All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following statements are correct regarding Radio Frequency Identification (RFID) technology? A. RFID refers to a wireless system comprising two components: tags and readers. B. The reader is a device that h…
    Answer: A. A, B and C Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  2. Which of the following hardware components will lose data when the power to a computer is switched off? A. Processor Registers B. Cache Memory C. SSD D. RAM E. ROM Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and D only Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  3. An example of a cyber exacerbated crime is
    Answer: C. Cyber stalking Paper 1 · 13 October 2022 Evening
  4. IIT Bombay X is a non-profit MOOC platform developed by IIT Bombay using the open source platform ______.
    Answer: D. Open edX Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  5. The open source platform 'Course Builder' on which NPTEL courses are seen, was created by ______.
    Answer: B. Google Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  6. A software is termed as an open source software if
    Answer: B. its source code is available to share, study and modify Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  7. Identify the correct arrangement of the following different types of computer networks in the descending order of their geographic area coverage. (A) MAN (B) WAN (C) LAN Choose the correct answer from the options given…
    Answer: C. (B), (A), (C) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  8. Given below are two statements in respect of Computers: Statement (I): A DVD-ROM is an optical storage media and it can be written many times. Statement (II): Software is loaded into secondary storage from RAM and is th…
    Answer: B. Both Statement (I) and Statement (II) are false Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  9. Which of the following file formats are appropriate for distributing video files across the internet? (A) .FLA (B) .MP3 (C) .WMA (D) .AIF (E) .AVI Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (A) and (E) only Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  10. Match List I with List IIList I (File extension) List II (File type) (A) mp3 (I) image (B) xls (II) music (C) jpeg (III) database (D) mdb (IV) spreadsheet Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. (A)-(II), (B)-(IV), (C)-(I), (D)-(III) Paper 1 · 13 October 2022 Morning
  11. Which among the following are the MOOCs platforms? A. Google Meet B. Coursera C. Zoom D. Future Learn E. Turnitin Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B and D only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  12. MIDI is associated with the storage of music files. MIDI is an acronym for ____.
    Answer: D. Musical Instrument Digital Interface Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  13. Mohit has sent an email to Bobby, Danny and Ashok as shown below: From: Mohit@gmail.com To: Bobby@gmail.com Cc: Danny@gmail.com Bcc: Ashok@gmail.com Subject: Important update. Dear Colleague, Please note that tomorrow's…
    Answer: C. Ashok is aware that Bobby and Danny received the email Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  14. Which of the following are web search engines? A. DuckDuckGo B. Google C. Yahoo Search D. Bing E. Pinterest Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B, C and D only Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  15. Match List I with List IIList I (Statement) List II (Value) A. The number of bits that make up a byte I. 5 B. Base-10 (denary) value of the binary number: 001111 II. 8 C. Number of minutes to upload a 75 megabyte file a…
    Answer: B. A - II, B - IV, C - I, D - III Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  16. Given below are two statements: Statement I: ROM is temporary memory that can be written to or read from and the contents of the memory can be changed. Statement II: RAM is permanent memory that can only be read from an…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Paper 1 · 14 October 2022 Evening
  17. Identify the tools for shared viewing of visual and other interactive content within real-time environments. (A) Virtual whiteboard (B) Slide showing (C) Polling (D) Quizzing (E) Avatars Choose the most appropriate answ…
    Answer: A. (A), (B), (C), (D) only Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  18. Which of the following is the act of obtaining a password or other confidential information from a person within an organization by using unauthorized means such as feigning an emergency situation?
    Answer: A. Social engineering Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  19. Arrange the following different types of computer networks in an ascending order on the basis of geographical area implied. (A) MAN (B) WAN (C) LAN Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. (C), (A), (B) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  20. Given below are two statements with regard to websites: Statement (I): 'Twitter' allows users to send small posts known as 'tweets' upto 140 characters in length. Statement (II): By default, blogs display posts in chron…
    Answer: B. Both Statement (I) and Statement (II) are false Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  21. With respect to RAM and ROM, which of the following statements are true? (A) ROM is Real optical memory. (B) RAM stores the instructions you are currently working on. (C) ROM stores the BIOS. (D) RAM allows the user to…
    Answer: B. (B), (C) and (D) only Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  22. Match List I with List IIList I (Computer terms) List II (Description) (A) Hub (I) Input device (B) Joystick (II) Operating system (C) Notepad (III) Network device (D) Android (IV) Text editor Choose the correct answer…
    Answer: C. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Paper 1 · 14 October 2022 Morning
  23. Which of the following peripheral devices are considered as only input devices? A. Headphone B. Optical Mark Reader (OMR) C. Graphic Tablet D. Light Pen E. Projector Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: A. B, C and D only Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  24. You wish to save the changed version of a document that was originally located on a standard CD-ROM. What is the best method to accomplish this?
    Answer: A. Read the document from the CD-ROM, modify the document, then save it to the har… Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  25. Given below are two statements Statement I: 'Spam' is an attempt to acquire sensitive information for malicious reasons, by masquerading as a trustworthy entity. Statement II: 'Phishing' is a type of unsolicited bulk em…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  26. Regarding wearable technology, which of the following tasks is/are accomplished by wearable devices? A. Providing more security compared to other computing devices B. Sharing of a wearable device's Internet connection w…
    Answer: D. C only Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  27. A software company requires '1 GB RAM minimum and 2 GB RAM recommended' for its new Operating System (OS) software. The likely outcome of attempting to install this OS on a computer with 1 GB RAM would be that
    Answer: D. the computer will not run at its optimum performance Paper 1 · 20 October 2022 Evening
  28. What are OERs?
    Answer: A. Open Educational Resources Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  29. LMS is a software application used for the
    Answer: A. Administration, documentation, tracking, reporting and delivery of educational… Paper 1 · 20 October 2022 Morning
  30. Arrange the following computer memory types from the slowest to the fastest speed: A. Main memory (RAM) B. L2 Cache C. Hard Disk D. L1 Cache E. CD-ROM Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. E, C, A, B, D Paper 1 · 20 October 2022 Morning