All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 01

Discrete Structures and Optimization – Previous Year Questions

272 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Consider the following statements with respect to duality in LPP : (a) The final simplex table giving optimal solution of the primal also contains optimal solution of its dual in itself. (b) If either the primal or the…
    Answer: D. (a). (b) and (c) Paper 2 CS · December 2019
  2. Consider the poset ({3, 5, 9, 15, 24, 45}, |) under divisibility. Which of the following is correct?
    Answer: D. There does not exist a greatest element and a least element Paper 2 CS · June 2019
  3. How many ways are there to place 8 indistinguishable balls into four distinguishable bins?
    Answer: B. 165 Paper 2 CS · June 2019
  4. How many bit strings of length ten either start with a 1 bit or end with two bits 00 ?
    Answer: C. 640 Paper 2 CS · June 2019
  5. Suppose that a connected planar graph has six vertices, each of degree four. Into how many regions is the plane divided by a planar representation of this graph?
    Answer: B. 8 Paper 2 CS · June 2019
  6. For which values of and does the complete k bipartite graph m,n have a Hamilton circuit?
    Answer: C. m = n, m, n ≥ 2 Paper 2 CS · June 2019
  7. Which of the following is the principal conjunctive normal form of [(p ∨ q) ∧ ¬p] → ¬q?
    Answer: A. p ∨ ¬q Paper 2 CS · June 2019
  8. How many cards must be selected from a standard deck of 52 cards to guarantee that at least three hearts are present among them?
    Answer: D. 42 Paper 2 CS · June 2019
  9. Match List I with List II. List I: (a) p → q, (b) p ∨ q, (c) p ∧ q, (d) ¬(p → q). List II: (i) ¬(q → ¬p), (ii) p ∧ ¬q, (iii) ¬p → q, (iv) ¬p ∨ q.
    Answer: D. (a)-(iv); (b)-(iii); (c)-(i); (d)-(ii) Paper 2 CS · June 2019
  10. Find the zero-one matrix of the transitive closure of the relation with matrix A = [1 0 1; 0 1 0; 1 1 0].
    Answer: A. [1 1 1; 0 1 0; 1 1 1] Paper 2 CS · June 2019
  11. For the LPP: maximize Z = 2x₁ − x₂ + 2x₃ subject to 2x₁ + x₂ ≤ 10, x₁ + 2x₂ − 2x₃ ≤ 20, x₁ + 2x₃ ≤ 5, x₁, x₂, x₃ ≥ 0, what is the solution after the first simplex iteration?
    Answer: B. x₁ = 0, x₂ = 0, x₃ = 5/2, Z = 5 Paper 2 CS · June 2019
  12. How many different Boolean functions of degree n are there?
    Answer: B. 2^(2ⁿ) Paper 2 CS · June 2019
  13. Consider the Euler's phi function given by ϕ(n) = n ∏ (1 − 1 ) p p n where runs over all the primes dividing . What ϕ(45) is the value of ?
    Answer: D. 24 Paper 2 CS · June 2019
  14. Consider the following statements : S n > 1, aϕ(n) ≡ 1(mod n) 1 : For any integer a ∈ Z∗ ϕ(n) for all n , where is Euler's phi function. S p ap ≡ 1(mod p) 2 : If is prime, then for all a ∈ Z∗ p . Which one of the follow…
    Answer: A. Only 1 S Paper 2 CS · June 2019
  15. In mathematical logic, which of the following are statements? (i) There will be snow in January. (ii) What is the time now ? (iii) Today is Sunday. (iv) You must study Discrete Mathematics. Choose the correct answer fro…
    Answer: A. (i) and (iii) Paper 2 CS · December 2018
  16. Match List I with List II and choose the correct answer from the code given below.
    Answer: D. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i) Paper 2 CS · December 2018
  17. A box contains six red balls and four green balls. Four balls are selected at random from the box. What is the probability that two of the selected balls will be red and two will be green?
    Answer: B. 3/7 Paper 2 CS · December 2018
  18. A survey has been conducted on methods of commuter travel. Each respondent was asked to check Bus, Train or Automobile as a major method of travelling to work. More than one answer was permitted. The results reported we…
    Answer: A. 120 Paper 2 CS · December 2018
  19. Which of the following statements are true? (i) Every logic network is equivalent to one using just NAND gates or just NOR gates. (ii) Boolean expressions and logic networks correspond to labelled acyclic digraphs. (iii…
    Answer: C. (i) and (ii) only Paper 2 CS · December 2018
  20. The relations ≤ and < on a Boolean algebra are defined as: x ≤ y if and only if x ∨ y = y; x < y means x ≤ y but x ≠ y; x ≥ y means y ≤ x; and x > y means y < x. Considering these definitions, which of the following is…
    Answer: A. (iii) only Paper 2 CS · December 2018
  21. In PERT/CPM, the merge event represents ___ of two or more events.
    Answer: A. completion Paper 2 CS · December 2018
  22. Use the dual simplex method to solve: Maximize z = −2x₁ − 3x₂ subject to x₁ + x₂ ≥ 2, 2x₁ + x₂ ≤ 10, x₁ + x₂ ≤ 8, x₁, x₂ ≥ 0.
    Answer: A. x₁ = 2, x₂ = 0 and z = −4 Paper 2 CS · December 2018
  23. If a graph G has no loops or parallel edges and has n ≥ 3 vertices, then G is Hamiltonian if (i) deg(v) ≥ n/3 for each vertex v (ii) deg(v) + deg(w) ≥ n whenever v and w are not connected by an edge (iii) |E(G)| ≥ (1/3)…
    Answer: B. (ii) only Paper 2 CS · December 2018
  24. Which of the following statements is false about convex minimization problem ?
    Answer: C. The set of all global minima is concave set Paper 2 CS · July 2018
  25. The following LPP: Maximize z = 100x₁ + 2x₂ + 5x₃ subject to 14x₁ + x₂ − 6x₃ + 3x₄ = 7, 32x₁ + x₂ − 12x₃ ≤ 10, 3x₁ − x₂ − x₃ ≤ 0, x₁, x₂, x₃, x₄ ≥ 0, has
    Answer: B. Unbounded solution Paper 2 CS · July 2018
  26. Digital data from a sensor can fill 0 to 32 buffers. Let the sample space be S = {0, 1, 2, …, 32}, where j means j buffers are full, and p(i) = (33 − i)/561. Let A be the event that an even number of buffers are full. T…
    Answer: A. 0.515 Paper 2 CS · July 2018
  27. The equivalence of ¬∃x Q(x) is
    Answer: B. ∀x ¬Q(x) Paper 2 CS · July 2018
  28. If Aᵢ = {−i, …, −2, −1, 0, 1, 2, …, i}, then ⋃ᵢ₌₁^∞ Aᵢ is
    Answer: A. Z Paper 2 CS · July 2018
  29. Match the following in List - I and List - II, for a function f :
    Answer: D. a − (ii), b − (iii), c − (i) Paper 2 CS · July 2018
  30. Which of the relations on {0, 1, 2, 3} is an equivalence relation ?
    Answer: B. { (0, 0) (1, 1) (2, 2) (3, 3) } Paper 2 CS · July 2018