All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which term is not related to computer hardware?
    Answer: C. Algorithm Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  2. Which aspect of security ensures that information is not altered by any unauthorised person?
    Answer: B. Integrity Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  3. USB stands for
    Answer: B. Universal Serial Bus Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  4. Which of the following is NOT a programming language?
    Answer: D. Google Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  5. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I LIST-II A. Keyboard I. Memory B. Monitor II. Processor C. CPU III. Output device D. ROM IV. Input device Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  6. Which of the following memories/storage are volatile? A. RAM B. ROM C. Cache D. SSD E. HDD Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A and C Only Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  7. Arrange the following operating systems in correct chronological order of their development A. Linux B. MS-DOS C. MAC OS D. Windows Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B, C, A, D Paper 1 · 2 January 2026 Morning
  8. A person who uses his expertise to gain access to other people's computers to get information illegally or to cause damage, is a
    Answer: A. Hacker Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  9. Which of the following is related to computer software?
    Answer: A. Spreadsheet Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  10. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I LIST-II A. Simplex I. Multiple bits transmitted over several channels at the same time B. Serial II. Data transmission in one direction only C. Full-duplex III. Data is sent one bit a…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  11. Which of the following are system software? A. Compiler B. Word Processor C. Interpreter D. Linker E. Assembler Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, C, D and E only Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  12. Arrange the following in ascending order of size: A. Mini Computer B. Notebook Computer C. Desktop Computer D. Tablet Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. D, B, C, A Paper 1 · 3 January 2026 Evening
  13. Which among the following is the most liberal Open Education Resource license?
    Answer: A. CC-BY Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  14. The smallest unit of information, a computer can understand and process is known as:
    Answer: D. Bit Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  15. Which term is NOT related to computer hardware?
    Answer: C. Windows Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  16. Match List - I with List - II.List - I List - II A. Phishing I. Act of gaining unauthorized access B. Hacking II. Unsolicited email sent over the internet to a recipient on a mailing list C. Spam III. Small file or code…
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  17. Which of the following are application software? A. Spreadsheet B. Word Processor C. Operating system D. Database E. Compiler Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and D only Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  18. Arrange the following in increasing order in terms of their coverage: A. PAN B. MAN C. WAN D. LAN Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B, A, D, C Paper 1 · 3 January 2026 Morning
  19. Which of the following are used as Social Networking Sites? A. Twitter B. Instagram C. LinkedIn D. Blackbox E. Snapchat Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B, C, E only Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  20. Match the LIST-I (Concept) with LIST-II (Feature): LIST-I LIST-II A. Algorithm I. Range of frequencies over which signals are transmitted B. Modem II. Converts digital signals to sine waves and vice-versa C. Bandwidth I…
    Answer: B. A-IV, B-II, C-I, D-III Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  21. Working of the circulatory system of the human body is shown by a teacher on screen. Such simulations have tremendous potential for instructional purpose. This aligns best with-
    Answer: A. Computer aided learning Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  22. Arrange the following computers in a chronological order: A. The Atanasoff Berry Computer (ABC) B. IBM-701 C. The Mark I Computer D. UNIVAC I E. IBM-650 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C, A, D, B, E Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  23. SSD stands for
    Answer: A. Solid State Disk Paper 1 · 22 June 2026 Evening
  24. E-learning strategies are supported by: A. Virtual Classroom B. TCP/IP C. Instant messaging D. Satellite classroom E. Web casting Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, E only Paper 1 · 22 June 2026 Evening