All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 07

Personality, Motivation, Emotion, Stress & Coping – Previous Year Questions

75 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following combination accurately portrays one phase of Selye's General Adaptation Syndrome?
    Answer: A. Resistance: Internal efforts to restore homeostasis Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. The James-Lange theory and the Cannon-Bird theory differ in the relationship they assume between bodily arousal and emotion. Which of the following matches a theory and its proposed relationship correctly.
    Answer: C. Cannon-Bard theory: Bodily arousal and emotion happen simultaneously Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. Unlike Sigmund Freud, the humanistic psychology Rogers and Maslow focused on the innate human motivation to achieve to one's fullest potential, called as-
    Answer: A. Self-actualization Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. According to Maslow's theory which need in the hierarchy must be met first before needs higher up become the focus of concerns-
    Answer: B. Physiological needs Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Arrange the following steps of Sigmund Freud's psychosexual development. A. Oral Sensory B. Latency Stage C. Phallic Stage D. Anal Stage E. Genital Stage Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. A, D, C, B, E Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. Arrange the following needs according Maslow's hierarchy from lowest to highest: A. Esteem B. Self-actualization C. Physiological D. Safety E. Love and belongingness Choose the correct answer from the options given belo…
    Answer: C. C, D, E, A, B Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. According to Miller, which are the types of internal conflict? A. Avoidance-Avoidance conflict B. Approach-Approach conflict C. Antecedent —Consequence conflict D. Approach-Consequence conflict E. Approach-Avoidant conf…
    Answer: B. B, E & A only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. Who among the following are the key researchers in motivation theory? A. Abraham Maslow B. B. F. Skinner C. Albert Bandura D. Edward Deci Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: B. A & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Match the following : List I List II A. Social persuasion I. Past success and failure in similar situation as perceived by the individual B. Physiological arousal II. Seeing other people like you succeed on a task that…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Match the following : List I List II A. Maslow's Hierarchy of Need I. Proposes that motivation arises from intrinsic factors B. McClelland's Acquired Needs Theory II. Suggests that basic needs must be fulfilled before h…
    Answer: D. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. As Rahul began to enjoy speaking, his experience reflects-
    Answer: A. Self-efficacy Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  12. Which of the following is not included in Sullivan basic modes theory
    Answer: B. Pretaxic mode Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. According to which theory of emotion the Physiological reaction and the emotion are assumed to occur simultaneously?
    Answer: B. Cannon- Bard Theory Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. Who is the Personality Theorist who believed that individuals are in the process of 'becoming' and nothing is predetermined?
    Answer: B. Alfred Adler Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. Which of the following are components of hardiness?
    Answer: C. Control, Commitment, Challenge Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Arrange the following in the sequence of personality development propounded by psychoanalitic theory A. Children refuse to defecate in the toilet, while some hold back the feces B. Children enjoy breast feeding by mothe…
    Answer: C. B, A, D, C Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Arrange the following behaviours of a University professor in a hierarchical order as per Maslow's theory of motivation A. Buys a two-bedroom flat B. Attends at least one refresher course in his discipline every year C.…
    Answer: A. A, D, C, B Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. Which of the following statements are correct? A. Internal locus of control enhances the perception of stress B. Stress functions as a motivator C. The behavioural indicators of stress in children are seen in cognitive…
    Answer: B. B, C, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  19. Which of the following statements are correct? A. Emotionally arousing stimuli have also been seen to lead to amnesia B. Some cognitive processing must occur before an individual can experience an emotional response to…
    Answer: A. A, B, C only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  20. Match List-I with List-II List I – Theories of motivation List II – Theorists A. Drive-Reduction Theory I. Yerkes and Dodson B. Personality and nAch II. Richard Ryan and Edward Deci C. Arousal Theory III. Carol Dweck D.…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  21. What are the three components of motivation ?
    Answer: B. Activation, persistence and intensity Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  22. What are the components of intrinsic motivation?
    Answer: D. Autonomy, Mastery and Purpose Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  23. "Just because an approach or method worked for someone else does not mean that it will work for you" refers to
    Answer: C. there is no common approach for all Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  24. Introjected motivation is
    Answer: A. Anegative internalized motivation Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  25. Self determination theory is developed by:
    Answer: B. Deci and Ryan Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  26. Which one of the following is NOT among the twenty needs listed by Murray, 1938 ?
    Answer: D. Safety Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  27. 'Foreign Hull' is the concept coined by :
    Answer: A. Kurt Lewin Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  28. The concept of 'collective unconscious' is one of the most powerful, original and controversial features fo :
    Answer: B. Jung's Personality Theory Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  29. Which are the major components of Emotional Intelligence by Goleman (1995) : (A) Recognizing the purpose in life (B) Knowing our own emotions (C) Recognizing the emotions of others (D) Handling relationship (E) Understa…
    Answer: B. (B), (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  30. The components of 'Type A' Pattern of personality encompasses : (A) Happy-go-Lucky (B) Prosocial (C) Emotion-Focused (D) Competitive Striving for Achievement (E) Sense of Time urgency Choose the correct answer from the…
    Answer: C. (D), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1