All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Paper 2 CS · UNIT 01

Discrete Structures and Optimization – Previous Year Questions

272 questions from past UGC NET Paper 2 – Computer Science papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following have true value if universe of discourse consist of all integers: A. ∃n (2n = 3n) B. ∀n (n² ≥ n) C. ∀n (2n > n) D. ∃n (n² = 2) E. ∀x∀y ∃z (xy = z) Choose the correct answer from the options given…
    Answer: B. A, B and E only Paper 2 CS · 22 June 2026
  2. How many solution does the equation x + y + z = 11 have, where x, y, z are non-negative integers?
    Answer: D. 78 Paper 2 CS · 22 June 2026
  3. Match the LIST-I with LIST-II. Each of the following relations is defined on set {1, 2, 3, 4}. Match the relation types. LIST-I (Relation) LIST-II (Relation type) A. {(2,2), (2,3), (2,4), (3,2), (3,3), (3,4)} I. Antisym…
    Answer: A. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 2 CS · 22 June 2026
  4. How many edges are there in a graph with 10 vertices each of degree six?
    Answer: D. 30 Paper 2 CS · 22 June 2026
  5. Arrange the following in ascending order on the basis of number of distinct prime numbers in their prime factorization. A. 729 B. 1001 C. 1111 D. 420 Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, C, B, D Paper 2 CS · 22 June 2026
  6. Which of the following additional properties is supposed to be satisfied by a group (G, *) to be an abelian group?
    Answer: A. Commutative Paper 2 CS · 22 June 2026
  7. Suppose P(·) is used for power set and ∅ is the usual notation of empty set. Arrange the following on the basis of their cardinality in non-decreasing order: A. P({a, b, {a,b}}) B. P({∅, a, {a}, {{a}}}) C. P(P(∅)) D. P(…
    Answer: C. C, D, E, A, B Paper 2 CS · 22 June 2026
  8. Match the LIST-I with LIST-II. Match the equivalent propositions in List-I and List-II LIST-I LIST-II A. P→(Q→P) I. (P∨Q)∧¬(P∧Q) B. P→(Q∨R) II. (P∨R)→Q C. (P→Q)∧(R→Q) III. (P→Q)∨(P→R) D. ¬(P⇔Q) IV. ¬P→(P→Q) Choose the c…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-II, D-I Paper 2 CS · 22 June 2026
  9. Match the LIST-I with LIST-II.LIST-I LIST-II A. Commutative law I. P∧(Q∨R) = (P∧Q)∨(P∧R) B. Distributive law II. P∧(P∨Q) = P C. Demorgan law III. P∧Q = Q∧P D. Adsorption law IV. ¬(P∨Q) = ¬P∧¬Q Choose the correct answer…
    Answer: C. A-III, B-I, C-IV, D-II Paper 2 CS · 22 June 2026
  10. Let and be subgroups of group . Which of the following is False?
    Answer: A. H1.H2 = {h1*h2 : h1 ∈ H1 and h2 ∈ H2} is a subgroup. Paper 2 CS · 22 June 2026
  11. A tree is : A. a circuitless connected graph B. a connected graph of 'n' vertices with (n − 1) edges C. a circuitless graph of 'n' vertices with (n − 1) edges D. a minimally connected graph Choose the correct answer fro…
    Answer: C. A, B, C and D Paper 2 CS · 22 June 2026
  12. Consider the following List-I and List-II in context of graph & model.LIST-I LIST-II A. Planar Graph I. Probabilistic Model B. Bipartite Graph II. Deterministic Model C. PERT III. 4 - Colorable D. CPM (Critical Path Met…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II Paper 2 CS · 22 June 2026
  13. The number of vertices of odd degree in any graph of 'n' vertices with 'e' edges is :
    Answer: B. even Paper 2 CS · 22 June 2026
  14. Let R = {(1, 2), (3, 4), (2, 2)} and S = {(4, 2), (2, 5), (3, 1), (1, 3)} be two relations. The composite relation R∘S of R and S is :
    Answer: B. (1, 5), (3, 2), (2, 5) Paper 2 CS · 22 June 2026
  15. Out of 32 people, 30 save paper and 14 people save plastic bottles. What is the total number of people who save both paper and plastic bottles? Assume all people save either paper or plastic bottles or both paper and pl…
    Answer: A. 12 Paper 2 CS · 22 June 2026
  16. Consider a linear program {max cᵀx | Ax ≤ b}. Which of the following statements is true?
    Answer: C. the dual program is {min bᵀy | Aᵀy = c, y ≥ 0} Paper 2 CS · 22 June 2026
  17. In a pack of 42 cards, 3 cards are chosen one after the other. Find the number of ways this can be done without replacement:
    Answer: C. 68880 Paper 2 CS · June 2025
  18. A positive integer is selected at random from the set of positive integers not exceeding 200. What is the probability that the selected number is divisible by either 2 or 5?
