the smartwatch and wireless headphone to the phone and is a ________ range wireless technology.…
    Answer: A. (E), (A), (C), (D), (B) Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  9. With reference to computer components, which of the following statements are correct? (A) A hard drive has no moving parts. (B) Fan is required to cool down CPUs so that these do not overheat. (C) Accessing information…
    Answer: D. (B) and (E) only Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  10. Match List - I with List - II.List - I (Computer Components) List - II (Meaning) (A) RAM (I) Brain of the computer (B) ROM (II) Stores the date, time and system configuration for BIOS (C) CMOS (III) Memory that can be w…
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(IV), (C)-(II), (D)-(I) Paper 1 · 3 September 2024 Evening
  11. Which of the following tool is used to create pre and post-session polls to gauge students learning from each session?
    Answer: A. Mentimeter Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  12. Match the List-I with List-IIList-I (ICT Tools) List-II (Example) A. Learning Management System (LMS) I. Zoom B. Virtual Reality II. Canvas C. Video Conferencing III. Audacity D. Podcast IV. Virbela Choose the correct a…
    Answer: C. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  13. In computer Networking, MAC addresses are unique to each device. Which of the following is the meaning of the term MAC?
    Answer: D. Media Access Control Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  14. Which of the following "Digital India" themes is incorrectly matched with its purpose?
    Answer: D. e-ShodhSindhu – Spread education in Embedded systems and Robotics Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  15. With reference to ICT, which of the following statements is true?
    Answer: D. Geographic Information System (GIS) is a computer based tool for mapping and an… Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  16. Based on the following, which of the following statements is true. A CD contains 12 music tracks which are of lengths (in minute): 3, 7, 4, 3, 5, 6, 4, 5, 4, 7, 8, 8 and each minute of music requires 12 MB of storage.
    Answer: C. 768 MB of memory is used for the 12 music tracks. Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  17. Match the List-I with List-IIList-I (Computer Components) List-II (Description) A. ALU I. Immediate access storage B. Control Unit II. Carries out arithmetical and logical calculations C. Pen Drive III. Directs the inpu…
    Answer: A. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 3 September 2024 Morning
  18. The period of time when a communication network becomes inoperative, is referred to as:
    Answer: C. Downtime Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  19. Which of the following electronic technologies is the key technology for making the fourth generation electronic computer?
    Answer: D. Microprocessor based Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  20. Many websites require the following to be completed: ☐ I'm not a robot. This is an example of which data issue?
    Answer: D. Security Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  21. Identify the sequence of words A-E that correctly fills the blanks in the following paragraph: ______ is small amount of memory located on the CPU itself. ______ is a form of ROM that is commonly used in embedded device…
    Answer: B. (C), (D), (A), (E), (B) Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  22. If (L)M represents a number L in base-M number system, then which of the following numbers are equivalent to (19)16? (A) (11001)2 (B) (201)3 (C) (121)4 (D) (101)5 (E) (25)10 Choose the correct answer from the options gi…
    Answer: A. (A), (C) and (E) Only Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  23. Match List - I with List - II.List - I (Computer Terms) List - II (Purpose) (A) Motherboard (I) Stores the date, time and system configuration for BIOS (B) BIOS (II) Allows processor and other hardware to function and c…
    Answer: C. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 4 September 2024 Evening
  24. A marketing instructor wants to engage students by conducting live polls during an online lecture to gather instant feedback on marketing strategies. Which of the following tools should the instructor use for creating a…
    Answer: C. (B) and (C) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  25. Mobile games were the first to popularize ______, which uses an image of an actual place or thing and adds digital information to it.
    Answer: B. Augmented Reality Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  26. An Internet standard that allows for adding media attachments to an email is called:
    Answer: A. MIME Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  27. Match List - I with List - II.List - I (Malware) List - II (Definition) (A) Ransomware (I) Software that monitors and/or records the actions of targeted users. (B) Spyware (II) A small piece of code that misleads users…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  28. Which of the following are advantages of e-commerce for consumers? (A) They save time by visiting websites instead of stores. (B) They have little risk of having their credit card number intercepted. (C) They can choose…
    Answer: C. (A), (C) and (D) Only Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  29. If (L)M represents a number L in base-M number system, then identify the correct ascending order of the following numbers A-D when converted to decimal number system. (A) (102)4 (B) (10001)2 (C) (103)6 (D) (201)3 Choose…
    Answer: D. (B), (A), (D), (C) Paper 1 · 4 September 2024 Morning
  30. Which of the following is correct physical address of a computer?
    Answer: D. F8 : FC : AE : 7B : 16 : CE Paper 1 · 25 June 2025 Evening