All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 07

Personality, Motivation, Emotion, Stress & Coping – Previous Year Questions

75 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following type of inversion is observed in reaction formation? (A) Implicit (B) Explicit (C) Conscious (D) Unconscious Choose the correct answer from the options given below :-
    Answer: C. (B) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  2. What are the characteristics of 'Emerging persons' in Rogerian approach? (A) Honest and open (B) Indifferent to material comforts and rewards (C) Caring (D) Having profound trust in authority Choose the most appropriate…
    Answer: C. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  3. According to Master and Johnson, which of the following is correct sequence of Sexual Response? (A) Excitement (B) Desire (C) Plateau (D) Orgasm (E) Resolution Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: A. A, C, D, E Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  4. Given below are two statements : One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : Assertion (A) : Cattell incorporated factors Q1, Q2, Q3 and Q4 in 16 PF Reason (R) : Some factors appeared only…
    Answer: C. (A) is correct but (R) is not correct Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  5. Given below are two statements : One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : Assertion (A) : Lewin asserted that avoidance – avoidance conflicts are relatively more stable Reason (R) : Opp…
    Answer: C. (A) is correct but (R) is not correct Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  6. In multiple approach-avoidance conflict, one has to choose between which of the following?
    Answer: B. More than two goals; each having both positive and negative aspects Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  7. According to Lazarus, what comes between the stimulus and emotional response to that stimulus to mediate?
    Answer: D. Cognitive appraisal Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  8. In the famous experiment by Schacter and Singer involving epinephrine, what was found to govern the emotions?
    Answer: C. Both cognitive appraisal and physiological arousal Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  9. Who believed that meaning in life can be uncovered by creative, experiential and attitudinal values?
    Answer: B. Victor Frankl Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  10. Which of the following statements are true about Unity Thema? A. It is a compound of interrelated needs linked to press B. It is a compound of conflicting needs linked to press C. It operates largely as an unconscious f…
    Answer: A. A, B and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  11. Mr A is very good at discriminating between progressive and regressive ways of behaviour. His choices are clearly perceived by him and adequately symbolised. According to Rogers, these are the characteristics of which o…
    Answer: C. A and B only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  12. Which of the following characterise the hardy person? A. He is high on sense of commitment B. He is more likely to act to 'cover-up' C. He doesn't avoid problems, yet he is often angry D. He is always under the control…
    Answer: B. A and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  13. A teacher engages students in hands-on, inquiry-based and relevant learning activities in his class. What does this illustrate? A. Application of the law of exercise B. Application of the law of effect C. Creating intri…
    Answer: D. C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  14. Match List I with List II List I – Sources of personal efficacy (Bandura) List II – Therapeutic processes A. Performance accomplishment I. Live models, symbolic modelling B. Vicarious experiences II. Attribution, relaxa…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  15. Arrange the stages of personality development in the theory given by Rollo May A. Innocence B. Rebellion C. Ordinary consciousness of self D. Creative consciousness of self Choose the correct answer from the options giv…
    Answer: B. A, B, C, D Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1