All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. With respect to telecommunications, which of the following forms of communication are synchronous? A. Email B. Instagram posts C. Blogging D. Telephone calls E. Instant Messaging Choose the correct answer from the optio…
    Answer: B. D and E only Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  2. Match List I with List II:List I (Computer Term) List II (Hardware/Software) A. System Software I. Keyboard B. Input Device II. Pen Drive C. Output Device III. Linux D. Secondary Storage Device IV. Printer Choose the co…
    Answer: D. A - III, B - I, C - IV, D - II Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  3. A movie requires 16 gigabytes of storage. How long will it take to download this movie, if the download speed is 64 megabytes per second? (1KB = 1024 Bytes)
    Answer: C. 256 seconds Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  4. Consider the following incomplete sentences about printers: A laser printer is a type of ________ printer. It produces ________ quality printouts and uses ________ to print onto paper. A ________ printer can produce car…
    Answer: D. C, A, D, B Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  5. What is the sum of the binary (base 2) number (1100)2 and the hexadecimal (base 16) number (3)16?
    Answer: A. (F)16 Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  6. Which initiative of Indian Government aims to provide IT connectivity to all 2,50,000 Gram Panchayats in the Country?
    Answer: A. BharatNet Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  7. Consider the URL : https://example.org/index.html. Which of the following are contained in the URL? (A) Browser name (B) File name (C) Host name (D) Email address (E) Protocol Choose the correct answer from the options…
    Answer: C. (B), (C) and (E) only Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  8. Identify the correct order of some of the words A-E given below to complete the following paragraph which explains the role carried out by different parts of the CPU. Part of the CPU that (i) holds programs and data cur…
    Answer: B. (C), (D), (A) Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  9. Match List I with List II:List I (Information Technology Term) List II (Definition) (A) Hyperlink (I) An area of a graphic that when clicked will cause an action on a web page (B) Hotspot (II) The smallest area that can…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 21 October 2022 Evening
  10. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion (A): Massive Open Online Courses (MOOC) are fast gaining popularity among students and working professional…
    Answer: C. (A) is true but (R) is false Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  11. On a laptop/desktop computer, which of the following components (A – C) take care of (i) computing, (ii) storing data temporarily, and (iii) storing data permanently in that order? (A) RAM (B) Hard Disk Drive (C) CPU Ch…
    Answer: D. (C), (A), (B) Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  12. In the context of computer networking, what protocol is used to turn names, such as www.abc.edu, into IP addresses?
    Answer: B. DNS Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  13. In IPv6, an address is given by eight 16-bit numbers usually written in hexadecimal. For example, here is an IP address: 3221 : 1DE5 : CA14 : AD1F : 1111 : 1111 : 1111 : 1111 How many unique addresses does IPv6 support…
    Answer: D. 655368 Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  14. In the history of computing, Moore's Law says that the number of Integrated Circuit (IC) chips in a computer doubles every 2 years, which implies that computers become twice as powerful every 2 years. According to Moore…
    Answer: D. 32 Paper 1 · 21 October 2022 Morning
  15. Which of the following type of questions cannot easily be autograded by LMS softwares?
    Answer: C. Subjective Question Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  16. Which of the following best describes a computer worm?
    Answer: D. Malware that replicates itself as stand alone software. Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  17. Which IT project in India is the main provider of ICT infrastructure for creating a knowledge society with the aim to ushering in a knowledge revolution in the country?
    Answer: A. NKN Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  18. Amar's college uses a form to collect data from new students. The data is used to create information that can be used by the college. Which of the following statements are true about information? (A) Information is raw…
    Answer: C. B and D Only Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  19. Identify the correct ascending order of the following numbers under A-D represented in different bases: (A) (11101011)2 (Base-2 binary number) (B) (564)8 (Base-8 octal number) (C) (614)10 (Base-10 decimal number) (D) (4…
    Answer: D. A, B, C, D Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  20. Consider the following spreadsheet: A B C 1 4 3 2 5 2 3 7 4 8 9 5 9 6 If the formula = $A3 + B2 in cell C4 is copied to cell C5, then what is the value in cell C5?
    Answer: B. 8 Paper 1 · 22 October 2022 Evening
  21. Which of the following would most likely be considered unacceptable use of information by a teacher?
    Answer: C. Using student's personal data to create a mailing list for a local charity. Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  22. Given below are two statements: Statement I: 'PARAM-Shivay' supercomputer was built under the National Super Computing Mission at IIT-BHU. Statement II: 'PARAM-Shivay' supercomputer is of 833 teraflop capacity. In the l…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  23. Which of the following is/are not example(s) of Cloud Service? (A) Google Drive (B) MeghRaj (C) Dropbox (D) Windows Explorer Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. D Only Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  24. Match List I with List II:List I (Type of a Website) List II (Website Address) (A) e-Commerce (I) www.linkedin.com (B) Building up social media (II) www.bing.com (C) News (III) www.amazon.com (D) Search engine (IV) www.…
    Answer: D. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  25. Information and Communication Technology (ICT) integration with teaching and learning results in: (A) Providing correct information in a comprehensive manner. (B) Replacing books with online material (C) Helping learner…
    Answer: C. A, C, E Only Paper 1 · 22 October 2022 Morning
  26. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R: Assertion A: Free Wi-Fi access to every citizen is one of the objectives of 'Digital India' programme of the Governme…
    Answer: D. A is false but R is true Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  27. Given below are two statements: Statement I: In computer networking, the purpose of changing the IP addressing scheme between IPv4 and IPv6 is to allow for more IP addresses. Statement II: A web cookie is stored on the…
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  28. Given below is a typical URL that identifies a web page: http://book.com/author/index.html The hostname 'book.com' is converted into an IP address by a ______ server that has a database of matching names and addresses a…
    Answer: C. DNS Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  29. If you have a storage device with a capacity of 16 gigabytes, then how many 2 kilobytes files can you fit in that device? (1 KB = 1024 bytes)
    Answer: A. 223 Paper 1 · 23 October 2022 Evening
  30. Identify the correct order of the following developments (A–E) in the history of computing from the oldest to the more recent: A. Facebook B. Internet C. Calculator Machine D. Computer mouse E. Programming language Choo…
    Answer: D. C, E, D, B, A Paper 1 · 23 October 2022 Evening