All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 04

Literary Criticism and Theory – Previous Year Questions

452 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Who denounced literary works as the works of the devil?
    Answer: C. Stephen Gosson English · December 2023 (Rescheduled)
  2. Which of the following statements about Sidney's The Defence of Poesy are NOT true? A. It was published posthumously in 1595. B. It is also titled An Apology for Poetry. C. Sidney criticises Chaucer's Troilus and Crisey…
    Answer: D. (C) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  3. Who complained that poetry had fallen from the highest estimation of learning to be 'the laughing-stock of children'?
    Answer: B. Sir Philip Sidney English · December 2023 (Rescheduled)
  4. 'A little learning is a dang'rous thing; / Drink deep, or taste not the Pierian spring.' Who wrote these lines?
    Answer: B. Alexander Pope English · December 2023 (Rescheduled)
  5. Arrange the following works of criticism in order of publication: A. Sidney, An Apologie for Poetrie B. Wilson, The Arte of Rhetorique C. Wordsworth, Preface to Lyrical Ballads D. Pope, An Essay on Criticism E. Eliot, '…
    Answer: B. B, A, D, C, E English · December 2023 (Rescheduled)
  6. What does Johnson's phrase 'discordia concors' (Life of Cowley) imply? A. Ironic inversion of residual ideology in a text B. A combination of two philosophically similar discourses C. A term for diminishing metaphor D.…
    Answer: A. (D) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  7. Mary Wollstonecraft wrote A Vindication of the Rights of Woman. Who wrote 'the Rights of Man'?
    Answer: B. Thomas Paine English · December 2023 (Rescheduled)
  8. Which of the following statements are NOT relevant to Coleridge's Biographia Literaria? A. The first volume recounts his friendship with Robert Southey and William Blake. B. A later edition (1847) carried notes by his d…
    Answer: C. (A) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  9. Who defined the ideal poet as one who 'brings the whole soul of man into activity'?
    Answer: C. Samuel Taylor Coleridge English · December 2023 (Rescheduled)
  10. Which of the following statements do NOT relate to Empson's Seven Types of Ambiguity? A. Ambiguity is any verbal nuance that gives room for alternative reactions. B. The first type is the simple metaphor, effective in s…
    Answer: D. (D) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  11. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. Lectures on the English Comic Writers I. David Hume B. Essays, Moral and Political II. William Hazlitt C. The Second Sex III. Robert Lynd D. The Pleasures of Ig…
    Answer: A. A-II, B-I, C-IV, D-III English · December 2023 (Rescheduled)
  12. In Derrida's usage, what does 'bricolage' mean?
    Answer: A. Borrowing concepts from different sources and adapting them to one's needs English · December 2023 (Rescheduled)
  13. Who coined the term 'speculative fiction'?
    Answer: B. Robert A. Heinlein English · December 2023 (Rescheduled)
  14. How did Paul J. Crutzen describe the 'Anthropocene'?
    Answer: C. The decisive human impact upon the earth's environment and biosphere English · December 2023 (Rescheduled)
  15. Who defined defamiliarisation as the renewal of perception?
    Answer: A. Viktor Shklovsky English · December 2023 (Rescheduled)
  16. Which of the following was NOT written by F. R. Leavis?
    Answer: B. Culture and Practical Reason English · December 2023 (Rescheduled)
  17. Arrange the following critical texts in chronological order: A. Georg Lukács, The Historical Novel (English tr.) B. John Crowe Ransom, The New Criticism C. Helen Gardner, The Business of Criticism D. Fredric Jameson, Th…
    Answer: B. B, A, C, E, D English · December 2023 (Rescheduled)
  18. Match List I with List II: List I: Writer List II: Concept A. Hugo Gernsback I. Biopolitics B. Edmund Husserl II. Phenomenology C. John Crowe Ransom III. Science fiction D. Michel Foucault IV. New Criticism
    Answer: B. A-III, B-II, C-IV, D-I English · December 2023 (Rescheduled)
  19. Which two statements are true about contrapuntal reading? A. It locates the anxiety of influence in the text. B. It decodes the author's political unconscious. C. It unveils texts complicit in justifying imperialism. D.…
    Answer: C. (B) and (C) only English · December 2023 (Rescheduled)
  20. In Foucault's words, the 'Panopticon' refers to:
    Answer: A. A metaphor for modern disciplinary society English · December 2023 (Rescheduled)
  21. Which of the following statements are true about Ngũgĩ wa Thiong'o's Decolonising the Mind? A. Its full title is Decolonising the Mind: The Politics of Language in African Literature. B. It was first published in 1886 d…
    Answer: D. (A), (C) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  22. Assertion (A): Marxism makes no claim to universality. Reason (R): Postmodernism jettisons totalising frameworks.
    Answer: D. A is not correct but R is correct English · December 2023 (Rescheduled)
  23. Which of the following is NOT true about E. P. Thompson's The Making of the English Working Class? A. It studies the development of working-class consciousness. B. It treats class as a relationship, not a fixed structur…
    Answer: C. (E) and (D) only English · December 2023 (Rescheduled)
  24. In which year was The Empire Writes Back published?
    Answer: A. 1989 English · December 2023 (Rescheduled)
  25. Which of the following statements are true about New Historicism? A. It does not use 'thick description'. B. Literary works are not autonomous or timeless. C. History is always narrated, a matter of interpretation. D. A…
    Answer: C. (C) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  26. Which of the following statements are true? A. The Empire Writes Back is a non-fictional work on postcolonialism. B. Black Skin, White Masks is a fictional narrative about a protagonist. C. A Critique of Postcolonial Re…
    Answer: A. (A), (C) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  27. Which of the following is/are NOT true about Négritude? A. It was started by French-speaking African and Caribbean writers in Paris. B. It critically examined Western values and reassessed African culture. C. It was dir…
    Answer: C. (C) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  28. According to Lev Manovich, 'cultural analytics' refers to:
    Answer: B. Using computational methods to examine contemporary digital media and culture English · December 2023 (Rescheduled)
  29. Which of the following assertions are NOT true about cultural studies? A. Popular culture is the set of practices, beliefs and objects that embody the most widely shared meanings of a social system. B. Dominant culture…
    Answer: A. (E) and (B) only English · December 2023 (Rescheduled)
  30. Who wrote Subculture: The Meaning of Style (1979)?
    Answer: C. Dick Hebdige English · December 2023 (Rescheduled)