All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 01

Discrete Structures and Optimization – Previous Year Questions

272 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following statements are true about sets? A. 0 ∈ ∅ B. ∅ ∈ {0} C. ∅ ∈ {∅} D. {∅} ∈ {∅} E. {∅} ⊂ {∅, {∅}} Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C and E only Paper 2 CS · December 2024
  2. Consider the following relations on {1, 2, 3, 4}. Which of the following relations are reflexive? (A) R₁ = {(1,1),(1,2),(2,1),(2,2),(3,4),(4,1),(4,4)} (B) R₂ = {(1,1),(1,2),(2,1)} (C) R₃ = {(1,1),(1,2),(1,4),(2,1),(2,2)…
    Answer: D. (C) and (E) Only Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  3. Let p be "It is a hot day" and q be "The temperature is 48°C". Write in simple sentences the meaning of ¬p ∧ ¬q.
    Answer: C. It is neither a hot day nor is the temperature 48°C Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  4. A graph G with n ≥ 3 vertices is a Hamiltonian graph if the degree of each vertex is greater than or equal to
    Answer: C. half the number of vertices Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  5. A coin is tossed successively three times. For the event E of getting exactly one head or exactly two heads, with sample space S (n denotes the number of outcomes): (A) n(S) = 8 and n(E) = 4 (B) n(E) = 6 and n(S) = 8 (C…
    Answer: B. (B) and (C) Only Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  6. Consider the following, where p and q are two statements. (A) ~(p ∧ q) ≡ ~p ∨ ~q (B) ~(p ∨ q) ≡ ~p ∧ ~q (C) p ∧ ~p ≡ T (D) ~(p ⇒ q) ≡ p ∧ ~q (E) p ∨ q ≡ ~p ∨ ~q Which of these equivalences are correct?
    Answer: A. (A), (B) and (D) only Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  7. Let L(x, y) be the statement "x loves y", where the domain for both x and y consists of all people in the world. Use quantifiers to express "Joy is loved by everyone".
    Answer: A. ∀x L(x, Joy) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  8. Match List I (Queries) with List II (Probability)List I List II (A) A bag contains 6 white and 4 red balls. Two balls are drawn at random. What is the chance they will be the same colour? (I) 3/68 (B) In a pack of 52 ca…
    Answer: D. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(I), (D)-(II) Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  9. Let G(V, E) be an undirected graph with l edges. Then the sum of the degrees of all vertices is equal to
    Answer: A. 2l Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  10. 40 software professionals were interviewed for a job. 25 knew PYTHON, 20 knew JAVA and 7 knew neither language. How many knew both languages?
    Answer: A. 12 Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  11. Translate ∀x ∃y (x < y) into English, considering the domain as real numbers for both variables.
    Answer: A. For all real numbers x, there exists a real number y such that x is less than y Paper 2 CS · June 2024 Re-Exam
  12. What is the probability that a positive integer selected at random from the set of positive integers not exceeding 100 is divisible by either 2 or 5?
    Answer: B. 3/5 Paper 2 CS · December 2023
  13. If the universe of discourse is all real numbers, which of the following are true? (A) ∃x ∀y (x + y = y) (B) ∀x ∀y (((x ≥ 0) ∧ (y < 0)) → (x − y > 0)) (C) ∃x ∃y (((x ≤ 0) ∧ (y ≤ 0)) ∧ (x − y > 0)) (D) ∀x ∀y ((x ≠ 0) ∧ (…
    Answer: D. (A), (B), (C) and (D) Paper 2 CS · December 2023
  14. If the universe of discourse is the set of integers, which of the following are TRUE? (A) ∀n ∃m (n² < m) (B) ∃n ∀m (n < m²) (C) ∃n ∀m (nm = m) (D) ∃n ∃m (n² + m² = 6) (E) ∃n ∃m (n + m = 4 ∧ n − m = 1) Choose the correct…
