All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 01

British Literature – Previous Year Questions

441 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Arrange the following texts in chronological order of first publication: A. The Faerie Queene B. Lyrical Ballads C. Canto General D. Les Fleurs du mal
    Answer: B. A, B, D, C English · 2021 cycle (Shift 2)
  2. Arrange the following groups of poets in chronological order: A. Imagist poets B. Cavalier poets C. Movement poets D. Lake Poets
    Answer: D. B, D, A, C English · 2021 cycle (Shift 2)
  3. Match List I with List II: List I: Book List II: Poet A. Anniversaries I. Abraham Cowley B. The Temple II. John Donne C. The Rehearsal Transpros'd III. George Herbert D. Pindarique Odes IV. Andrew Marvell
    Answer: B. A-II, B-III, C-IV, D-I English · 2021 cycle (Shift 2)
  4. Which two writers condemned the presence of some fifty thousand slaves brought into England by 1771? A. Samuel Johnson B. Alexander Pope C. Horace Walpole D. Thomas Gray
    Answer: D. A and C only English · 2021 cycle (Shift 2)
  5. Match List I with List II: List I: Author List II: Play A. Robert Browning I. Queen Mary B. S. T. Coleridge II. The Second Mrs Tanqueray C. A. W. Pinero III. Remorse D. Alfred Tennyson IV. The Borderers E. William Words…
    Answer: A. A-V, B-III, C-II, D-I, E-IV English · 2021 cycle (Shift 2)
  6. What is the term for the nineteenth-century novel of fashionable high life?
    Answer: B. Silver-fork novel English · 2021 cycle (Shift 2)
  7. Which fictional character is believed to be based on the fifteenth-century Vlad the Impaler?
    Answer: C. Count Dracula English · 2021 cycle (Shift 2)
  8. Which of the following are examples of the Künstlerroman? A. The Portrait of a Lady B. David Copperfield C. Tom Jones D. A Portrait of the Artist as a Young Man
    Answer: B. B and D only English · 2021 cycle (Shift 2)
  9. Match List I with List II: List I: Novel List II: Novelist A. A Handful of Dust I. E. M. Forster B. Brighton Rock II. Evelyn Waugh C. Howards End III. D. H. Lawrence D. The Plumed Serpent IV. Aldous Huxley E. Those Barr…
    Answer: C. A-II, B-V, C-I, D-III, E-IV English · 2021 cycle (Shift 2)
  10. Arrange the following poems of Yeats in chronological order: A. 'The Wild Swans at Coole' B. 'The Second Coming' C. 'Among School Children' D. 'Adam's Curse'
    Answer: B. D, A, B, C English · 2021 cycle (Shift 2)
  11. Which two of the following are works by Ted Hughes? A. Wildtrack B. Wodwo C. Lupercal D. Jack Straw's Castle
    Answer: C. B and C only English · 2021 cycle (Shift 2)
  12. Which of the following are novels by David Lodge? A. The British Museum Is Falling Down B. The Seven Sisters C. Changing Places D. Nice Work E. Empire of the Sun
    Answer: C. A, C and D only English · 2021 cycle (Shift 2)
  13. Who wrote a postmodern reworking of Great Expectations under the same title?
    Answer: B. Kathy Acker English · 2021 cycle (Shift 2)
  14. Statement I: The opening and closing lines of Waiting for Godot are spoken by Estragon. Statement II: Estragon echoes Pozzo's 'They give birth astride of a grave'.
    Answer: C. Statement I is true but Statement II is false English · 2021 cycle (Shift 2)
  15. Which of the following characters appear in Waiting for Godot? A. Estragon B. Pozzo C. Bassanio D. Murphy
    Answer: A. A and B only English · 2021 cycle (Shift 2)
  16. Arrange the following journals in chronological order: A. Longman's Magazine B. The Cornhill Magazine C. Blackwood's Magazine D. Bentley's Miscellany
    Answer: B. C, D, B, A English · 2021 cycle (Shift 2)
  17. Which of the following may be said of the journal begun at Bowling Green University in the late 1960s, with essays on Spider-Man comics, rock music and detective films? A. It highlighted the importance of popular cultur…
    Answer: B. A and D only English · 2021 cycle (Shift 2)
  18. Which term describes spurious words created by the errors of copyists, printers or editors?
    Answer: B. Ghost words English · 2021 cycle (Shift 2)
  19. Which is the only extant trilogy of Greek tragedy?
    Answer: B. Agamemnon, Choephori, The Eumenides English · 2021 cycle (Shift 1)
  20. What was Yorick in Hamlet?
    Answer: A. A jester English · 2021 cycle (Shift 1)
  21. In Shakespeare's sonnets, what does Time with his 'scythe' signify? A. Time preserves human life. B. With time comes change. C. Time creates opportunities. D. Time removes human life.
    Answer: C. B and D only English · 2021 cycle (Shift 1)
  22. In which poem does Donne use the conceit of the compass?
    Answer: C. 'A Valediction: Forbidding Mourning' English · 2021 cycle (Shift 1)
  23. Which of the following are works by Aphra Behn? A. The Rover B. Oroonoko C. The Soldier's Fortune D. The Princess of Cleves
    Answer: A. A and B only English · 2021 cycle (Shift 1)
  24. Arrange the following characters in the chronological order of the plays in which they appear: A. Mirabell B. Shylock C. Jimmy Porter D. Sir Epicure Mammon
    Answer: B. B, D, A, C English · 2021 cycle (Shift 1)
  25. 'Our interest's on the dangerous edge of things. / The honest thief, the tender murderer…' From which Browning poem?
    Answer: C. 'Bishop Blougram's Apology' English · 2021 cycle (Shift 1)
  26. Match List I with List II: List I: First line List II: Poet A. 'Courage!' he said, and pointed toward the land I. G. M. Hopkins B. I am poor brother Lippo, by your leave! II. Alfred Tennyson C. I caught this morning mor…
    Answer: D. A-II, B-V, C-I, D-III, E-IV English · 2021 cycle (Shift 1)
  27. Which Dickens character appears as a ghost?
    Answer: D. Jacob Marley English · 2021 cycle (Shift 1)
  28. Which of the following are works by George Gissing? A. New Grub Street B. Agnes Grey C. The Odd Women D. Mary Barton
    Answer: A. A and C only English · 2021 cycle (Shift 1)
  29. What is the poem Orlando writes in Virginia Woolf's Orlando?
    Answer: C. 'The Oak Tree' English · 2021 cycle (Shift 1)
  30. Arrange the following lines in chronological order of composition: A. 'An aged man is but a paltry thing' B. 'The world is too much with us' C. 'Daddy, I have had to kill you' D. 'After great pain, a formal feeling come…
    Answer: A. B, D, A, C English · 2021 cycle (Shift 1)