All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 01

British Literature – Previous Year Questions

441 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. In which year was Byron's 'She Walks in Beauty' composed?
    Answer: D. 1814 English · December 2023 (Rescheduled)
  2. Who is the author of the pandemic fiction The Last Man?
    Answer: A. Mary Shelley English · December 2023 (Rescheduled)
  3. Choose the correct order of publication of Thomas Carlyle's works: A. The French Revolution: A History B. 'Signs of the Times' C. Chartism D. 'Occasional Discourse on the Negro Question' E. On Heroes, Hero-Worship, and…
    Answer: B. B, A, C, E, D English · December 2023 (Rescheduled)
  4. Arrange the following texts chronologically on the basis of date of publication: A. Mary Shelley, Frankenstein B. Virginia Woolf, A Room of One's Own C. Mary Wollstonecraft, Maria, or The Wrongs of Woman D. Germaine Gre…
    Answer: B. C, A, E, B, D English · December 2023 (Rescheduled)
  5. Which of the following is NOT among the 'positive evils' of Walter Scott as a novelist?
    Answer: D. His sensitive ear for rhythm and melody English · December 2023 (Rescheduled)
  6. Match List I with List II: List I: Work List II: Character A. Martin Chuzzlewit I. John Durbeyfield B. The Doctor's Dilemma II. Harry C. Tess of the d'Urbervilles III. Sir Ralph Bloomfield Bonington D. The Family Reunio…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-I, D-II English · December 2023 (Rescheduled)
  7. Which of the following statements about Rudyard Kipling are true? A. He was born on 30 December 1865 in Bombay. B. He received the Nobel Prize in 1907. C. The Jungle Books comprise four collections. D. The stories are o…
    Answer: D. (A), (B) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  8. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Nigel Dennis I. 'Technique as Discovery' B. George Orwell II. The Gay Science C. Mark Schorer III. Cards of Identity D. Friedrich Nietzsche IV. Down and Out in…
    Answer: A. A-III, B-IV, C-I, D-II English · December 2023 (Rescheduled)
  9. Match List I with List II: List I: Author List II: Work A. Ann Radcliffe I. The Deserted Village B. Oliver Goldsmith II. The Romance of the Forest C. A. C. Swinburne III. The Vision of Judgment D. Lord Byron IV. The Sis…
    Answer: D. A-II, B-I, C-IV, D-III English · December 2023 (Rescheduled)
  10. Arrange the following texts in chronological order: A. George Eliot, Middlemarch B. Ford Madox Ford, The Good Soldier C. Virginia Woolf, Night and Day D. E. M. Forster, A Passage to India E. Joseph Conrad, Heart of Dark…
    Answer: C. A, E, B, C, D English · December 2023 (Rescheduled)
  11. Arrange the following works of D. H. Lawrence in order of publication: A. The Rainbow B. Kangaroo C. Women in Love D. Sons and Lovers E. The Widowing of Mrs. Holroyd
    Answer: A. D, E, A, C, B English · December 2023 (Rescheduled)
  12. Which of the following texts is NOT based on disability?
    Answer: C. G. B. Shaw, Mrs Warren's Profession English · December 2023 (Rescheduled)
  13. Which of the following statements are NOT true? A. Tomb of Sand by Geetanjali Shree, translated by Daisy Rockwell, won the 2023 International Booker Prize. B. The Booker Prize is awarded for the best sustained work of f…
    Answer: B. (A) and (C) only English · December 2023 (Rescheduled)
  14. Choose the two statements that aptly describe Renaissance humanism: A. It prepared man for eternal life. B. It was anthropocentric. C. It was more theological. D. It rejected the distinction between the noumenal and the…
    Answer: A. (B) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  15. Which of the following statements are true of liberal humanism? A. Language is not constitutive of reality. B. There is no fixed or absolute truth. C. The mind is empty and inquiry into art is objective. D. Language sha…
    Answer: D. (A) and (E) only English · December 2023 (Rescheduled)
  16. Indicate the correct chronological order of the following literary works: A. Beowulf B. Divina Commedia C. Summa Theologica D. Le Morte d'Arthur E. The Canterbury Tales
    Answer: B. A, C, B, E, D English · December 2023
  17. Which of the following characteristics of She Stoops to Conquer is NOT correct?
    Answer: B. It does not cast excellent characters. English · December 2023
  18. Which of the following was the immediate predecessor of drama proper?
    Answer: A. The Interlude English · December 2023
  19. Prose romances preceded the emergence of the novel. Which texts fall under the category of prose romance?
    Answer: B. Oroonoko and The Fair Jilt English · December 2023
  20. Name the poet who composed the following poems: A. 'The Divine Image' B. 'Holy Thursday' C. 'The Little Boy Lost' D. 'The Little Boy Found'
    Answer: B. William Blake English · December 2023
  21. According to Greek mythology, who is Psyche in Keats's 'Ode to Psyche'?
    Answer: A. A mortal woman English · December 2023
  22. Identify the poet of the following poems: 'The Skylark', 'The Badger', 'The Gypsy Camp', 'First Love'.
    Answer: B. John Clare English · December 2023
  23. Which of the following poems was not composed by P. B. Shelley?
    Answer: D. 'When We Two Parted' English · December 2023
  24. Match List I with List II: List I: Character List II: Novel A. Christophine I. Wuthering Heights B. Zillah II. Wide Sargasso Sea C. Estella III. Things Fall Apart D. Ekwefi IV. Great Expectations
    Answer: C. A-II, B-I, C-IV, D-III English · December 2023
  25. Which of the following statements are true about Emily Brontë's Wuthering Heights? A. It was published in 1847. B. It was published under the pseudonym Ellis Bell. C. Lockwood and Catherine Linton are the main narrators…
    Answer: C. (A), (B) and (D) only English · December 2023
  26. Which of the following is not a character in Jane Austen's Persuasion?
    Answer: C. Miss Crawford English · December 2023
  27. Which of Thomas Hardy's novels was first serialised in abridged form as Hearts Insurgent?
    Answer: B. Jude the Obscure English · December 2023
  28. Which two cities are referred to in Dickens's A Tale of Two Cities?
    Answer: C. London and Paris English · December 2023
  29. What is the correct order of publication of the following novels of Charles Dickens? A. Great Expectations B. Hard Times C. Oliver Twist D. David Copperfield E. A Tale of Two Cities
    Answer: B. (C), (D), (B), (E), (A) English · December 2023
  30. Match List I with List II: List I: Novel List II: Subtitle A. The Castle of Otranto I. A Pure Woman B. Tess of the d'Urbervilles II. The Modern Prometheus C. Frankenstein III. A Novel without a Hero D. Vanity Fair IV. A…
    Answer: A. A-IV, B-I, C-II, D-III English · December 2023