All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 01

British Literature – Previous Year Questions

441 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. What is NOT true about D. H. Lawrence's Sons and Lovers? A. It is a semi-autobiographical novel. B. It is a psychological study of relationships in an English working-class family. C. Its film adaptation was directed by…
    Answer: C. (D) and (E) only English · December 2023
  2. Which of the following is true about Samuel Beckett's Waiting for Godot? A. It illustrates the vanity of humankind. B. It has uncompromising views on humanitarian communism. C. It projects self-deception, striving to di…
    Answer: D. (D) and (E) only English · December 2023
  3. Who described drama in these words: 'A true play is three-dimensional; it is literature that walks and talks before our eyes'?
    Answer: A. Marjorie Boulton English · December 2023
  4. Which of the following qualities of heroic treatment was NOT needed in the plays of the University Wits?
    Answer: D. Lives of common figures English · December 2023
  5. Who declared in 1920 that 'there is no longer any intellectual life in England'?
    Answer: C. Ezra Pound English · December 2023
  6. In Absurd Theatre, the characters often use disjointed, repetitive and clichéd speech to: A. show that meaninglessness can itself suggest a meaning B. suggest the working of the subconscious C. produce comic action and…
    Answer: D. (A) and (D) only English · December 2023
  7. Which one of these is not a literary journal/magazine?
    Answer: D. The Hundred and One Dalmatians English · December 2023
  8. Which among the following are titles of periodicals? A. Dickens's Household Words B. S. T. Coleridge's The Friend C. Richard Steele's The Guardian D. Franz Kafka's The Metamorphosis E. Leigh Hunt's The Indicator
    Answer: C. (A), (B), (C) and (E) only English · December 2023
  9. Which of the following plays belong to Aeschylus's Oresteia trilogy? A. Agamemnon B. The Libation Bearers C. Antigone D. Oedipus at Colonus E. Electra
    Answer: A. A and B only English · June 2023 (Shift 2)
  10. Which of the following are fourteenth-century writers of secular prose? A. John of Trevisa B. Julian of Norwich C. John Mandeville D. Bernard of Clairvaux E. Walter Hilton
    Answer: C. A and C only English · June 2023 (Shift 2)
  11. To whom was Spenser's The Shepheardes Calender (1579) dedicated?
    Answer: C. Sidney English · June 2023 (Shift 2)
  12. Which proprietor of the Rose Theatre repaired and expanded it in 1592 and 1595?
    Answer: B. Philip Henslowe English · June 2023 (Shift 2)
  13. Arrange the following works of Milton in chronological order: A. Paradise Lost B. Lycidas C. 'On the Morning of Christ's Nativity' D. 'On Shakespeare' E. Paradise Regained
    Answer: D. C, D, B, A, E English · June 2023 (Shift 2)
  14. In Dryden's Absalom and Achitophel, whom does Achitophel represent?
    Answer: A. The first Earl of Shaftesbury English · June 2023 (Shift 2)
  15. Who composed Lucasta: Posthume Poems?
    Answer: C. Richard Lovelace English · June 2023 (Shift 2)
  16. Who wrote Gallathea?
    Answer: D. John Lyly English · June 2023 (Shift 2)
  17. Who composed 'Address to a Steam Vessel'?
    Answer: B. Joanna Baillie English · June 2023 (Shift 2)
  18. Match List I with List II: List I: Passage (paraphrased) List II: Swift's work A. A garden-like countryside seen on a journey I. 'A Description of a City Shower' B. A proposal to use infants as food II. Gulliver's Trave…
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I English · June 2023 (Shift 2)
  19. Which of the following statements are true about Jonathan Swift? A. He was born in Dublin and educated at Kilkenny Grammar School and Trinity College, Dublin. B. He co-authored a book with Samuel Johnson. C. He was orda…
    Answer: D. A and C only English · June 2023 (Shift 2)
  20. Which of the following were written by Thomas Love Peacock? A. Headlong Hall B. Nightmare Abbey C. Imaginary Conversations D. The Spirit of the Age E. Specimens of English Dramatic Poets
    Answer: A. A and B only English · June 2023 (Shift 2)
  21. Which of the following was NOT written by Thomas Carlyle?
    Answer: C. The Stones of Venice English · June 2023 (Shift 2)
  22. In which Dickens novel is a nineteen-year-old left penniless with his mother and his sister Kate after his father's death?
    Answer: C. Nicholas Nickleby English · June 2023 (Shift 2)
  23. Which of the following are novels by Wilkie Collins? A. Basil B. A Tale of a Tub C. The Woman in White D. Lapsing E. The School for Lovers
    Answer: C. A and C only English · June 2023 (Shift 2)
  24. 'And so, I missed my chance with one of the lords / Of life. / And I have something to expiate.' Identify the D. H. Lawrence poem.
    Answer: B. 'Snake' English · June 2023 (Shift 2)
  25. Match List I with List II: List I: Critic List II: Work on Milton A. Christopher Hill I. Milton B. Catherine Belsey II. Milton's Language C. E. M. W. Tillyard III. John Milton: Language, Gender, Power D. Thomas N. Corns…
    Answer: A. A-IV, B-III, C-I, D-II English · June 2023 (Shift 2)
  26. Who wrote The Voyage of the Beagle?
    Answer: B. Charles Darwin English · June 2023 (Shift 2)
  27. Which of the following novelists are correctly matched with their works? A. Thomas Hardy – The Return of the Native B. Charles Dickens – The History of Henry Esmond C. Virginia Woolf – Mrs Dalloway D. George Eliot – Nor…
    Answer: B. A, C and E only English · June 2023 (Shift 2)
  28. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Charles Lamb I. Imaginary Conversations B. William Hazlitt II. Specimens of English Dramatic Poets C. Walter Savage Landor III. Characters of Shakespeare's Play…
    Answer: C. A-II, B-III, C-I, D-IV English · June 2023 (Shift 2)
  29. Arrange the following novels in chronological order: A. Jane Eyre B. A Tale of Two Cities C. Middlemarch D. The Return of the Native E. The Newcomes
    Answer: B. A, E, B, C, D English · June 2023 (Shift 2)
  30. Arrange the following novels of Thomas Hardy in chronological order: A. Jude the Obscure B. Tess of the d'Urbervilles C. Under the Greenwood Tree D. A Pair of Blue Eyes E. Far from the Madding Crowd
    Answer: A. C, D, E, B, A English · June 2023 (Shift 2)