All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 07

Personality, Motivation, Emotion, Stress & Coping – Previous Year Questions

75 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Study of Values prepared by all port, Vernon and lindzey has some basic areas which of the following areas are included in it ? (A) Moral (B) Aesthetic (C) Cognitive (D) Religions (E) Economic Choose the correct answer…
    Answer: C. (B), (D), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  2. The theoretical positions about personality whose development have been heavily dependent on factor analysis are : (A) RB. Cattell (B) Spearman (C) Hy. Eysenck (D) J.P. Guilford (E) Howard Gardner Choose the correct ans…
    Answer: C. (A), (C), (D) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  3. Frend believed that at times Ego is unable to control impulses of ID so uses various defense mechanism such as : (A) Fixation (B) Repression (C) Rationalization (D) Displacement (E) Projection Choose the correct answer…
    Answer: B. (B), (C), (D), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  4. Match List-I with List-II. List I List II A. Secondary traits I. Traits that dominate an individual's entire personality B. Cardinal traits II. Key dimensions of personality that underlie many other traits C. Central tr…
    Answer: D. A-IV, B-I, C-III, D-II Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  5. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A) : Sexcual derive is one of the physilogical need. Reason (R): — Human beings cannot live without g…
    Answer: C. (A) is correct but (R) is not correct Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  6. Three stage model of chronic stress formulated by Hans Selye is called
    Answer: D. GAS - General Adaptation Syndrome Psychology · June 2023 · 15 Jun
  7. The emergence of the Oedipus and Castration complexes are the chief events of which stage of development in the Freudian theory.
    Answer: C. Phallic stage Psychology · June 2023 · 15 Jun
  8. Who is the author of the book "Escape from Freedom"?
    Answer: A. Fromm Psychology · June 2023 · 15 Jun
  9. Self-determination theory of Deci and Ryan focused on the following basic needs to explain well-being: A. Creativity B. Engagement C. Competence D. Relatedness E. Autonomy Choose the most appropriate answer from the opt…
    Answer: B. C, D, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  10. The structural components of the collective unconscious (Jung) are called by different names. A. Archetypes B. Imagoes C. Creative ego D. Libido E. Dominants Choose the most appropriate from the options given below:
    Answer: D. A, B, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  11. Match List I with List II List I List II A. Sigmund Freud I. Genetic view B. B. F. Skinner II. Psychoanalytic view C. Carl Rogers III. Behavioural view D. Hans Eysenck IV. Humanistic view
    Answer: C. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · June 2023 · 15 Jun
  12. Correctly arrange the components of emotion as explained in the two-factor theory of Schachter and Singer. 1962. A. Stimulus B. Cognitive appraisal of arousal C. General physiological arousal D. Subjective experience of…
    Answer: B. A, C, B, D Psychology · June 2023 · 15 Jun
  13. Given below are two statements: Statement I : Motivation is a condition that energizes behaviour but gives no direction. Statement II Motivational States arise only from external incentive factors. In the light of the a…
    Answer: B. Both Statement I and Statement II are incorrect Psychology · June 2023 · 15 Jun
  14. Sensation seeking among adolescents is best described by.
    Answer: B. Looking for noval experiences Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  15. The first response that people typically express when frustrated is to:
    Answer: A. Try again Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  16. Match List I with List II List I List II A. Actualizing tendency I. Organism continuously weighs the experiences in terms of its ability to satisfy B. Subjective frame of reference II. Organism attempts to fulfil the in…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  17. Match List I with List II List I – Approach to personality List II – Key feature A. Psychodynamic I. Learned drives B. Humanistic II. Social learning C. Cognitive III. Inner forces D. Behaviouristic IV. Self-actualizati…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-II, D-I Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  18. Match List I with List II List I – Psychologist List II – Key concept A. C. L. Hull I. Need B. S. Freud II. Drive C. H. Murray III. Instinct D. D. C. McClelland IV. Fantasy
    Answer: A. A-II, B-III, C-I, D-IV Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  19. Match List I with List II List I List II A. Self determination I. D. O. Hebb B. Contact comfort II. Hans Selye C. Cell assembly III. Edward Deci D. General Adaptation Syndrome IV. Harry Harlow
    Answer: B. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  20. Find the correct sequence of events in reference to James-Lange theory of emotions A. The feedback received constitutes feeling of emotions B. The emotion producing situation is interpreted by the cortex C. The brain re…
    Answer: A. B, D, E, C, A Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  21. Given below are two statements Statement I: Stress is experienced in relatively ordinary life conditions. Statement II: Any life event that requires people to change, adapt or adjust can result in stress. In light of th…
    Answer: A. Both Statement I and Statement II are true Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  22. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A : Drive reduction was proposed to explain the actions of people taken to reduce tension created by needs.…
    Answer: A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  23. A Woman who learns that she has been deprived of promotion to a higher job in a company, may storm into her boss's office and have temper tentrum. It exemplifies :
    Answer: D. Regression Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  24. Who among the following proposed that different emotional stimuli induce different patterns of ANS activity and that these different patterns produce different emotional experiences?
    Answer: A. James–Lange Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  25. Persons inclined to be verbally aggressive have:-
    Answer: A. low threshold for Behaviour Activation system Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  26. Discovery and understanding of our own abilities brings happiness but also brings fear of new responsibilities and duties. It is called:-
    Answer: B. Jonah complex Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  27. Qualities such as calmness, tolerance, sociability, love of comfort and easy goingness depict, which of the following?
    Answer: A. Viscertonia Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  28. Who of the following emphasised nomothetic approach in personality research?
    Answer: B. Eysenk Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  29. Ethological approach to motivation mainly explains (A) biological aspects of behaviour. (B) evolutionary history of behaviour. (C) causation of behaviour in terms of stimulus, hormonal and neurobiological events. (D) pr…
    Answer: C. (A),(B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  30. Which of the following characteristics are applicable to emotions that are considered to occur as a result of interaction among subjective and environmental factors and neural and hormonal processes? (A) Emotions give r…
    Answer: C. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021