All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 03

Psychological Testing – Previous Year Questions

67 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Which of the following is/are related to Developmental screening Tests? A. Gesell Developmental Schedule B. Denver Developmental Screening Test C. Holland Developmental Schedule D. Bruner Developmental Screening Test Ch…
    Answer: C. A, B only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  2. Which of the following does not come under the matrix reasoning subtest of WAIS IV A. Visuospatial reasoning B. Psychomotor speed C. Abstract reasoning D. Visual Organization E. Ability to follow directions. Choose the…
    Answer: B. A, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  3. Computer assisted testing is principally based on
    Answer: A. Item response theory Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  4. Identify the plausible logic for the introduction of deviation IQ.
    Answer: D. Comparison of ratio IQ at different age levels is not possible as SD of IQ is n… Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  5. At which difficulty level (pass proportion) the item can make highest differentiation?
    Answer: B. 0.50 Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  6. The type of psychological tests in which validation criterion is the performance in specialized training is
    Answer: C. Aptitude Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  7. One of the primary objectives for developing first Wechsler Intelligence Scales was to
    Answer: A. Meet the need of an effective adult scale Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  8. Identify the indices of item validity A. Item-inter correlation B. Item-total correlation C. Item-pass proportion D. Item-criterion correlation Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: C. B and D only Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  9. Match List I with List II List I List II A. Z score I. X̄ = 50, σ = 10 B. Stanine II. X̄ = 5.5, σ = 2 C. T score III. X̄ = 5, σ = 2 (approx.) D. Sten IV. X̄ = 0, σ = 1
    Answer: A. A-IV, B-III, C-I, D-II Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  10. Arrange the following tests in the increasing order of structuredness A. WAT B. TAT C. Rorschach D. MMPI Choose the correct answer from the options given below
    Answer: D. C, B, A, D Psychology · Dec 2021/June 2022 · 12 Jul 2022
  11. Which one of the following is usually not considered an example of the evaluative dimension of the Osgood Semantic Differential?
    Answer: B. Slow –––––––––––– Fast Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  12. Which one of the following is considered as a culture-fair test?
    Answer: D. Naglieri Nonverbal Ability Test Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  13. Which of the following are considered as projective tests of personality? (A) Thematic Apperception Test (TAT) (B) Rotter's Incomplete Sentences Blank (RISB) (C) Guttman's Scalogram Analysis (D) Kent–Rosenoff Free Assoc…
    Answer: C. (A), (B) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  14. Interscorer reliability is relevant in:- (A) projective tests of personality (B) achievement tests with short answers (C) achievement tests with essay type questions (D) self–report personality inventories Choose the co…
    Answer: B. (A) and (C) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  15. Which of the following are the performance subtests of WAIS? (A) Digit span (B) Similarities (C) Digit symbol (D) Object assembly Choose the correct answer from the options given below:-
    Answer: B. (C) and (D) only Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  16. Match List I with List II List I – Index List II – Test A. Universal Index I. OATB B. Disclosure Index II. MCMI C. True Response Inconsistency III. MMPI D. Coping Deficit Index IV. Rorschach Inkblot Test
    Answer: A. (A)-(I), (B)-(II), (C)-(III), (D)-(IV) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  17. Match List I with List II List I List II A. Cognitive Assessment System I. Das B. Hold and Don't-Hold Tests II. Wechsler C. Cognitive Assessment Battery III. Cattell D. Differential Ability Test IV. Elliot
    Answer: A. (A)-(I), (B)-(II), (C)-(III), (D)-(IV) Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  18. Given below are two statements : Statement (I) : Edwards Personality Preference Schedule (EPPS) uses forced choice format. Statement (II) : The forced choice format is presumed to prevent socially desirable responding I…
    Answer: A. Both Statement (I) and Statement (II) are correct Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  19. Item I was passed by 30 subjects in the low scoring group and by 56 subjects in the high scoring group. What would be the discrimination index for item I?
    Answer: B. 0.481 Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  20. Which one of the following tests can be used for evaluating the statistical significance of the discrimination index?
    Answer: A. Chi-square test Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  21. What is the expected Cronbach alpha for Form A?
    Answer: B. .899 Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  22. Given below are two statements: one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): It is not possible to compute K-R reliability for the above test, since each item has five alterna…
    Answer: D. (A) is not correct but (R) is correct Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  23. For computing inter-item correlations, which one of the following is suitable?
    Answer: D. Phi-coefficient Psychology · Dec 2020/June 2021 · Nov 2021
  24. For an intelligence test in an educational setting, which of the following difficulty value shows maximum discrimination?
    Answer: C. 0.5 Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  25. Which of the following is the correct response pattern for the semantic differential test to measure a trait 'active'?
    Answer: D. Active … Neutral … Passive Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  26. Which of the following is an attitude measure that places a single adjective in the centre of an even number of numerical values?
    Answer: C. Stapel scale Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  27. Which one of the following attitude scaling methods is especially unsuitable for scaling a large number of attitude statements?
    Answer: A. Paired comparison Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  28. Which one of the following personality test/s employ/s a 'Lie' scale? A. Rotter's Locus of control scale B. Eysenck Personality Profiler C. Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 D. Edwards Personal Preference Sc…
    Answer: B. B and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  29. Which is true about coefficient alpha? A. It is a lower bound of a test of parallel items B. It is an upper bound of a test of parallel items C. It is an average of all combination of split-half reliabilities D. It is i…
    Answer: C. A and C only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  30. Match List I with List II List I – Type of reliability List II – Source of error variance A. Test-retest I. Content heterogeneity B. Alternate form (delayed) II. Inter-scorer differences C. Coefficient alpha III. Time s…
    Answer: C. A-III, B-IV, C-I, D-II Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1