All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 04

Literary Criticism and Theory – Previous Year Questions

452 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Match List I with List II: List I: Text List II: Critic A. Practical Criticism I. John Crowe Ransom B. The New Criticism II. F. R. Leavis C. The Well Wrought Urn III. I. A. Richards D. The Great Tradition IV. Cleanth Br…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II English · June 2023 (Shift 1)
  2. Statement I: Eric Bentley wrote The Life of the Drama. Statement II: The book focuses on the lives of seminal twentieth-century dramatists.
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false English · June 2023 (Shift 1)
  3. Which of the following is Peter Brook's study of theatre?
    Answer: A. The Empty Space English · June 2023 (Shift 1)
  4. Which of the following terms are integral to New Criticism? A. Tension B. Mirror stage C. Irony D. Polyphony E. Paradox
    Answer: C. A, C and E only English · June 2023 (Shift 1)
  5. In which year was Empson's Seven Types of Ambiguity published?
    Answer: D. 1930 English · June 2023 (Shift 1)
  6. Who made the term 'the Name of the Father' famous?
    Answer: B. Jacques Lacan English · June 2023 (Shift 1)
  7. Arrange the following works of Raymond Williams in chronological order: A. The Long Revolution B. Culture and Society C. Marxism and Literature D. Writing in Society E. The Politics of Modernism
    Answer: B. B, A, C, D, E English · June 2023 (Shift 1)
  8. Which of the following were written by Stuart Hall? A. 'Encoding/Decoding' B. 'The Rediscovery of "Ideology": Return of the Repressed in Media Studies' C. The Raw and the Cooked D. 'What Is Digital Humanities?' E. 'The…
    Answer: A. A and B only English · June 2023 (Shift 1)
  9. Match List I with List II: List I: Work by Barthes List II: Year A. Writing Degree Zero I. 1957 B. Mythologies II. 1953 C. Empire of Signs III. 1973 D. The Pleasure of the Text IV. 1970
    Answer: D. A-II, B-I, C-IV, D-III English · June 2023 (Shift 1)
  10. Which of the following concepts are associated with Jean Baudrillard? A. Hyperreality B. Bricolage C. Rhizome D. Simulacra E. Dispositif
    Answer: D. A and D only English · June 2023 (Shift 1)
  11. The concept of the public sphere is central to the work of:
    Answer: A. Jürgen Habermas English · June 2023 (Shift 1)
  12. Where did Saussure deliver the lectures later published as the Course in General Linguistics?
    Answer: C. Geneva English · June 2023 (Shift 1)
  13. Assertion (A): The experience of homosexuality in a homophobic culture differs for whites and blacks. Reason (R): Sexuality and sexual identity are experienced differently by whites and blacks.
    Answer: A. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A English · June 2023 (Shift 1)
  14. Which of the following books was NOT written by Edward Said?
    Answer: C. Image–Music–Text English · June 2023 (Shift 1)
  15. What does Bourdieu mean by 'habitus'?
    Answer: C. A person's bodily and mental dispositions — posture, speech, and habits of perc… English · June 2023 (Shift 1)
  16. Assertion (A): Cultural studies holds that culture is political rather than aesthetic or humanist in emphasis. Reason (R): The object of cultural studies is high art and the exalted literary canon.
    Answer: C. A is correct but R is not correct English · June 2023 (Shift 1)
  17. Match List I with List II: List I: Theorist List II: Concept A. Antonio Gramsci I. Popular culture B. Pierre Bourdieu II. Hegemony C. Dick Hebdige III. Cultural capital D. Raymond Williams IV. Subculture
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I English · June 2023 (Shift 1)
  18. Arrange the following events, significant for literary criticism, in chronological order: A. The first manned Moon landing B. The end of the Second World War C. Martin Luther King Jr.'s 'I Have a Dream' speech D. The Ru…
    Answer: D. D, B, E, C, A English · June 2023 (Shift 1)
  19. Donna Haraway's 'A Cyborg Manifesto' underscores that:
    Answer: A. The boundaries between animal, human and machine are breaking down English · June 2023 (Shift 1)
  20. In which year was Political Shakespeare, edited by Jonathan Dollimore and Alan Sinfield, published?
    Answer: D. 1985 English · June 2023 (Shift 1)
  21. Which of the following pairs are correct? A. Aristotle – Rhetoric B. Quintilian – Institutio Oratoria C. Brooks and Warren – Understanding Fiction D. Allen Tate – The Verbal Icon E. Harold Bloom – The Great Tradition
    Answer: A. A, B and C only English · December 2022 (Shift 2)
  22. Which of the following statements about Sidney and Gosson are correct? A. Sidney wrote An Apology for Poetry. B. It was a counterblast to Gosson's The Schoole of Abuse. C. Gosson wrote in the euphuistic style. D. Sidney…
    Answer: A. A, B and C only English · December 2022 (Shift 2)
  23. Which two kinds of 'truth' does Bacon distinguish in The Advancement of Learning?
    Answer: A. Theological truth and scientific truth English · December 2022 (Shift 2)
  24. When was Johnson's A Dictionary of the English Language published?
    Answer: C. 1755 English · December 2022 (Shift 2)
  25. Who wrote An Essay on the Principles of Human Action?
    Answer: D. William Hazlitt English · December 2022 (Shift 2)
  26. Which of the following is NOT a work of P. B. Shelley?
    Answer: C. A Vision of Judgement English · December 2022 (Shift 2)
  27. Arrange the following in chronological order of publication: A. Culler, Structuralist Poetics B. Saussure, Course in General Linguistics C. Culler, The Pursuit of Signs D. Barthes, The Pleasure of the Text E. Iser, The…
    Answer: B. B, E, D, A, C English · December 2022 (Shift 2)
  28. Match List I with List II: List I: Term List II: Theory A. Aporia I. Marxism B. Scapes II. Psychoanalysis C. Interpellation III. Deconstruction D. Mirror stage IV. Globalisation
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2022 (Shift 2)
  29. Match List I with List II: List I: Book List II: Author A. The Political Unconscious I. Joseph Carroll B. The Pleasure of the Text II. Monique Wittig C. The Straight Mind III. Roland Barthes D. Literary Darwinism IV. Fr…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-II, D-I English · December 2022 (Shift 2)
  30. Which of the following were NOT written by J. S. Mill? A. The Subjection of Women B. Thoughts on Parliamentary Reform C. Past and Present D. Explorations E. On Liberty
    Answer: C. C and D only English · December 2022 (Shift 2)