All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 1 · UNIT 08

Information and Communication Technology (ICT) – Previous Year Questions

204 questions from past UGC NET Paper 1 papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Arrange the given digital initiatives of Govt. of India in chronological order as per their year of launch : A. eGyanKosh B. PM e-Vidya C. NPTEL D. e-PG Pathshala E. SWAYAM Choose the correct answer from the options giv…
    Answer: A. C, A, D, E, B Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  2. The process of typing CAPTCHAs is a variation on :
    Answer: A. Turing test Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  3. Choose the 'WRONG' statements : A. Kali Linux is a flavour of Linux OS B. We can use Macintosh on Linux OS also C. Windows Surface is developed by Intel Corporation D. Android is based on Linux OS Choose the correct ans…
    Answer: D. B and C Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  4. Choose the 'WRONG' statements : A. 'OLED' stands for Organic light emitting Diodes B. 'Fastag' is an example of RFID C. 'CAD' stands for Computer Algorithm of Design D. 'RFID' stands for Rapid Frequency Identification C…
    Answer: A. C and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  5. Match List - I with List - II :List - I (Type of e-resource) List - II (Description) A. e-Journals I. used for storing a larger volume of data B. e-books II. published on the web as well as in the digital format C. e-Zi…
    Answer: A. A-II, B-III, C-IV, D-I Paper 1 · 28 June 2025 Evening
  6. Choose the correct statements about MOOC. A. Blackboard was formed in 1999 and became a public company in 2004 B. ‘Connectivism and connected knowledge’ was first course to be called MOOC C. Stephen Downes coined the te…
    Answer: C. B, C, D Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  7. Which of the following is not a characteristic of a computer?
    Answer: C. It has its own intelligence. Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  8. MS-DOS stands for:
    Answer: A. Microsoft Disk Operating System Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  9. Choose the wrong statements. A. ‘CD’ is an example of optical device B. ‘Floppy’ is an example of magnetic device C. ‘Pen drive’ is an example of magnetic state device D. ‘Memory Card’ is an example of crystal state dev…
    Answer: B. C and D Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  10. Choose the wrong statements. A. ‘Brihaspati’ is an open source e-learning platform B. ‘Lekhika-2007’ is a program developed by C-DAC C. ‘Gyan-Dakshina’ is a bouquet of FM radio channels D. ‘Sakshat Portal’ was launched…
    Answer: B. C, D and E Only Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  11. Match List - I with List - II:List - I (Output device) List - II (Function) A. CRT monitor I. Uses a LCD screen to display output B. Flat-Panel monitor II. Transforms a text document to a physical format C. Printer III.…
    Answer: B. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 1 · 28 June 2025 Morning
  12. PSTN stands for:
    Answer: B. Public Switched Telephone Network Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  13. The decimal number equivalent to binary digit 110 is:
    Answer: C. 6 Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  14. Choose the 'RIGHT' statements: A. CISCO is a Hockey manufacturer B. VLC is Visible Light Communication C. SDN is System of Digital Network D. HyperCat is an Open JSON based Catalog format E. SoC is Sequence of Choice Ch…
    Answer: D. B and D Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  15. Choose the 'RIGHT' statements: A. IoT term was first used by Ashton in context to supply chain management with RFID-tags B. Bluetooth 4.0 is working on the frequency range of 2.4 MHz C. Gyroscope is normally related to…
    Answer: C. A and C Only Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  16. Match List - I with List - II:List - I (Type of Processor) List - II (Characteristics) A. CISC Processors I. Operating system controls overall assignment of tasks B. RISC Processors II. Use explicit parallelism C. EPIC…
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Paper 1 · 29 June 2025 Evening
  17. Which one of the following is not a social networking site ?
    Answer: D. Khan academy Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  18. A standard address format that constitutes a reference to an internet resource is :
    Answer: D. URL Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  19. VPN stands for :
    Answer: D. Virtual Private Networks Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  20. Choose the 'WRONG' statement. A. 'JPEG' stands for Joint Photographic Exchange General B. 'FTP' stands for File Transfer Protocol C. 'GUI' stands for General User Interface D. 'FAT' stands for File Allocation Table Choo…
    Answer: B. A and C Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  21. Choose the 'WRONG' statement. A. 'Bit' is a unit of storage B. 'Micron' is a unit of weight C. 'F-13' is a functional key on computer keyboard D. Pixel is related to resolution of camera Choose the correct answer from t…
    Answer: B. B and C Only Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  22. Match List - I with List - II : List - I (Item) List - II (Category) A. Yahoo I. Web-browser B. Firefox II. AI based paraphrasing tool C. Solitaire III. Search engine D. Quillbot IV. Game Choose the correct answer from…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 1 · 29 June 2025 Morning
  23. Which is NOT a valid file format for images?
    Answer: D. .wav Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  24. Which of the following is a scripting language?
    Answer: D. Visual Basic Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  25. Match the LIST-I with LIST-IILIST-I LIST-II A. Digit keys I. Backspace, return, spacebar B. Special character keys II. Numeric keypad C. Non-printable keys III. F1, F2, ……, F12 D. Function keys IV. +, @, & Choose the co…
    Answer: D. A-II, B-IV, C-I, D-III Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  26. Arrange the following in decreasing order of processing power: A. Mainframe Computer B. Super Computer C. Mini Computer D. Micro Computer Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B, A, C, D Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  27. Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: ROM is a non-volatile memory. Reason R: ROM does not lose its contents when power is switched off. In the…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A Paper 1 · 31 December 2025 Morning
  28. Identify the correct logical sequence for programming: A. Compilation B. Editing C. Linking D. Execution Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B, A, C, D Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  29. Which of the following fall in the category of primary memory? A. ROM B. RAM C. Cache D. HDD E. SSD Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and C Only Paper 1 · 2 January 2026 Evening
  30. Match List - I with List - II.List - I List - II A. Phishing I. Malicious code installed on a user's computer or a web server B. Pharming II. Creator sends out legitimate-looking emails to target users C. Spyware III. C…
    Answer: C. A-II, B-I, C-IV, D-III Paper 1 · 2 January 2026 Evening