All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 09

Human Development & Interventions – Previous Year Questions

83 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. Which of the following are the identity statuses of James Marcia's theory : (A) Identity achievement (B) Identity fore closure (C) Identity disffusion (D) Identity crisis (E) Identity moratorium Choose the correct answe…
    Answer: A. (A), (B), (C), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  2. Which of the following statements is correct about 'assimilation' : (A) A kind of matching between the cognitive structures and the physical environment (B) Learning that one event leads to another (C) It can be roughly…
    Answer: C. (A), (C) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  3. Match List-I with List-II with reference to the psychosocial theory of development (Erikson): List I List II A. Autonomy I. Guilt B. Industry II. Shame & Doubt C. Initiative III. Stagnation D. Generativity IV. Inferiori…
    Answer: A. A-II, B-IV, C-I, D-III Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  4. Match the substages of Kohlberg's Moral Development Theory: List I List II A. Obedience orientation I. Moral reasoning based on winning the approval of others B. Interpersonal norms II. Moral reasoning based on moral pr…
    Answer: B. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  5. Match List-I with List-II. List I List II A. Gestalt psychology I. Believing that one has various horrible disease conditions B. Hypochondriacal delusions II. Emphasis on personal growth and self-direction C. Humanistic…
    Answer: B. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  6. By instructing the teacher to play the loud noise of bore-well digging the psychologist intraduced :
    Answer: A. Aversion Therapy Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  7. The approach of the psychologist in handling the problem of Jeevan can be summarised as :
    Answer: C. Behaviour Therapy Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  8. There are three types of post-modern therapies, Which out of the following is not a part of post- modern therapy.
    Answer: B. Field based therapy Psychology · June 2023 · 15 Jun
  9. Which of the following is not a chromosomal disorder characterized by subaverage intellectual functioning?
    Answer: C. Cerebral palsy Psychology · June 2023 · 15 Jun
  10. Which therapeutic approach to counselling is based on the premise "You are the architect of your life'?
    Answer: B. Existential Psychology · June 2023 · 15 Jun
  11. Late adulthood often involves a gradual withdrawal from the world on physical, psychological and social levels. Which theory supports this?
    Answer: A. Disengagement Theory Psychology · June 2023 · 15 Jun
  12. Simple skills develop in infants separately and independently and later develop into more complex skills. Which governing principle of growth is applied here?
    Answer: C. Principle of hierarchical integration Psychology · June 2023 · 15 Jun
  13. Which of the following is not correct about REBT?
    Answer: C. The focus of the therapist is on the feelings and behaviour of the individual t… Psychology · June 2023 · 15 Jun
  14. In late adulthood, retirement from job follows specific stages, as per Atchley (1982) A. Honeymoon B. Disenchantment C. Craving for money D. Reorientation E. Social withdrawal Choose the most appropriate answer from the…
    Answer: D. A, B, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  15. As indicated by reflexes, a new born baby responds to touch around the area of A. Head, Neck and mouth B. Belly. Foot and neck C. Mouth, Calf and head D. Mouth and foot E. Palm Choose the most appropriate answer from th…
    Answer: D. D, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  16. Etiological models of psychopathology includes : A. Nervous system going awry B. Social conflicts C. Intrapsychic conflicts D. Learning dysfunctional behaviour E. Indulgence in religion. Choose the most appropriate answ…
    Answer: C. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  17. Match List I with List II List I List II A. Manic disorder I. Frontal-striatal region of the brain implicated B. Panic disorder II. Elevated expansive mood and increased energy C. Schizophrenia III. Heightened awareness…
    Answer: A. A-II, B-III, C-IV, D-I Psychology · June 2023 · 15 Jun
  18. Match List I with List II List I List II A. Object permanence I. Pre-operational B. Abstract thinking II. Sensory motor C. Egocentrism III. Concrete operational D. Conservation IV. Formal operational
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Psychology · June 2023 · 15 Jun
  19. Arrange Erik Erikson's stages of psychosocial development and basic strengths: A. Trust vs mistrust B. Initiative vs guilt C. Industriousness vs inferiority D. Autonomy vs doubt, shame Choose the correct answer from the…
    Answer: A. A, D, B, C Psychology · June 2023 · 15 Jun
  20. Arrange the following in sequence as per Development model of Counselling A. Identification of blind spots B. Brain storming C. Developing possibilities D. Force-field analysis Choose the correct answer from the options…
    Answer: A. A, C, B, D Psychology · June 2023 · 15 Jun
  21. Given below are two statements : One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A : There are five universal human needs according to reality therapy Reason R: These needs are - survival…
    Answer: A. Both A and B are correct and R is the correct explanation of A Psychology · June 2023 · 15 Jun
  22. Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R. Assertion A: Project Head start and other preschool quality programme boost children's chances of success in future b…
    Answer: A. Both A and B are true and R is the correct explanation of A Psychology · June 2023 · 15 Jun
  23. The theory of Vygotsky is called:
    Answer: C. Socio cultural theory of cognitive development Psychology · June 2023 · 15 Jun
  24. The ZPD stands for:
    Answer: B. Zone of proximal development Psychology · June 2023 · 15 Jun
  25. ZPD is defined by Vygotsky as:
    Answer: A. The region of sensitivity for learning characterized by the difference between… Psychology · June 2023 · 15 Jun
  26. The instructional process in which the more knowledgeable partner adjusts the amount and type of support he offers to fit with the child's learning needs over the course of interaction is called:
    Answer: D. Scaffolding Psychology · June 2023 · 15 Jun
  27. The psychological tools and signs such as language, counting, mnemonics, algebraic symbols, art and writing that facilitate and direct the thinking process are called by Vygotsky:
    Answer: B. Mediators Psychology · June 2023 · 15 Jun
  28. Which of the following statements reflects the argument made by cognitive social learning theory ?
    Answer: A. Self regulation is more important than advanced reasoning Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  29. Systematic desensitization involves A. Aversion therapy B. Reciprocal inhibition C. Anxiety hierarchy D. Time out Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B and C only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  30. Victor Frankl stated that the survivors of Nazi concentration camps could do so because they hanged on to a sense of meaning and purpose in their life. Which psychotherapy is based on this?
    Answer: B. Logo therapy Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022