All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 02

Research Methodology & Statistics – Previous Year Questions

102 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The above findings indicate that post-hoc comparisons are:
    Answer: D. Neither necessary for the effect of stress nor the type of material Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  2. A researcher is studying group process of software startup developers by staying with them and like them for six months. Which of the following is used by her?
    Answer: B. Ethonography Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  3. A group of sixty newly diagnosed diabetic patients were tested for anxiety using a standardized inventory. They were retested for anxiety again after months using the same inventory. The mean difference in anxiety was e…
    Answer: C. 59 Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  4. Which of the following principle is violated when a psychologist intentionally misrepresents his research results?
    Answer: C. Integrity Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  5. In the independent groups' design, selective subject loss occurs because of which of the following? A. Subjects are lost differently across conditions B. Subject characteristics are responsible for subject loss C. Subje…
    Answer: A. A and B only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  6. Which of the following is useful for testing univariate normality of distribution? A. Q-Q plot B. Shapiro-Wilk test C. Jarque- Bera test D. Scatter plot Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. A, B and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  7. Given below two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Obtained t-valve will follow theoretical t-distribution if underlying assumptions are fulfilled Reason R: The…
    Answer: C. A is correct but R is not correct Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  8. Which of the following is df for F for the entire model?
    Answer: A. 4; 195 Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  9. Which of the following is correct about residual variance in the passage?
    Answer: D. It is randomly distributed Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  10. What kind of a variable is 'type of school' in the passage?
    Answer: C. Dummy variable Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  11. Which of the following is the reason for insignificance of IT-B?
    Answer: D. Multicolinearity Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  12. What is indicated by R² in the passage?
    Answer: A. 64% variance is explained Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1