All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 01

British Literature – Previous Year Questions

441 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which two of the following are section titles in De Quincey's The English Mail-Coach? A. The Glory of Mobility B. The Vision of Sudden Death C. The Glory of Motion D. The Vision of Unexpected Truth
    Answer: C. B and C only English · 2020 cycle (Shift 1)
  2. Which two of the following poems are dramatic monologues? A. Tennyson, 'Ulysses' B. Larkin, 'Church Going' C. Carol Ann Duffy, 'Medusa' D. Katherine Philips, 'A Married State'
    Answer: D. A and C only English · 2020 cycle (Shift 1)
  3. Which two of the following poems are by Robert Browning? A. 'Locksley Hall' B. 'The Pied Piper of Hamelin' C. 'The Lady of Shalott' D. 'Two in the Campagna'
    Answer: D. B and D only English · 2020 cycle (Shift 1)
  4. Arrange the following novelists in order of birth: A. Anne Brontë B. Jane Austen C. Ann Radcliffe D. Fanny Burney E. Maria Edgeworth
    Answer: C. D, C, E, B, A English · 2020 cycle (Shift 1)
  5. In which novel is Harold Skimpole a character?
    Answer: A. Bleak House English · 2020 cycle (Shift 1)
  6. Which Sherlock Holmes story refers to a significant event in English history?
    Answer: A. 'The Musgrave Ritual' English · 2020 cycle (Shift 1)
  7. Arrange the following novels in chronological order of publication: A. Crome Yellow B. Sons and Lovers C. Mrs Dalloway D. A Portrait of the Artist as a Young Man
    Answer: D. B, D, A, C English · 2020 cycle (Shift 1)
  8. Which two of the following texts are associated with literary feminism? A. Jamaica Kincaid, A Small Place B. Charlotte Perkins Gilman, The Yellow Wallpaper C. Jane Austen, Emma D. Virginia Woolf, A Room of One's Own
    Answer: C. B and D only English · 2020 cycle (Shift 1)
  9. In Waiting for Godot, who says 'Astride of a grave and a difficult birth'?
    Answer: C. Vladimir English · 2020 cycle (Shift 1)
  10. Which game do the characters play in Act II of The Birthday Party?
    Answer: C. Blind man's buff English · 2020 cycle (Shift 1)
  11. Which of the following is most appropriately true of Pinter's plays?
    Answer: C. Menace is present but never pinned down or explained. English · 2020 cycle (Shift 1)
  12. Which Larkin poem deals with the trauma of a rape victim?
    Answer: A. 'Deceptions' English · 2020 cycle (Shift 1)
  13. Match List I with List II: List I: Line List II: Yeats poem A. 'Monuments of unageing intellect' I. 'Leda and the Swan' B. 'In the foul rag-and-bone shop of the heart' II. 'Adam's Curse' C. 'So mastered by the brute blo…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II English · 2020 cycle (Shift 1)
  14. Which of Heaney's bog poems contains the line 'Murdered, forgotten, nameless, terrible'?
    Answer: D. 'Strange Fruit' English · 2020 cycle (Shift 1)
  15. The lives of which writers were the subject of novels by Anthony Burgess? A. Milton B. Marlowe C. Shelley D. Keats
    Answer: D. B and D only English · 2020 cycle (Shift 1)
  16. Match List I with List II: List I: Novelist List II: Novel A. Thomas Pynchon I. G. B. Howard Jacobson II. V. C. Anthony Burgess III. J D. John Berger IV. M/F
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I English · 2020 cycle (Shift 1)
  17. Which novel contains a questionnaire for the reader?
    Answer: C. Donald Barthelme, Snow White English · 2020 cycle (Shift 1)
  18. Which two events are described in Pepys's Diary? A. The Plague in London B. The Great Fire of London C. The War of the Spanish Succession D. The Essex Rebellion
    Answer: A. A and B only English · 2020 cycle (Shift 1)
  19. Which two writers inspired the periodical essay? A. Robert Burton B. François Rabelais C. Francis Bacon D. Michel de Montaigne
    Answer: C. C and D only English · 2020 cycle (Shift 1)
  20. Arrange the following periodicals in chronological order: A. The Critical Review B. The Monthly Review C. The Gentleman's Magazine D. The Rambler
    Answer: D. C, B, D, A English · 2020 cycle (Shift 1)
  21. Which journal publishes articles exclusively on critical theory?
    Answer: B. Diacritics English · 2020 cycle (Shift 1)