All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 04

Literary Criticism and Theory – Previous Year Questions

452 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following is true about New Criticism?
    Answer: C. Its distinctive procedure is explication. English · December 2022 (Shift 2)
  2. Who is credited with the phrase 'structure of feeling'?
    Answer: C. Raymond Williams English · December 2022 (Shift 2)
  3. Statement I: Poststructuralist genre critics argue that genre should be 'de-essentialised' by recasting it in terms of discourse. Statement II: Discourse-based genre theory has limitations deriving from poststructuralis…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are false English · December 2022 (Shift 2)
  4. Which of the following were written by (or under the name of) the Bakhtin circle? A. 'White Mythology' B. Freudianism: A Marxist Critique C. The Ideology of the Aesthetic D. Rabelais and His World E. Morphology of the F…
    Answer: B. B and D only English · December 2022 (Shift 2)
  5. Which of the following pairs are correctly matched? A. John Keble – On the Healing Power of Poetry B. Carl G. Jung – Writing and Difference C. Jacques Derrida – Modern Man in Search of a Soul D. Harold Bloom – The Anxie…
    Answer: B. A and D only English · December 2022 (Shift 2)
  6. Which two paradigms does Deleuze and Guattari's Anti-Oedipus fuse? A. Marxism B. Poststructuralism C. Psychoanalysis D. Feminism
    Answer: A. A and C only English · December 2022 (Shift 2)
  7. Which two of the following books are rooted in Foucault's ideas of sexuality? A. Metahistory B. Gender Trouble C. The Role of the Reader D. Epistemology of the Closet E. Sexual Politics
    Answer: D. B and D only English · December 2022 (Shift 2)
  8. Which theorist has written on 'affective economies'?
    Answer: C. Sara Ahmed English · December 2022 (Shift 2)
  9. 'Demythologising' is associated with:
    Answer: C. Rudolf Bultmann English · December 2022 (Shift 2)
  10. Which of the following thinkers is known as a post-Marxist?
    Answer: A. Ernesto Laclau English · December 2022 (Shift 2)
  11. Who among the following is NOT a Yale critic?
    Answer: D. Roland Barthes English · December 2022 (Shift 2)
  12. Who among the following is NOT a member of the Frankfurt School?
    Answer: A. Louis Althusser English · December 2022 (Shift 2)
  13. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Plato I. Rhetoric B. Aristotle II. Symposium C. P. B. Shelley III. An Apology for Poetry D. Philip Sidney IV. A Defence of Poetry
    Answer: D. A-II, B-I, C-IV, D-III English · December 2022 (Shift 1)
  14. What did Thomas Rymer mean by 'poetic justice'? A. The distribution of earthly rewards and punishments in proportion to virtue or vice B. That a literary work should be governed by decorum and morality C. That a literar…
    Answer: A. A and B only English · December 2022 (Shift 1)
  15. Which of the following statements about Pope's An Essay on Criticism are correct? A. It analyses the causes of faulty criticism and praises the great critics of antiquity. B. It analyses the causes of faulty criticism a…
    Answer: A. A and B only English · December 2022 (Shift 1)
  16. Which of the following were written by Thomas De Quincey? A. Confessions of an English Opium-Eater B. The French Revolution C. Hudibras D. Autobiographic Sketches E. Suspiria de Profundis
    Answer: C. A, D and E only English · December 2022 (Shift 1)
  17. What does Arnold mean by 'Hebraism' in Culture and Anarchy?
    Answer: A. Moral education — strictness of conscience and conduct English · December 2022 (Shift 1)
  18. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Bertrand Russell I. The Verbal Icon B. T. S. Eliot II. The Well Wrought Urn C. W. K. Wimsatt III. A History of Western Philosophy D. Cleanth Brooks IV. The Sacr…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2022 (Shift 1)
  19. Match List I with List II: List I: Concept List II: Critic A. Negative capability I. Matthew Arnold B. Sweetness and light II. S. T. Coleridge C. Esemplastic III. T. S. Eliot D. Dissociation of sensibility IV. John Keats
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III English · December 2022 (Shift 1)
  20. Which of the following New Critics are correctly paired with their texts? A. J. C. Ransom – 'Criticism, Inc.' B. William Empson – Seven Types of Ambiguity C. Cleanth Brooks and R. P. Warren – Understanding Poetry D. R.…
    Answer: A. A, B and C only English · December 2022 (Shift 1)
  21. Who revalued 'the masses' as sources and subjects of literature?
    Answer: A. Richard Hoggart and Raymond Williams English · December 2022 (Shift 1)
  22. Who first framed a theory of general hermeneutics?
    Answer: C. Friedrich Schleiermacher English · December 2022 (Shift 1)
  23. In which year was Roland Barthes's Image–Music–Text published?
    Answer: B. 1977 English · December 2022 (Shift 1)
  24. Which of the following were written by Roland Barthes? A. Allegories of Reading B. Mythologies C. The Pleasure of the Text D. Some Versions of Pastoral E. 'What Is an Author?'
    Answer: A. B and C only English · December 2022 (Shift 1)
  25. Which of the following are correctly matched? A. Jonathan Culler – Culture and Society B. Raymond Williams – Literary Theory: A Very Short Introduction C. Terry Eagleton – Criticism and Ideology D. Walter Benjamin – Ill…
    Answer: B. C and D only English · December 2022 (Shift 1)
  26. Arrange the following texts in chronological order of publication: A. Foucault, Madness and Civilization B. Foucault, The Archaeology of Knowledge C. Lacan, The Language of the Self (tr. Wilden) D. Foucault, The Birth o…
    Answer: B. E, A, D, C, B English · December 2022 (Shift 1)
  27. Arrange the following theories in the chronological order of their emergence: A. Structuralism B. Psychoanalysis C. Ecocriticism D. Orientalism (colonial discourse analysis) E. New Criticism
    Answer: D. B, E, A, D, C English · December 2022 (Shift 1)
  28. Arrange the following works in chronological order: A. Arnold, Culture and Anarchy B. The Anatomy of Melancholy C. Hobbes, Leviathan D. Pater, Studies in the History of the Renaissance E. Shelley, A Defence of Poetry
    Answer: A. B, C, E, A, D English · December 2022 (Shift 1)
  29. Match List I with List II: List I: Field / concept List II: Thinker A. Structural anthropology I. Edward Soja B. Postmodern geography II. Martin Heidegger C. Diaspora space III. Claude Lévi-Strauss D. Dasein IV. Avtar B…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II English · December 2022 (Shift 1)
  30. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. The Poetics of Prose I. Wolfgang Iser B. Structuralist Poetics II. Tzvetan Todorov C. The Implied Reader III. Stanley Fish D. Is There a Text in This Class? IV.…
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III English · December 2022 (Shift 1)