All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 05

Attention, Perception, Learning & Memory – Previous Year Questions

77 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. By instructing the parents not to pay attention to Jeevan's show off behaviour at home the psychologist aimed at :
    Answer: C. Extinction Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  2. By instructing the teacher to praise those children whenever anyone helped their classmates the psychologist applied the factor of ;
    Answer: B. Modelling for Jeevan Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  3. Paedocentrism is:
    Answer: B. Centre on child's skill and behaviour Psychology · June 2023 · 15 Jun
  4. What is meant by stroboscopic motion?
    Answer: A. We perceive an object is in motion whenever its image moves across our retina Psychology · June 2023 · 15 Jun
  5. What is Thorndike's law of effect?
    Answer: B. Behaviours followed by favourable consequences become more likely and that beha… Psychology · June 2023 · 15 Jun
  6. When lightning flashes nearby, we wince and start to prepare ourselves for the thunder to follow. This response to impending thunder is known as:
    Answer: D. Conditioned response Psychology · June 2023 · 15 Jun
  7. Which among the following is true about process of extinction of behaviour in classical conditioning?
    Answer: B. Gradual diminishing of CR Psychology · June 2023 · 15 Jun
  8. What is meant by stroop effect?
    Answer: B. Automaticity of the reading process Psychology · June 2023 · 15 Jun
  9. Which of the following behaviours is not a stage of observational learning?
    Answer: C. Exploring the environment Psychology · June 2023 · 15 Jun
  10. Which of the following is true about negative reinforcement? A. It strengthens a response B. It works by reducing or removing something undesirable or unpleasant C. Fastening a seatbelt in car to turn off beeping sound…
    Answer: B. A, B, C only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  11. Which of the following are true about perceptual constancy ? A. It applies to perception of size and colour only B. Many visual illusions may be explained by the various constancies C. Constancies occur in all sensory m…
    Answer: B. B, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  12. What is meant by bottom-up processing? A. It always distorts our observations B. Sensory analysis that starts at the entry level C. When our experience and expectations guide our perception D. Higher level mental proces…
    Answer: C. B, E only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  13. Which of the following is true about stimulus generalization ? A. People's emotional reactions to one stimulus generalize to similar stimuli B. With repeated exposure and reinforcement dogs can differentiate between typ…
    Answer: B. A, C only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  14. Match List I with List II List I List II A. Effortful processing I. Associates new and old information and solves problems B. Spacing effect II. Encoding of space, time and word meanings C. Working memory III. Rememberi…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2023 · 15 Jun
  15. Match List I with List II List I List II A. Young-Helmholtz theory I. Colour perception B. Place theory II. High pitches C. Touch sensations III. Rubber-hand illusion D. Gate control theory IV. Pain
    Answer: B. A-I, B-II, C-III, D-IV Psychology · June 2023 · 15 Jun
  16. The human retina contains approximately
    Answer: C. Six million cones and 120 million rods Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  17. The process by which we translate sensory information into a meaningful representation that we process is known as
    Answer: A. Semantic encoding Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  18. Which of these is not one of the Gestalt principle of visual organization?
    Answer: C. Lateralization Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  19. A bell was sounded by Pavlov and then two minutes later a plate of meat powder was presented to the dog. We would term this arrangement as ______ conditioning.
    Answer: B. Trace Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  20. Emotionally arousing stimuli have also found to lead to amnesia, even though no physical damage to brain structure related to memory have occurred. This refers to
    Answer: B. Retrograde amnesia Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  21. The process of Chunking permits us to
    Answer: C. Expand the capacity of our STM Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  22. Psychologists define ______ as a long-lasting change in behaviour induced by experience.
    Answer: C. Learning Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  23. ______ refers to the capacity of the nervous system to perceive a stimulus presented at an intensity that is below threshold.
    Answer: C. Subliminal perception Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  24. Match List I with List II List I – Theory of attention List II – Researchers A. Early selection I. Deutsch & Deutsch B. Attenuation II. Cherry C. Late selection III. Johnston & Heinz D. Multimode IV. Treisman
    Answer: B. A-II, B-IV, C-I, D-III Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  25. Trace the pathway of visual information processing A. Geniculate nuclei send information to striate cortex. B. Information reaches to extrastriata cortex. C. Retina sends to lateral geniculate nucleus. D. Information re…
    Answer: B. E, C, A, B, D Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  26. Memory that is thought to contain knowledge, facts, information, ideas that can be recalled or described in words, pictures, or symbols is called:-
    Answer: D. Declarative memory Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  27. Integration of cognitive aspects of learning with the emotional aspects of experience and learning is known as:-
    Answer: B. Confluent education Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  28. The person's failure to respond to the second stimulus while continuing to respond to the first stimulus is because of:-
    Answer: B. Psychological Refractory Period (PRP) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  29. When a target is defined by just one distinctive feature which is available on its feature map and it calls attention to itself is known as:-
    Answer: B. Pop-out effect Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  30. Visuospatial sketch pad is a component of which of the following?
    Answer: C. Working memory Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021