All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 01

British Literature – Previous Year Questions

441 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Who wrote The Golden Bough, which influenced Eliot's poetry and criticism?
    Answer: B. James George Frazer English · June 2023 (Shift 1)
  2. Which of the following books make up Lewis Grassic Gibbon's A Scots Quair? A. Sunset Song B. Brothers and Sisters C. Cloud Howe D. Men and Wives E. Grey Granite
    Answer: B. A, C and E only English · June 2023 (Shift 1)
  3. What is Ted Hughes's Wodwo?
    Answer: A. A volume named after the wild men of the woods in Sir Gawain and the Green Knig… English · June 2023 (Shift 1)
  4. Match List I with List II: List I: Work List II: Author A. Lions and Shadows I. W. H. Auden B. The Still Centre II. Louis MacNeice C. Translation of Agamemnon III. Stephen Spender D. The Sea and the Mirror IV. Christoph…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I English · June 2023 (Shift 1)
  5. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Graham Greene I. Down and Out in Paris and London B. Daniel Defoe II. The Grass Is Singing C. George Orwell III. A Journal of the Plague Year D. Doris Lessing I…
    Answer: B. A-IV, B-III, C-I, D-II English · June 2023 (Shift 1)
  6. Which of the following are works by William Faulkner? A. Sanctuary B. Color Struck C. Jesus, the Son of Man D. Light in August E. Absalom, Absalom!
    Answer: C. A, D and E only English · June 2023 (Shift 1)
  7. Which of the following poets have held the Oxford Professorship of Poetry? A. James Fenton B. Margaret Atwood C. Seamus Heaney D. Anne Sexton E. Paul Muldoon
    Answer: C. A, C and E only English · June 2023 (Shift 1)
  8. Which of the following was NOT a member of the Beat Generation?
    Answer: D. Rita Dove English · June 2023 (Shift 1)
  9. Which of the following were Movement poets? A. Donald Davie B. Hilda Doolittle C. Michael Longley D. Philip Larkin E. Derek Walcott
    Answer: B. A and D only English · June 2023 (Shift 1)
  10. Which of the following are known as Cambridge critics? A. Arthur Quiller-Couch B. F. R. Leavis C. George Saintsbury D. I. A. Richards E. William Empson
    Answer: D. B, D and E only English · June 2023 (Shift 1)
  11. Which of the following facts about the Frankfurt School are correct? A. It was founded in Frankfurt in 1925. B. Adorno and Horkheimer were two of its members. C. It established the term 'critical theory'. D. It had stro…
    Answer: D. B, C and E only English · June 2023 (Shift 1)
  12. Match List I with List II: List I: Humour List II: Temperament A. Blood I. Phlegmatic B. Yellow bile II. Sanguine C. Phlegm III. Melancholy D. Black bile IV. Choleric
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III English · December 2022 (Shift 2)
  13. Who praised Chaucer's translation of the Roman de la Rose?
    Answer: A. Eustache Deschamps English · December 2022 (Shift 2)
  14. Match List I with List II: List I: Quotation List II: Play A. 'Some are born great, some achieve greatness…' I. The Tempest B. 'Love looks not with the eyes, but with the mind' II. The Comedy of Errors C. 'Ill deeds is…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-II, D-I English · December 2022 (Shift 2)
  15. Which of the following were written by Robert Greene? A. The Famous Chronicle of King Edward the First B. Alphonsus C. A Moon for the Misbegotten D. The Old Wives' Tale E. King of Aragon
    Answer: C. B and E only English · December 2022 (Shift 2)
  16. Which of the following were written by George Peele? A. The Famous Chronicle of King Edward the First B. A Moon for the Misbegotten C. The Arraignment of Paris D. The Scottish History of James the Fourth E. The Old Wive…
    Answer: B. A, C and E only English · December 2022 (Shift 2)
  17. 'What needs my Shakespeare for his honoured bones / The labour of an age in piled stones… Or that his hallowed reliques should be hid / Under a star-ypointing pyramid?' Who wrote these lines?
    Answer: B. John Milton English · December 2022 (Shift 2)
  18. Who wrote The Power of Love (1643), which advocates brotherly love as a route to radical social change?
    Answer: B. William Walwyn English · December 2022 (Shift 2)
  19. Arrange the following works in order of publication: A. Yeats, The Tower B. Dryden, The Hind and the Panther C. Yeats, The Wild Swans at Coole D. Dryden, Mac Flecknoe E. Larkin, The Whitsun Weddings
    Answer: D. D, B, C, A, E English · December 2022 (Shift 2)
  20. Who wrote that he wished to have it said that he had 'brought Philosophy out of Closets and Libraries, Schools and Colleges, to dwell in Clubs and Assemblies, at Tea-Tables, and in Coffee-Houses'?
    Answer: B. Joseph Addison English · December 2022 (Shift 2)
  21. Who wrote A Woman Killed with Kindness?
    Answer: D. Thomas Heywood English · December 2022 (Shift 2)
  22. Who wrote a poem titled 'A Valediction: Forbidding Mourning'? A. John Donne B. John Milton C. Adrienne Rich D. Sylvia Plath E. Robert Frost
    Answer: A. A and C only English · December 2022 (Shift 2)
  23. Which two of the following poems are linked by their form (the country-house poem)? A. 'The Last Ride Together' B. 'Ulysses' C. 'Upon Appleton House' D. 'To Penshurst' E. The Waste Land
    Answer: D. C and D only English · December 2022 (Shift 2)
  24. Which of the following poems were written by Alexander Pope? A. The Dunciad B. Moral Essays C. Grongar Hill D. Cooper's Hill E. Absalom and Achitophel
    Answer: C. A and B only English · December 2022 (Shift 2)
  25. Who composed the lyrical drama Hellas?
    Answer: B. P. B. Shelley English · December 2022 (Shift 2)
  26. Which of the following defines 'sentimental comedy'?
    Answer: D. A play exhibiting private virtues and the distresses of mankind rather than exp… English · December 2022 (Shift 2)
  27. Which of the following works were NOT written by Thomas Carlyle? A. On Heroes, Hero-Worship, and the Heroic in History B. The French Revolution C. Of Human Bondage D. The Hour and the Man E. Hudibras
    Answer: C. C, D and E only English · December 2022 (Shift 2)
  28. Of which Jane Austen novel did Somerset Maugham remark that the heroine is 'a little prig' and the hero 'a pompous ass', yet he did not care?
    Answer: D. Mansfield Park English · December 2022 (Shift 2)
  29. In which year was Treasure Island published?
    Answer: C. 1883 English · December 2022 (Shift 2)
  30. Tennyson's The Princess: A Medley is:
    Answer: C. a narrative poem English · December 2022 (Shift 2)