    Answer: A. (A), (B) and (C) Only Paper 2 CS · December 2023
  15. If N² = N × N, where N is the set of natural numbers, and R is a relation on N² such that ⟨x, y⟩ R ⟨u, v⟩ ⇔ xv = yu, which of the following are TRUE? (A) Reflexive (B) Symmetric (C) Transitive (D) Asymmetric Choose the…
    Answer: D. (A), (B) and (C) Only Paper 2 CS · December 2023
  16. Which of the following are tautologies? (A) (P → (P → Q)) → (P → Q) (B) ((P → Q) → Q) → (P ∨ Q) (C) ((P ∨ ¬P) → Q) → ((P ∨ ¬P) → R) (D) (Q → (P ∧ ¬P)) → (R → (P ∧ ¬P)) Choose the correct answer from the options given be…
    Answer: C. (A) and (B) Only Paper 2 CS · December 2023
  17. Let P(x) be the statement "x = x²". If the universe of discourse is the integers, which of the following have truth value TRUE? (A) P(0) (B) P(1) (C) P(2) (D) ∃x P(x) (E) ∀x P(x) Choose the correct answer from the optio…
    Answer: C. (A), (B) and (D) Only Paper 2 CS · December 2023
  18. Which of the following statements are true if the universe of discourse is the set of integers? (A) ∀n (n² ≥ 0) (B) ∃n (n² = 2) (C) ∀n (n² ≥ n) (D) ∃n (n² < 0) Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. (A) and (C) Only Paper 2 CS · December 2023
  19. Which of the following graphs (on vertices a–f) are trees? (A) edges: ac, bc, cd, cf, ef (B) edges: ac, af, df, ef, be (C) edges: ab, ac, ad, be, cf, de (D) edges: af, be, bd, ce Choose the correct answer from the optio…
    Answer: A. (A) and (B) only Paper 2 CS · December 2023
  20. Match List I with List IIList I List II (A) φ ∩ {φ} (I) φ (B) {φ} ∩ {φ} (II) {φ} (C) {φ, {φ}} − φ (III) {{φ}} (D) φ ∪ {{φ}} (IV) {φ, {φ}}
    Answer: D. (A)-(I), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(III) Paper 2 CS · December 2023
  21. Match List I with List II (logically equivalent expressions)List I List II (a) P ∧ (P → Q) (I) P ∨ Q (b) ¬(P ∨ Q) → (P ∧ Q) (II) (P ∧ ¬P) ∨ (P ∧ Q) (c) P → Q (III) (¬P) ∨ Q (d) P ∨ (Q ∧ R) (IV) (P ∧ P) ∨ (P ∧ Q) ∨ (P ∧…
    Answer: B. (a)-(II), (b)-(I), (c)-(III), (d)-(IV) Paper 2 CS · December 2023
  22. Arrange the following in ascending order: (a) Remainder of 4916 when divided by 17 (b) Remainder of 2446 when divided by 9 (c) Remainder of 15517 when divided by 17 (d) Last digit of the number 745 Choose the correct an…
    Answer: C. (a), (c), (b), (d) Paper 2 CS · December 2023
  23. Statement (I): If H is a non-empty finite subset of a group G and ab ∈ H for all a, b ∈ H, then H is also a group. Statement (II): There is no homomorphism from (Z, +) to (Q, +), where Z is the set of integers and Q the…
    Answer: C. Statement I is correct but Statement II is incorrect Paper 2 CS · December 2023
  24. The cost function of the total food is:
    Answer: C. Z = 12x + 20y Paper 2 CS · December 2023
  25. Which of the following are the constraints when formulating the LPP?
    Answer: D. 6x + 8y ≥ 100, 7x + 12y ≥ 120, x, y ≥ 0 Paper 2 CS · December 2023
  26. What are the quantities (in grams) of food X and Y respectively when the cost of food is minimum?
    Answer: B. 15 and 5/4 Paper 2 CS · December 2023
  27. The dual of the formulated LPP is:
    Answer: A. Max Z = 100u + 120v s.t. 6u + 7v ≤ 12, 8u + 12v ≤ 20, u, v ≥ 0 Paper 2 CS · December 2023
  28. The minimum cost of food is:
    Answer: A. 205 Paper 2 CS · December 2023
  29. Consider the universe of positive integers X = {n | 1 ≤ n ≤ 8}, proposition P = "n is an even integer", Q = "(3 ≤ n ≤ 7) ∧ (n ≠ 6)". The truth set of P ↔ Q is
    Answer: A. {1, 4} Paper 2 CS · June 2023
  30. Let (Z, +) denote the group of all integers under addition. Then the number of automorphisms of (Z, +) is
    Answer: B. 2 Paper 2 CS · June 2023