All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 02

Research Methodology & Statistics – Previous Year Questions

102 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Standard deviation of sampling distribution is known as-
    Answer: B. Sampling error Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. ______ is the useful index of central tendency which is the middle most score when all the scores have been ranked.
    Answer: B. Median Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. Max-min-con principle in the context of research methodology denotes:
    Answer: B. Maximizing systematic variance, minimizing error variance, controlling extraneo… Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. In which of the following statistical analysis we have more than one dependent/ outcome variables?
    Answer: C. Multi-variate analysis of variance Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Which of the following is the non-parametric counterpart of two-Way ANOVA?
    Answer: D. Friedman Test Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. Arrange the steps of scientific research. A. General research questions B. Collection of data C. Analysis of data D. Review of related literature Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. D, A, B, C Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. Identify the correct sequence for an action research: A. Observation B. Reflection C. Plan D. Action Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C, D, A, B Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. Which of the following is/are true about 'Factor Analysis'? A. Factor extraction is stopped when Eigen value becomes less than one B. It is an interdependent statistics C. It is a Non-parametric analysis D. Scree plot c…
    Answer: C. A, B & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Dr. Upadhaya has carried out two way ANOVA with 'intensity of light' and 'font size' as independent variables and 'visual acuity' as the dependent variable. Which of the following are true ? A. Interaction effect can be…
    Answer: D. B, D & A only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Match the type of correlation with the nature of the variables. List I List II A. Product Moment Correlation I. One continuous variable and one apparently dichotomous variable B. Biserial Correlation II. Two dichotomous…
    Answer: B. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. Which of the following is one of the non-parametric counterpart of ANOVA?
    Answer: A. Kruskal- wallis Test Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. In the equation for linear regression Y= a+b X, b stands for-
    Answer: B. Regression coefficient Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. In case of normal probability curve, the graph/ curve is plotted for
    Answer: C. 'z' scores and respective relative frequencies Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. A psychologist was interested to conduct a study on gamblers. Identifying the gamblers, even with the help of police, is a challenging task. Which of the following sampling technique will be more appropriate to take up…
    Answer: C. Snowball sampling Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. The distribution, which is skewed to the left, has one high point and has many high scores is called
    Answer: C. Negatively skewed distribution Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Cognitive psychologists and survey researchers have acknowledged that answering survey questions can be a complex cognitive task. Research suggests that when people answer survey questions, they go through four stages.…
    Answer: A. A, D, B, C Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Read the following situations. Then order them in the sequence of nominal, ordinal, equal interval and ratio. A. Eggs in the supermarket are graded as small, medium, large and jumbo B. Employees are assigned identificat…
    Answer: B. B, A, C, D Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. One organisational psychologist wanted to verify the efficacy of a group based development intervention. For this purpose he undertook an Action Research. Suggest the correct sequence of the following components of his…
    Answer: C. C, A, B, D Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  19. Which of the following are not true about the differences between simple regression and multiple regression? A. The number of predictors B. The number of criteria C. Coefficient of determination D. Sample size Choose th…
    Answer: C. B, C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  20. Which of the following softwares can be more helpful for analysis in qualitative research by a psychologist? A. SPSS B. AMOS C. NVIVO D. ATLAS ER Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  21. Which of the following are characteristics of a good Hypothesis ? A. Affirmative statement B. Interrogative statement C. Falsifiability D. Conjectural E. Concludes relationship between variables Choose the correct answe…
    Answer: B. A, C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  22. Which of the following are measures of dispersion? A. Standard Deviation B. Quartile Deviation C. Mode D. Variance E. Range Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, B, D, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  23. Match List-I with List-II List I List II A. Phenomenology I. In-depth detailed examination of an entity in real-world context B. Case study II. Application of inductive reasoning C. Ethnography III. Lived experiences D.…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  24. A potential problem with cross sectional research is that there may be other variables that are confounded with age. This problem is called
    Answer: B. Cohort effect Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  25. The combination of cross sectional and longitudinal research Is called
    Answer: C. Sequential research Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  26. What is the df for the 't' test used here
    Answer: D. 298 Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  27. When null hypothesis is false and we are accepting it then we make
    Answer: B. Type II error Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  28. One psychologist while collecting data from gamblers, first identified one gambler and from him traced out three more; and through these three further more. He continued like this, This is an example of
    Answer: C. Snowball sampling Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  29. Parameter : population :: ______ : sample
    Answer: C. Statistic Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  30. Which of the following is considered to be error component in ANOVA ?
    Answer: B. Within mean square Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1