All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 05

Attention, Perception, Learning & Memory – Previous Year Questions

77 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Mnemonics work to improve memory because-
    Answer: D. Active organization and integration improves memory Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. Which model of attention suggest that information is filtered based on physical characteristics?
    Answer: B. Broadbent's Filter Model Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. Once complex behaviors are learned, they can be maintained using different schedules of reinforcement. Which type of schedule produces the highest response rate?
    Answer: D. Ratio schedule Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. The moon illusion is best explained by-
    Answer: C. Size-Distance scaling Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Arrange the Sequence of the Memory Process: A. Encoding B. Perception C. Storing D. 'Retrieval Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. B, A, C, D Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. Write the appropriate sequence for causes of forgetting: A. Encoding failure B. Interference C. Retrieval failure D. Decay Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: B. A, D, B, C Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. Which of the following are the laws of learning? A. Law of effect B. Law of recency C. Law of primacy D. Law of exercise E. Law of readiness Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: D. A, D & E only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. Which of the following are forms of learning? A. Classical conditioning B. Operant conditioning C. Observational learning D. Genetic inheritance E. Habituation Choose the most appropriate answer from the options given b…
    Answer: D. A, C, B & E only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Which of the following influences perception? A. Attention B. Past experience C. Sensory adaptation D. Language Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: D. A, B & D only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Match the following : List I List II A. Classical Conditioning I. G.A. Miller B. Nonsense Syllables II. Ivan. P. Pavlov C. Magical number III. Ebbinghaus D. Law of Acquisition IV. Edwin Guthrie
    Answer: B. A-II, B-III, C-I, D-IV Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. Match the following: List I List II A. Weber's Law I. Sensation grows as a logarithmic function of stimulus intensity B. Fechner's Law II. JND is proportional to the original stimulus C. Absolute threshold III. Minimum…
    Answer: C. A-II, B-I, C-III, D-IV Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  12. Match the following: List I List II A. E. L. Thorndike I. Observation B. B. F. Skinner II. Extinction C. I. P. Pavlov III. Law of effect D. Bandura IV. Shaping
    Answer: B. A-III, B-IV, C-II, D-I Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  13. Aisha's difficulty in concentrating is most directly related to issues with:
    Answer: A. Cognitive load Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  14. As advised by the Psychologist, chunking strategy helps in:
    Answer: C. Breaking tasks into manageable parts Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  15. Aisha's changes in work behavior following new strategies represent which of the following learning type?
    Answer: D. Cognitive learning Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  16. In addition to tripartite system of working memory, Baddeley, Allen and Hitch (2011) added a fourth component which is called
    Answer: D. Episodic buffer Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. The theory which is used to compare judgements or the decisions we make under uncertain conditions is called
    Answer: B. Signal detection theory Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. Hull's approach to theory construction is called
    Answer: A. Hypothetical deductive Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  19. Who among the following is not considered as a reinforcement theorist?
    Answer: B. Gutherie Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  20. Which one of the following are the reasons for forgetting? A. The information is not attended to and fails to be encoded B. Information accessed repeatedly decays C. Older information in memory interfers with the learni…
    Answer: A. A, C, D only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  21. Match List-I with List-II List I List II A. Premack principle I. The rapid change in performance level as the size of reinforcement is varied B. Zeigarnik effect II. Reinforcement strengthens the neighbouring response i…
    Answer: D. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  22. Zeigarnik effect explains :
    Answer: C. The tendency to remember uncompleted tasks longer than completed ones. Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  23. Autoclitic behaviour refers to :
    Answer: A. A grammatical framework for verbal behaviour Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  24. Name the psychologist who has proposed and suggested that the declarative memory can either be Episodic or Semantic.
    Answer: A. Tulving Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  25. The increased accessibility or retrievability of information stored in memory produced by the prior presentation of relevant cues is called :
    Answer: A. Priming Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  26. According to psychophysical school which of the following statements are true ? (A) Weber's ratio increases as the stimulus intensity increases (B) DL increases proportionately to the changes in the stimulus intensily (…
    Answer: B. (B), (C) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  27. Match List-I with List-II. List I List II A. Implicit memory I. The kind of memory that underlies perceptual and cognitive skills B. Working memory II. A vivid and relatively permanent record of the circumstances in whi…
    Answer: A. A-I, B-III, C-IV, D-II Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  28. Arrange the following sentences in sequential order according to classical conditioning : (A) Acstimulus such as food is presented to an organism which is called unconditioned stimulus (Us) (B) The neutral stimulus ligh…
    Answer: C. A, C, B, D, E Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  29. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): Tobooed words are difficult to recognise. Reason (R); — Perception of the tabooed words is depend…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  30. Teaching the parents to understand which is show off behaviours and which is not, is helping them with :
    Answer: A. Discrimination Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1