All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 02

Research Methodology & Statistics – Previous Year Questions

102 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. When an experimenter wishes to ensure equal representation of a variable highly correlated with the dependent variable at all levels of the independent variable, he/she should use ______ design.
    Answer: D. Randomized block Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  2. A researcher interested to verify the effect of three independent variables on two dependent variables shall use ______ for data analysis.
    Answer: D. MANOVA Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  3. Positivist paradigm subscribes to
    Answer: B. Observer independent reality Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  4. What type of question the following is in a questionnaire? "Why did you go to cinema last night ? "
    Answer: B. Motivation Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  5. The critical perspective on research does not subscribe to the view that
    Answer: B. Reality is stable and subject to natural laws. Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  6. A researcher using a group of ten subjects under four conditions repeatedly, what will be degree of freedom for the error terms?
    Answer: B. 27 Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  7. Psychological research does not allow one of the following activities:
    Answer: C. Non granting permission to withdraw from research process Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  8. In a normally distributed group, an examinee scores one SD above the mean. What shall be her/his percentile score?
    Answer: C. 84 Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  9. Which one of the following statements does not apply to normal probability curve ?
    Answer: D. It's kurtosis is zero Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  10. Qualitative research can follow several approaches to knowledge. Identify one which is contrary to the assumptions of qualitative research.
    Answer: B. Positivist Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  11. ______ is a measure of dispersion that considers all the scores.
    Answer: C. Average deviation Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  12. By what symbol the standardized regression coefficient is usually depicted ?
    Answer: A. β Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  13. What are the purposes of research? A. Explaining a phenomenon B. Making a discovery C. Fulfilling a gap in knowledge D. Attempt to resolve contradictory findings E. Making an invention Choose the correct answer from the…
    Answer: C. A, C and D only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  14. The mean can be misleading if a distribution has___ A. Marked skewness B. Large number of scores C. Few extremely high valued scores D. Small number of scores E. Few extremely low valued scores Choose the correct answer…
    Answer: C. A, C and E only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  15. What is the median of the scores given below ? 15, 8, 30, 12, 5, 40, 30, 20
    Answer: B. 17.50 Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  16. Name the test that can verify the hypothesis that two related groups have been drawn from the same population.
    Answer: A. Wilcoxon signed rank test Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  17. Identify the experimental design used.
    Answer: C. Multifactor Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  18. What type of independent variables were included?
    Answer: A. Both were fixed factors. Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  19. How many hypotheses will the design used allow to be verified?
    Answer: B. Three Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  20. Find the degrees of freedom for the error term.
    Answer: D. 114 Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  21. Identify the variables that were controlled by the experimenter.
    Answer: C. Gender and ambient illumination Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  22. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) is best suited for making groupwise comparisons for several dependent variables. Which of the following are these?
    Answer: B. Moderately correlated Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  23. Which one of the following is a nearest parametric alternative to Kruskal–Wallis test?
    Answer: C. One–way ANOVA for independent groups Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  24. In the two group design with a continuous dependent variable, which of the following measures of effect size can be employed? (A) Cohen's d (B) Point biserial correlation (C) Eta square (D) Partial eta square Choose the…
    Answer: C. (A), B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  25. Match List I with List II List I – Variable type List II – Example A. Artificially discrete variable I. Reaction time B. Continuous behavioural variable II. Gender C. Continuous organismic variable III. Selection test r…
    Answer: A. (A)-(III), (B)-(I), (C)-(IV), (D)-(II) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  26. Arrange the following correlations in ascending order in terms of their strength of relationship (A) – 0.75 (B) – 0.30 (C) 0.40 (D) 0.68 Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: A. B, C, D, A Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  27. The above design can best be labelled as:
    Answer: C. Randomized 3 × 2 unbalanced factorial design Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  28. The above data indicate:
    Answer: A. that the assumption of homogeneity of variance is satisfied Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  29. The above results indicate that:
    Answer: B. the first hypothesis is rejected Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  30. Which one of the following F ratios would be used to evaluate the second hypothesis?
    Answer: C. F = MS(A×B) / MS(E) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021