All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 03

Psychological Testing – Previous Year Questions

67 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. Given below two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: According to Classical Test Theory (CTT) total variance is equal to the sum of true variance and error varian…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is correct explanation of A Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  2. Given below two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R Assertion A: The NEO-PI-R does not have a response style scale Reason R: NEO-PI-R developers argued that adjustment of soc…
    Answer: A. Both A and R are correct and R is correct explanation of A Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  3. Which of the following is correct in case of three items having cross-loading?
    Answer: D. They should not be retained in the final scale Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  4. In the above example, what percentage of the variance would be explained by the first unrotated factor?
    Answer: B. 39.6 Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  5. The Bartlett's test results in the above study suggested that
    Answer: A. Population correlation matrix is not an identity matrix Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  6. Using the Kaiser-Guttman criterion, how many factors would be retained in the above study?
    Answer: D. 3 Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1
  7. Which of the following is correct for the Kaiser-Meyer-Olkin test? A. It is a test of sampling adequacy B. Chi-square test is used to test the significance C. Values smaller than 0.5 are desirable D. Smaller partial cor…
    Answer: C. A and D only Psychology · June 2020 · 25 Sep 2020, Shift 1