All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 01

Discrete Structures and Optimization – Previous Year Questions

272 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Match List - I with List - II.
    Answer: B. (a)-(II), (b)-(I), (c)-(III), (d)-(IV) Paper 2 CS · December 2023
  2. Arrange the following in ascending order: (a) remainder of 49¹⁶ divided by 17 (b) remainder of 24⁴⁶ divided by 9 (c) remainder of 155¹⁷ divided by 17 (d) last digit of 7⁴⁵
    Answer: C. (a), (c), (b), (d) Paper 2 CS · December 2023
  3. Given below are two statements : Statement (I): If H is a nonempty finite subset of ∈ ∀ ∈ a group G and ab H a,b H then H is also a group Statement (II): There is no homomorphism existing from (Z,+) to (Q,+); where Z is…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 2 CS · December 2023
  4. The cost function of total food is:
    Answer: C. Z=12 x+20 y Paper 2 CS · December 2023
  5. Which of the following constraints when formulating the LPP?
    Answer: D. 6 x+8 y >= 100,7 x+12 y >=120, x, y >= 0 Paper 2 CS · December 2023
  6. Which of the following are quantities (in grams) of food X and Y respectively when the cost of food is minimum:
    Answer: B. 15 and 5/4 Paper 2 CS · December 2023
  7. The dual of the formulated LPP is :
    Answer: A. Max Z=100 u+120 v s.t. 6 u+7 v <=12 8 u+12 v <= 20 u, v >= 0 Paper 2 CS · December 2023
  8. The minimum cost of food is:
    Answer: A. 205 Paper 2 CS · December 2023
  9. Let R = {x ∈ N : x is a multiple of 3 and x ≤ 100} and S = {x ∈ N : x is a multiple of 5 and x < 100}. What is the number of elements in (R ∩ S) × (S ∩ R)?
    Answer: A. 36 Paper 2 CS · June 2023
  10. How many integral solutions are there to x + y + z + w = 29, where x ≥ 1, y ≥ 2, z ≥ 3 and w ≥ 0?
    Answer: B. 2600 Paper 2 CS · June 2023
  11. Let G = ℝ − {0} and H = {−1, 1} be groups under multiplication. Then the map φ : G → H defined by φ(x) = x/|x| is
    Answer: C. An onto homomorphism, which is not one to one Paper 2 CS · June 2023
  12. Find the sum of all four digit numbers formed using the digits 1,2,4 and 6 .
    Answer: A. 86,658 Paper 2 CS · June 2023
  13. Match List I with List II. List I: A. A △ B, B. A − (B ∪ C), C. A − (B ∩ C), D. A ∩ (B − C). List II: I. (A − B) ∪ (A − C), II. (A − B) ∩ (A − C), III. (A − B) ∪ (B − A), IV. (A ∩ B) − (A ∩ C).
    Answer: A. A-III B-II C-I D-IV Paper 2 CS · June 2023
  14. Consider the following statements. A. The identity is unique in any monoid. B. A monoid is a group if there exists inverse of each element of monoid. C. Semi group has closure, associative and identity properties. D. Qu…
    Answer: A. A, B and D only Paper 2 CS · June 2023
  15. Seven people enter a lift. The lift stops only at three floors (which are unspecified). At each of the three floors, no one enters the lift, but at least one person leaves the lift. After the three floor stops, the lift…
    Answer: C. 1806 Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  16. Consider: A. A group can have zero elements. B. A group cannot have any idempotent element except the identity. C. An isomorphism from a group ⟨G, *⟩ to ⟨G, *⟩ is called an automorphism. D. If every element in a group i…
    Answer: A. B,C and D are correct Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  17. The relation R = {(1, 3), (1, 1), (3, 1), (1, 2), (3, 3), (4, 4)} {1, 2, 3, 4} defined in is ____
    Answer: D. Not reflexive, not symmetric and not transitive Paper 2 CS · December 2022 (Shift 1)
  18. The negation of "Some students like hockey" is:
    Answer: B. Every student dislike hockey Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  19. A relation ' R ' is defined on ordered pairs of integers as (x, y) R(u, v) if x<u and y>v. Then R is
    Answer: A. Neither a partial order nor an equivalence Q relation Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  20. Consider the Graph below: How many spanning trees can be found?
    Answer: D. 8 δ Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  21. Match the List-I and List-II
    Answer: D. a-III; b-IV; c-I; d-II Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  22. Four persons: P, Q, R and S are in police custody and one of them has committed a crime. They confess as follows: A. Person P: Q did it. B. Person Q: S did it. C. Person R: I did not do it. D. Person S: Q lied. If exact…
    Answer: B. Q Paper 2 CS · December 2022 (Shift 2)
  23. Consider the primal problem: maximize z = 5x1 + 12x2 + 4x3 subject to x1 + 2x2 + x3 = 10, 2x1 − x2 + 3x3 = 8, x1, x2, x3 ≥ 0. Its dual is: minimize w = 10y1 + 8y2 subject to y1 + 2y2 ≥ 5, 2y1 − y2 ≥ 12, y1 + 3y2 ≥ 4. Wh…
    Answer: A. y1 ≥ 0, y2 unrestricted Paper 2 CS · September 2022
  24. Considering α, β, γ as logical variables, which represent correct equivalences? (A) (α ∧ (β ∨ γ)) ≡ ((α ∧ β) ∨ (α ∧ γ)) (B) (α ∨ β) ≡ ¬α ∨ β (C) (α ⇒ β) ≡ (¬β ⇒ ¬α) (D) ¬(α ∨ β) ≡ (¬α ⇒ ¬β)
    Answer: C. (A) and (C) only Paper 2 CS · September 2022
  25. Let ({a, b}, *) be a semigroup where a * a = b. Which hold? (A) a * b = b * a (B) b * b = b
    Answer: C. Both (A) and (B) true Paper 2 CS · September 2022
  26. Let ε = 0.0005 and R_ε be the relation {(x, y) ∈ ℝ² : |x − y| < ε}, interpreted as 'approximately equal'. R_ε is (A) reflexive (B) symmetric (C) transitive.
    Answer: D. (A), (B) and (C) true Paper 2 CS · September 2022
  27. Assertion (A): p̄. Reason (R): (r → q̄, r ∨ s, s → q̄, p → q). Choose the correct answer.
    Answer: B. Both (A) and (R) are true but (R) is NOT the correct explanation of (A) Paper 2 CS · September 2022
  28. Which of the following are logically equivalent? A. ¬p → (q → r) and q → (p ∨ r) B. (p → q) → r and p → (q → r) C. (p → q) → (r → s) and (p → r) → (q → s)
    Answer: A. A only Paper 2 CS · November 2021
  29. Statement I: ⌊2x⌋ = ⌊x⌋ + ⌊x + 1/2⌋ for every real x. Statement II: ⌈x + y⌉ = ⌈x⌉ + ⌈y⌉ for all real x and y.
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false Paper 2 CS · November 2021
  30. How many ways are there to assign 5 different jobs to 4 different employees if every employee is assigned at least 1 job?
    Answer: C. 240 Paper 2 CS · November 2021