All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. RAM is placed on the:
    Answer: C. Motherboard Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  2. Which of the following statements are correct? a. NKN stands for New Knowledge Network b. MOOCs are offline courses c. National Supercomputing Mission is a Government of India initiative d. Clock rate of CPU is measured…
    Answer: A. c and e only Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  3. Given below are two statements: Statement I: Cache memory is faster than random access memory. Statement II: Random access memory is closer to the processor than cache memory. In light of the above statements, choose th…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  4. Which one of the following is NOT a web browser?
    Answer: B. Facebook Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  5. URL stands for:
    Answer: D. Uniform Resource Locator Paper 1 · 1 October 2020 Morning
  6. If a teacher needs to prepare a small animated video related to his/her topic of teaching which softwares will be appropriate? A. Mind Mapping tools B. Animaker C. Google Document D. Powtoon E. Polleverywhere Choose the…
    Answer: D. B and D only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  7. Given below are two statements Statement I: Drupal is a paid software that enables users to upload content to server. Statement II: Joomla is a free and open-source content management system. In light of the above state…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  8. A teacher has created a spreadsheet of test marks of five students. She has written a formula =HLOOKUP(B4, $D$1: $K$2, 2) in cell C4 and copies this formula from cell C4 to the range C5:C8. What values will be returned…
    Answer: D. B, A, C, E and G, respectively Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  9. In Microsoft Office Powerpoint, 'SmartArt' provides predefined sets of diagrams for users to use. Which of the following are types of diagrams provided by the Microsoft Powerpoint SmartArt feature? A. Layer B. Process C…
    Answer: B. B, C, D and E only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  10. Which of the following storage media from the list A-E given below are optical storage media only? A. DVD RAM B. Pen drive C. Magnetic tape D. SSD E. Blue-ray disc Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A and E only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  11. Which of the following are examples of fraudulent use of the Internet? A. Blogging B. Booking a cinema ticket C. Pharming D. Phishing Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. C and D only Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  12. Match List I with List II List I (Input Device) List II (Use) A. Graphics Tablet I. To input data at an information kiosk B. Touch Screen II. To input data from a product in a supermarket (at a POS) C. Bar Code Reader I…
    Answer: D. A - IV, B - I, C - II, D - III Paper 1 · 11 October 2022 Evening
  13. What is the full form of the acronym CAD and CAM?
    Answer: B. Computer Aided Design and Computer Aided Manufacturing Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  14. Which two of the following tasks are carried out by all operating systems? (A) Repairing mouse (B) Data logging (C) Managing system resources including memory (D) Transferring data to printer (E) Drawing image Choose th…
    Answer: C. (C) and (D) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  15. The functional components of a digital computer are : (A) Input Device (B) Printer (C) Central Processing Unit (D) Memory (E) Output Device Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (A), (C), (D), (E) only Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  16. Given below are two statements : Statement I : Piracy refers to attempts to gain information from otherwise undisclosed areas. Statement II : Hacking refers to the unauthorized duplication of computer software. In the l…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  17. Given below are two statements : Statement I : SWAYAM is Study Web of Active Learning for Young Aspiring Mind. Statement II : SWAYAM is Source With Active Young Aspirational Mindfullness. In the light of the above state…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 1 · 11 October 2022 Morning
  18. With respect to Computers, BIOS is an acronym for:
    Answer: D. Basic Input Output System Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  19. Identify the correct arrangement of the following storage capacities in the decreasing order (A) 10 Mega Bytes (B) 10 Tera bytes (C) 10 Exa bytes (D) 10 Yotta bytes Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. (D), (C), (B), (A) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  20. Given below are two statements with regard to social media: Statement I: 'Twitter' is the most well-known microblogging site. Statement II: 'Youtube' is the largest video sharing site. In the light of the above statemen…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  21. Which of the following file formats are suitable for distributing video files across the internet? (A) .WMV (B) .WAV (C) .MIDI (D) .MP3 (E) .MP4 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (A) and (E) only Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  22. Match List I with List II:List I (Computer Terms) List II (Description) (A) OMR (I) Used by banks to read codes on a cheque (B) MICR (II) prevents unauthorized access to a computer network (C) RAM (III) Marks multiple-c…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 12 October 2022 Evening
  23. Match List I with List II:List I List II (A) Learning Management System (I) Blender (B) Web Conferencing System (II) Sakai (C) Animation Maker System (III) SPSS (D) Data Processing System (IV) Microsoft Teams Choose the…
    Answer: A. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  24. A man adds a video file to his social networking page. Which one of these describes a video that has been watched by a lot of people over a short period of time?
    Answer: C. Viral Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  25. Identify the correct order of the following major technological changes in computers based on fourth to first generation of computers. (A) Microprocessors (B) Vacuum Tubes (C) Integrated Circuits (D) Transistors Choose…
    Answer: C. (A), (C), (D), (B) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  26. Given below are two statements about Electronic Mail (e-mail) : Statement I: You can create folders to store and organise your emails. Statement II: You can add attachments of any file size to an email. In the light of…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  27. Which of the following file format contains exclusively the sound file format appropriate for web distribution? (A) WMV (B) WAV (C) AVI (D) MOV (E) MP3 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (B) and (E) only Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  28. Match List I with List II:List I (Technical Term) List II (Description) (A) Phishing (I) The action of illegally installing malicious code which redirects a person to a fraudulent website with the purpose of obtaining t…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 12 October 2022 Morning
  29. The collection of linked information residing on computers which is accessible through Internet is called
    Answer: C. WWW Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  30. __________ are text files with small pieces of data and are used to identify specific users and improve the web browsing experience.
    Answer: A. Cookies Paper 1 · 13 October 2022 Evening