All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 09

Human Development & Interventions – Previous Year Questions

83 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

Topic-wise mock tests

  1. When systematic desensitization is used to overcome a phobia, the desensitizing activities-
    Answer: A. Become increasingly more intense as the treatment progresses Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. The crises of psychosocial development during childhood to adolescence- A. Industry vs Inferiority B. Self-concept vs Self-actualization C. Trust vs Mistrust D. Initiative vs Guilt Choose the most appropriate answer fro…
    Answer: C. A, C & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. What are correct according to Jean Piaget? A. The emergence of logical thought B. Dealing with abstractions as well as reality C. Learning to represent the world internally D. Morality judged in terms of consequences Ch…
    Answer: B. A, B & C only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. Which of the following are goals of humanistic therapy? A. Increase self-awareness B. Promote personal growth C. Develop coping skills D. Promote interpersonal growth Choose the most appropriate answer from the options…
    Answer: A. A & B only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Rahul's fear of public speaking can be classified as.
    Answer: C. Glossophobia Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. The heart-racing and sweaty palms, Rahul experienced before speaking, are examples of-
    Answer: B. Physiological symptoms of anxiety Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. Speaking in front a mirror by Rahul is an example of which therapy?
    Answer: D. Exposure Hierarchy Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. Which psychological theory is most associated with gradual exposure and behavioral change?
    Answer: C. Behaviorism Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. While Carkhuff's model describes communication skills as pre-processing skills, Ivey and Ivey call ita
    Answer: C. Micro- Skill approach Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  10. A key element in all therapeutic process is the development of an effective -
    Answer: D. Working alliance Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  11. Some casual factors occurring relatively early in life may not show their effects for many years, that may contribute to a predisposition to develop a disorder. These would be considered as
    Answer: B. Distal risk factors Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. Kohlberg's stages of moral development follows- A. Being a moral person in the eyes of others B. Makes moral choices based on beliefs C. Behaves appropriately to avoid punishment D. Conflicts with moral principles and i…
    Answer: A. C, E, A, B, D Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. Arrange the following behaviours of the child as per Piaget's stages of cognitive development. A. Th child says the volume of water in a long glass is same even when it is poured into flat bowl B. The child looks for an…
    Answer: A. B, C, A, D Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. Arrange the following stages of therapy advocated by Adler A. Building therapeutic relationship B. Gathering information C. Developing new skill D. Gaining insight Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, B, D, C Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. Reality Therapy in counselling A. Is based on principles of choice B. Emphasises self-evaluation C. Focuses on the way we live and exist D. Views empowerment from a strength-based perspective E. Follows the stages of Wa…
    Answer: A. A, B, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Which of the following are included in Bruner's theory of cognitive development? A. Enactive B. Echoic C. Iconic D. Symbolic E. Deontic Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Which of the following are community based protective factors for resilience among children A. Ties to pro-social organisations B. Authoritative parenting C. Organised home environment D. Neighborhood with high collecti…
    Answer: B. A, D, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. Which of the following refer to Advanced Empathy as per the Developmental Model of Counselling? A. Confrontive challenging B. Theme identification C. Connecting islands D. Making the implicit explicit E. Fortune telling…
    Answer: C. B, C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  19. Which of the following are methods used in challenging in counselling as per the Developmental model of Egan? A. Reviewing better times B. Asocial response C. Identification of models D. Immediacy E. Self-disclosure Cho…
    Answer: D. C, D, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  20. Which of the following are included in the steps of Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) therapy? A. Assessment B. Cognitive restructuring C. Installation D. Skill Acquisition E. Body scan Choose the correct…
    Answer: B. A, C, E only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  21. Match List-I with List-II List I List II A. Gestalt Therapy I. Five universal human needs B. Reality Therapy II. You are the architect of your life C. Existentialism III. Empty chair technique D. Solution-focused Therap…
    Answer: D. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  22. Match List-I with List-II List I List II A. Non-maleficence I. Response to stress B. HPA Axis II. Encountering paradoxes of life C. Art Therapy III. Counselling ethics D. Existentialism IV. Intervention for emotional re…
    Answer: D. A-III, B-I, C-IV, D-II Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  23. What is the method Siegler discussed for studying the process of change?
    Answer: D. Micro genetic method Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  24. According to Piaget's theory a cognitive process in which a schema is modified as a response to feedback from environment.
    Answer: D. Accommodation Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  25. Socrates questioning isa :
    Answer: D. Technique in which counsellor asks the questions to the client Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  26. Brainstorming is technique in Gerard Egan's problem management approach to helping. Which of the statements given below is NOT a characteristics feature of brainstorming.
    Answer: D. Set of time frame Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  27. 'Miracle Question' is a technique used in :
    Answer: B. Solution focused brief therapy Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  28. Egan's developmental model of counselling mentions the following distinct steps in its three stages : (A) Possibilities, Commitment (B) Best fit, Leverage (C) Blindspot, Focusing (D) Leverage, Confronting (E) Agenda, Co…
    Answer: D. (A), (B), (C), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  29. Which of the following are the influencing skills of counselling : (A) Self disclosure (B) Information giving (C) Confrontation (D) Smart-goals Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: D. (A), (B), (C) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  30. Which of the following statements are true for a panic disorder : (A) Recurrent bouts of intense and extreme fear (B) Sensation of shortness of breath or smothering (C) Persistent worry or concern about having additiona…
    Answer: A. (A), (B), (C) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1