All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 09

Human Development & Interventions – Previous Year Questions

83 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. The fourth force in counselling is indicated by which approach ?
    Answer: C. Multicultural Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  2. The phenomenon of object permanence occurs in which stage of cognitive development ?
    Answer: A. Sensori - Motor Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  3. Match List I with List II List I – Name of the disorder List II – Category of the disorder A. Autism I. Neurocognitive B. Alzheimer II. Elimination C. Bulimia nervosa III. Neurodevelopmental D. Encopresis IV. Eating
    Answer: A. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  4. Given below are two statements Statement I: Life - course - persistent antisocial behaviour occurs during adulthood. Statement II: Adolescence - limited antisocial behaviour occurs due to maturity gap. In light of the a…
    Answer: D. Statement I is incorrect but Statement II is correct Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A : Counsellors generally follow eclectic approach to counselling suitable to specific context. Reason R: Wh…
    Answer: B. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  6. "When individuals believe that moral choices are not dependent on close ties to others and that rules must be enforced in the same manner for everyone and each person should uphold them". The following statement is char…
    Answer: C. Social order maintaining orientation Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  7. Young adults who return after leaving home for some period, to live in their middle aged parents home are known as:-
    Answer: C. Boomerang children Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  8. Communication of the understanding of the 'internal frame of reference' to client by a therapist pertains to which type of counseling skills?
    Answer: C. Empathy Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  9. Vouyerstic and exhibitionistic disorders are included in which of the following in DSM-5?
    Answer: B. Paraphillic disorders Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  10. Which among the following does not refer to Social Referencing? (A) Intentional search for information about others' feelings, to help explain the meaning of uncertain circumstances and events (B) It occurs around the a…
    Answer: A. (B) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  11. New Mood Therapy:- (A) is a cognitive therapy (B) is meant for treatment of depression (C) involves many behavioural interventions (D) was originated by Ellis (E) is action commitment therapy Choose the correct answer f…
    Answer: B. (A), (B) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  12. Match List I with List II List I – Type of communication in family therapy List II – Description A. Congruent I. Carries an air of self-importance B. Placating II. Placing others above oneself C. Blaming III. Seeing the…
    Answer: C. (A)-(IV), (B)-(II), (C)-(I), (D)-(III) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  13. Give the sequence of Identity Formation in Adolescents. (A) Consolidation (B) Exploration (C) Rapprochement (D) Differentiation Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: C. D, B, C, A Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  14. Client: (Silent and shifting nervously in her chair. She is facing the counselor, but her eyes scan anxiously about) Counselor: It must be difficult for you to decide what you are going to do here with me This response…
    Answer: A. Dealing with content speculated to be motivating for non-verbal behaviour by th… Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  15. In Bronfenbrenner's model, which one of the following systems is independent of cultural bias?
    Answer: A. Micro system Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  16. Who among the following has laid emphasis on examining the relationship of culturally specific practices with development?
    Answer: C. Vygotsky Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  17. The cognitive theory contends dependency behaviours to be arising, from and being maintained by cognitive distortions and maladaptive thought processes. Which of the following are associated with cognitive distortions?…
    Answer: A. A, B, C and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  18. The psychosocial stage of Intimacy v/s Isolation is preceded and succeeded by which of the following? A. Generativity v/s Stagnation B. Identity v/s Identity confusion C. Industry v/s Diffusion Choose the correct answer…
    Answer: C. A and B only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  19. Which of the following dimensions are essential to be mastered in multicultural counseling, as per McFadden's transcultural perspective? A. Cultural-Historical B. Historical hostility management C. Scientific-Ideologica…
    Answer: D. A, C and E only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  20. Which is the correct sequence of speech and language development according to Vygotsky? A. Naive B. Primitive C. Egocentric D. Ingrowth Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. B, A, C, D Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  21. In cognitive therapy by Elis, arrange the sequence of following after recognising the activating event A. Discriminating the new emotional/behavioural consequences B. Recognising the emotional/behavioural consequences o…
    Answer: D. B, C, D, A, E Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  22. In which sequence, according to Piaget, the following cognitive milestones are achieved? A. Object permanence B. Reversibility C. Abstraction D. Centration Choose the correct answer options from the given below:
    Answer: D. A, D, B, C Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  23. Given below two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: Schertzer and Stone (1974) specified that acceptance requires respect for the individual as a person of warmt…
    Answer: A. Both A and R are true and R is correct explanation of A Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1