All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. www.ncert.nic.in in the following web address is called ______ http://www.ncert.nic.in/textbook/textbook.htm
    Answer: C. Domain name Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  2. Which of the following is the correct sequence of largest to smallest unit of Memory access time? A. Millisecond B. Picosecond C. Nanosecond D. Microsecond E. Second Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: C. E, A, D, C, B Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  3. Which of the following statements are true? A. Full duplex communication is bidirectional. B. FM radio is an example of simplex communication. C. Walkie-talkie is an example of full duplex communication. D. In half dupl…
    Answer: C. A and B Only Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  4. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Electronic Device) LIST-II (Properties) A. Wireless mouse I. Reading of car number plate B. Optical mouse II. Output device C. Liquid Crystal Display III. Infrared light D. Optical C…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 25 June 2025 Evening
  5. In ________, each communicating device is connected with every other device in the computer network.
    Answer: B. Mesh topology Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  6. Which of the following is not a web browser?
    Answer: D. Google Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  7. Identify the sequence of appropriate words A-D that correctly fills the blanks in the following paragraph: Radio ______ Identification Systems use radio waves to read and capture information stored on a tag, which can b…
    Answer: C. B, A, D, C Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  8. Which of following statements are correct? A. Worm can be hardware and software. B. Cookies are used to store browsing information. C. Sandbox detection is malware identification method. D. HTTP has better security than…
    Answer: C. B and C Only Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  9. Match the LIST-I with LIST-II:LIST-I (Recognition System) LIST-II (Application) A. MICR I. Reading the car number plates B. OCR II. Capturing product information so that it can be added to the customer's purchase total…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 25 June 2025 Morning
  10. HTTP stands for :
    Answer: B. Hyper Text Transfer Protocol Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  11. The IEEE name of Wi-Fi is ______.
    Answer: B. 802.11 Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  12. Which is the correct increasing order of memory storage capacity? A. 1 PB B. 1 TB C. 1 KB D. 1 GB E. 1 MB Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, E, D, B, A Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  13. Which of the following statements are correct? A. One KB has 1024 bytes. B. Cache memory is a secondary storage. C. Operating system is not an application software. D. Hub is a network device. E. ALU is a control unit.…
    Answer: C. A, C and D Only Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  14. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Hardware) LIST-II (Function) A. Modem I. Regenerate signals B. Router II. Physical address C. NIC III. IP address D. Repeater IV. Conversion of analog and digital signal Choose the c…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 26 June 2025 Evening
  15. Which of the following is an example of IEEE 802.3?
    Answer: A. LAN Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  16. Which of the following technologies is used in second generation of computer?
    Answer: B. Transistors Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  17. Which of the following is correct sequence of increasing access time of storage/memory devices? A. Magnetic tape B. RAM C. Cache memory D. Hard disk E. Registers Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. E, C, B, D, A Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  18. With reference to cyber attacks, which of the following statements are correct? A. Malware is a malicious software designed to cause damage to a single computer, server or computer network. B. Types of malware include c…
    Answer: D. A, B and D only Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  19. Match List - I with List - II:List - I (Operating system) List - II (Task) A. UNIX I. Assist users in system maintenance task B. MS-DOS II. Mobile device C. Android OS III. Single user operating system D. Utility progra…
    Answer: C. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 26 June 2025 Morning
  20. What is the full form of ARPANET?
    Answer: A. Advanced Research Project Agency Network Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  21. An IP address consists of a:
    Answer: B. 32 - bit integer Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  22. CD - ROM stands for:
    Answer: D. Compact Disk Read Only Memory Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  23. Choose the 'WRONG' statement: A. Machine Language is a low level language B. 'FORTRAN' is a high level language C. 'C' is a low level language D. 'SQL' is a low level language Choose the correct answer from the options…
    Answer: D. C and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  24. Choose the correct statements: A. MS-Word saves the files in '.doc' format B. SQL server is a local network server C. 'MATLAB' is a mathematical software D. Bootstrap loader is an example of entertainment software Choos…
    Answer: B. A and C Only Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  25. Match List - I with List - II:List - I (System Name) List - II (Year/Time period) A. The Mark I computer I. 1951 B. IBM - 701 II. 1953 C. IBM - 650 III. 1937 - 44 D. The Universal Automatic Computer One (UNIVAC - I) IV.…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Evening
  26. Which of the following is related to network security?
    Answer: A. Firewall Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  27. Which of the following is not an emerging technology?
    Answer: D. Computer based on vaccum tubes Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  28. Which of the following is correct increasing order of frequency of electromagnetic waves? A. Light waves B. Microwaves C. Infrared waves D. Radio waves Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. D, B, C, A Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  29. Which of the following statements are correct? A. Adobe Acrobat is an example of proprietary product B. Microsoft office is an example of commercial operating system C. Linux is open source software D. Ubuntu is an exam…
    Answer: D. A, C and D Only Paper 1 · 27 June 2025 Morning
  30. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I (Scientist) LIST-II (Invention) A. Tim Berners Lee I. Computer Architecture B. Fred Cohen II. Father of modern computer C. Charles Babbage III. Virus D. John Von Neumann IV. World Wid…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 27 June 2025 Morning