    Answer: B. 3/5 Paper 2 CS · June 2025
  19. Match List I with List IIList I List II A. If the Indian team wins, then it is raining I. Inverse B. If the Indian team does not win, then it is not raining II. Converse C. If it is raining, then the Indian team wins II…
    Answer: C. A-IV, B-I, C-II, D-III Paper 2 CS · June 2025
  20. Let P denote "She is intelligent" and let Q denote "She is happy." Given below are the statements: (a) If she is intelligent, then she is unhappy. (b) She is neither intelligent nor happy. (c) It is necessary to be not…
    Answer: C. (a) P → ¬Q; (b) ¬P ∧ ¬Q; (c) Q → ¬P; (d) ¬P → ¬Q Paper 2 CS · June 2025
  21. In a group of 120 people: 65 eat Rice, 45 eat bread, 42 eat curd, 20 eat both Rice and bread, 25 eat both Rice and curd, 15 eat both bread and curd, and 8 eat all three items. Which of the following is the number of peo…
    Answer: B. 100 Paper 2 CS · June 2025
  22. Choose the correct statement for a group G:
    Answer: A. If for all x, y ∈ G, (xy)² = x²y², then G is commutative. Paper 2 CS · June 2025
  23. Let m and n be positive integers. Consider: (A) If n ≠ 1, then m < mn. (B) If k is composite, then k = mn where 1 < m, n > k. (C) If mn = 1, then m = 1 and n = 1. (D) If k is composite, then k = mn where 1 < m, n < k. W…
    Answer: A. (A), (C), (D) Paper 2 CS · June 2025
  24. Which one of the following is NOT a basic solution of the system of linear equations x₁ + 2x₂ + x₃ = 4 2x₁ + x₂ + 5x₃ = 5
    Answer: A. x₁ = −1, x₂ = 2, x₃ = 1 Paper 2 CS · December 2024
  25. Match List I with List II: match the logically equivalent propositionsList I List II A. p → q I. (p ∧ q) ∨ (¬p ∧ ¬q) B. ¬(p ∨ (¬p ∧ q)) II. ¬p ∨ q C. p ↔ q III. ¬(p ∨ q) D. ¬(p ↔ q) IV. ¬p ↔ q
    Answer: C. A-II, B-III, C-I, D-IV Paper 2 CS · December 2024
  26. The probability that A hits a target is 1/4, and the probability that B hits the target is 2/5. Both shoot at the target. What is the probability that at least one of them hits the target, i.e., that A or B (or both) hi…
    Answer: D. 11/20 Paper 2 CS · December 2024
  27. If x and y are elements in a group G and if x⁵ = y³ = e, where e is the identity of G, then the inverse of x²yx⁴y² must be
    Answer: B. yxy²x³ Paper 2 CS · December 2024
  28. Arrange the following graphs on the basis of number of edges in increasing order (for large n): A. Kₙ (Complete Graph) B. Cₙ (Cycle graph) C. Wₙ (Wheel graph) D. Kₙ,ₙ (Complete Bipartite Graph) E. Qₙ (n-cube graph) Choo…
    Answer: B. B, C, A, D, E Paper 2 CS · December 2024
  29. A linear programming problem (LPP) is as follows: Min z = 30x − 18y, subject to the constraints 3x + 4y ≤ 60, 5x − 3y ≥ 20 and x, y ≥ 0. In this feasible region, the solution(s) of the LPP is/are A. (4, 0) B. (2, 0) C.…
    Answer: A. A and C only Paper 2 CS · December 2024
  30. Which of the following graphs is/are planar? Graph A (vertices a–f): edges ab, ac, bd, cf, de, ef, bf, cd. Graph B (vertices a–f): edges af, ae, ad, ac, bf, bc, bd, ef, df, ce. Graph C (vertices a–i): edges hi, hg, he,…
    Answer: D. A and B only Paper 2 CS · December 2024