All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 02

Research Methodology & Statistics – Previous Year Questions

102 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following software is used extensively for analysis of qualitative data by researchers in psychology ?
    Answer: C. N-VIVO Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  2. To calculate the correlation between a genuinely dichotomus variable and a continuous variable we have to use
    Answer: B. Point-biserial 'r' Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  3. Which scale of measurement has absolute zero ?
    Answer: D. Ratio Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  4. What is true about retrospective studies ? (A) Data are often collected with the help of narrative methods (B) It is also knows as naturalistic inquiry (C) Collected data can be analysed through (D) It is same as quasi-…
    Answer: C. (A), (C), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  5. What is true about multiple regression ? (A) There can be more than two criterion (B) There can be more than two predictors (C) It indicates linear relation between one predicator and one criterion (D) The equation for…
    Answer: C. (B), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  6. How type IJ error can be reduced while testing hypothesis ? (A) Decreasing the chosen level of significance (B) Increasing the chosen level of significance (C) Decreasing the sample size (D) Increasing the sample size C…
    Answer: B. (B), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  7. Match List-I with List-II. List I List II A. Coefficient of dispersion I. Standard deviation as a percentage of mean B. Standard deviation II. Mean of squared deviations of individual scores from mean C. Coefficient of…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  8. In one Exploratory sequential design what would be the correct sequence ? (A) Quantitative Data Collection (B) Qualitative Data Collection (C) Quantitative Data analysis (D) Qualitative Data Analysis (E) Interpretation…
    Answer: D. B, D, A, C, E Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  9. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): The researcher manipulating one or more variables is called an experiment. Reason (R); A research…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  10. What is the design used by the researcher ?
    Answer: A. Correctional design Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  11. What type of statistical analysis should be used by the researcher address his objective ?
    Answer: C. Regression Analysis Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  12. What is the criterion variable in this study ?
    Answer: C. Post-traumatic growth Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  13. Which of the following will be the correct hypothesis for the study ?
    Answer: A. The emotional support, quality of marital relationship and exposure to individu… Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  14. To conduct a study on Anganwadi workers, the researcher randomly selected five districts out of 30 districts of a state and collected data from each and every Anganwadi worker from these five districts. This is an examp…
    Answer: B. Cluster sampling Psychology · June 2023 · 15 Jun
  15. One sports psychologist wanted to carry out a biographical study by writing and recording the experiences of a hockey legend. This is an example of ______ approach.
    Answer: C. Narrative study Psychology · June 2023 · 15 Jun
  16. "The present article describes a qualitative study of the career development of 16 prominent, highly achieving Indian women across six occupational fields. Our overall aim was to explore critical influences on the caree…
    Answer: B. Grounded Theory Study Psychology · June 2023 · 15 Jun
  17. Standard deviation of sampling distribution is known as
    Answer: B. Sampling error Psychology · June 2023 · 15 Jun
  18. A basic set of beliefs that guide action is called:
    Answer: B. Paradigm Psychology · June 2023 · 15 Jun
  19. Which of the following should be assured before going for parametric analysis of variance? A. Independence of scores of the subjects B. Categorical dependent variable C. Random assignment of subjects to the treatments D…
    Answer: C. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  20. Which of the following are true about Multiple Regression? A. It is linear regression B. There are more than one criterion. C. There are more than one predictor D. It doesn't have intercept constant. Choose the most app…
    Answer: B. A, C only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  21. Informed consent, as suggested by Diener and Crandall includes the components: A. Voluntarism B. Researcher's competence C. Information D. Comprehension Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: C. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  22. Match List I with List II List I List II A. Grounded Theory I. Lives of individuals studied and retold to develop a chronology B. Phenomenological Research II. Studying an intact cultural group in a natural setting C. N…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2023 · 15 Jun
  23. Match List I with List II List I List II A. Preferred method for determining item bias I. Slope B. Coefficient for correlating two absolutely dichotomous variables II. Intercept C. The place where the regression line cr…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I Psychology · June 2023 · 15 Jun
  24. Prepare the steps involved in Action Research in correct sequence with reference to behavioural science A. Action B. Observation C. Plan D. Reflection Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. C, A, B, D Psychology · June 2023 · 15 Jun
  25. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: To eliminate the impact of an extraneous independent variable, the researcher can choose participants wh…
    Answer: B. Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A Psychology · June 2023 · 15 Jun
  26. What are the degrees of freedom for the test?
    Answer: C. 6 Psychology · June 2023 · 15 Jun
  27. What statistical test should be used to analyze the data?
    Answer: C. Correlated 't' test Psychology · June 2023 · 15 Jun
  28. Rejection of the null hypothesis indicates:
    Answer: A. Participation in meditation leads to significant difference in well-being scores Psychology · June 2023 · 15 Jun
  29. Which of the following is correct about a directional hypothesis?
    Answer: B. Meditation has positive effect on well being Psychology · June 2023 · 15 Jun
  30. Which of the following is correct about the interval scale?
    Answer: C. Identity. Magnitude and equal unit size are its properties Psychology · June 2023 · 15 Jun