All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 05

Attention, Perception, Learning & Memory – Previous Year Questions

77 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Loftus and Pickrell (1995) asked people to read and think about events which had happened to them in childhood and also instructed to write a description of one event which was actually fictitious. About one third of th…
    Answer: B. (B) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  2. Which of the following in learning environment are considered to be true about school success? (A) The self image is vital to learning (B) Very high goal setting is necessary to motivate and study (C) Success experience…
    Answer: C. (A), (C) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  3. Which of the following categories were given by Skinner for different verbal responses in terms of how they are reinforced? (A) Mand (B) Tact (C) Echoic Behaviour (D) Autoclitic Behaviour Choose the correct answer from…
    Answer: D. (A), (B), (C) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  4. The components of 'Working Memory' are:- (A) Acoustic unit (B) Semantic unit (C) Central executive (D) Episodic buffer Choose the correct answer from the options given below:-
    Answer: D. (C) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  5. Match List I with List II List I – Depth cue List II – Explanation A. Motion parallax I. Both eyes fixate on the same point in space B. Texture gradient II. Partial occlusion of a far object by a near object C. Interpos…
    Answer: B. (A)-(IV), (B)-(III), (C)-(II), (D)-(I) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  6. Match List I with List II List I – Theoretical perspective List II – Explanation A. Encoding Specificity Hypothesis I. Does not endorse different memory storage B. Retrieval-induced Forgetting II. Suppress unwanted memo…
    Answer: B. (A)-(III), (B)-(II), (C)-(IV), (D)-(I) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  7. The evolution of the various explanations or models of memory occur in the following sequence : (A) Multistore (B) Working memory (C) Level of processing (D) Interference Choose the correct answer from the options given…
    Answer: A. D, A, C, B Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  8. Given below are two statements : One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R) : Assertion (A) : In fixed interval schedule of reinforcement behaviour is reinforced in a fixed time period. Rea…
    Answer: B. Both (A) and (R) are correct but (R) is Not the correct explanation of (A) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  9. In depth perception, what kind of images are used?
    Answer: B. Two-dimensional images Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  10. What do you call the attention that is drawn automatically to a stimulus without the intention of the participant?
    Answer: D. Exogenous attention Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  11. What is the retention without conscious recollection of skills and dispositions called?
    Answer: B. Implicit memory Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  12. A harsh father always restricts the curiosity motive of his son and the son develops a general hostility towards his superiors. Which of the following is correct about this?
    Answer: D. It is conditioned hostility Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  13. What comprises haptic perception? A. Shape B. Size C. Volume D. Identity Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: A. A, B and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  14. Match List I with List II List I List II A. A reinforcement that reinforces a response at unpredictable time intervals I. Fixed-ratio schedule B. A reinforcement that reinforces a response only after a specified time ha…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-II, D-I Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  15. Match List I with List II List I – Description List II – Concept A. A laboratory device for testing depth in infants and young animals I. Perceptual adaptation B. Refers to the differences in the two eyes' location of c…
    Answer: D. A-IV, B-III, C-II, D-I Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  16. Arrange in sequence what Yerkes described commonly takes place in "insight learning" A. Sharpening and frequent recurrent attention to the goal B. Trial C. Survey/Inspection D. Attitude of concentrated attention E. Crit…
    Answer: C. C, D, B, A, E Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  17. Arrange the pairings of US and CS in classical conditioning in terms of onset of US in relation to CS starting from the earliest A. Backward B. Simultaneous C. Delayed D. Trace Choose the correct answer from the options…
    Answer: A. A, B, C, D Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1