All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
Psychology · UNIT 03

Psychological Testing – Previous Year Questions

67 questions from past UGC NET Psychology papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In ______ validity the criterion measures are obtained at approximately the same time as the test scores.
    Answer: A. Concurrent validity Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  2. ______ index is the useful tool for identifying the proportion of respondents giving correct response to an item.
    Answer: D. Item difficulty Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  3. The 'orthogonal rotation' is carried out in factor analysis, when factors are-
    Answer: A. Uncorrelated Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  4. Square root of AVE (Average Variance Extracted) can be used to verify validity of a psychological questionnaire.
    Answer: C. Discriminant Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  5. Arrange these personality assessment tools in chronological order of their development. A. MBTI B. MMPI C. Rorschach Inkblot Test D. 16 PF E. NEO-P| Choose the correct answer from the options given below:
    Answer: D. C, A, D, B, E Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  6. The ethical guidelines during the test administration does not include- A. Helping the examinee by answering the questions B. Maintaining confidentiality C. Favoring the examinee D. Taking consent from the participant C…
    Answer: D. A & C only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  7. A standardized test in psychology consists of - A. Reliability B. Validity C. Maximum items D. Difficult languages Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: A. A & B only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  8. What are some applications of personality assessment? A. Employment section B. Clinical diagnosis C. Neurological diagnosis D. Developmental disabilities Choose the most appropriate answer from the options given below:
    Answer: C. A & B only Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  9. Match the following: List I List II A. Distance from the mean in standard deviation units I. Skewness B. Asymmetry of frequency distribution II. Reliability coefficient C. The ratio of true score variance to the total v…
    Answer: A. A-IV, B-I, C-II, D-III Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  10. Match the following: List I List II A. Test of Intelligence I. Robert Woodworth B. Personal Data Sheet II. Henry Murray C. Thematic Apperception Test III. Krumboltz D. Career Beliefs Inventory IV. Alfred Binet
    Answer: D. A-IV, B-I, C-II, D-III Psychology · June 2025 · 28 Jun, Shift 2
  11. Which one of the following is the preferred method for determining item bias?
    Answer: C. Item characteristic curve Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  12. The multitrait- multimethod design does not provide which one of the following?
    Answer: A. Predictive evidence validity Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  13. In order to interpret individual test scores and to calculate confidence interval, which of the following is important and necessary?
    Answer: D. Standard error of measurement Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  14. One behavioral scientist is developing a questionnaire to assess the attitude towards workplace support. Which of the following will be the best way to establish construct validity of the questionnaire?
    Answer: C. Factor Analysis Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  15. One psychologist has developed a tool on Nature connectedness. What would be correct sequence of the following psychometric activities. A. Carrying out Exploratory Factor Analysis B. Establishing Percentile Norm C. Exam…
    Answer: A. E, C, A, D, B Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  16. Which of the following methods can be used to determine the number of factors to be extracted in Exploratory Factor Analysis: A. Liserel Analysis B. Scree Test C. Eigen value criteria D. Rotation Choose the correct answ…
    Answer: B. B, C only Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  17. Match List-I with List-II List I List II A. Standard scores that always have a mean of 50 and SD of 10 I. Percentile B. Standard scores change the unit of measurement II. Z-score C. Standard score with a mean of zero an…
    Answer: C. A-III, B-I, C-II, D-IV Psychology · June 2024 · 30 Aug 2024, Shift 1
  18. On the basis of which criterion the tests are classified into 'Verbal Tests' and 'Non-verbal Test'.
    Answer: B. Criterion of contents of items Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  19. The Bender Visual-Motor Gestalt Test (Bender 1938) has a
    Answer: D. Nine Designs Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  20. Which one of the following is not intrinsic factor affecting reliability ?
    Answer: A. Group variability Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  21. Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) published in 1955 has :
    Answer: C. 6 Verbal and 5 Performance Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  22. Scientifically sound test must possess which of the following : (A) Objectively (B) Norms (C) Time Limit (D) Reliability (E) Validity Choose the correct answer from the options given below :
    Answer: B. (A), (B), (D), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  23. Factors covered by the General Aptitude Test Battery (GATB) are : (A) Verbal Aptitude (B) Form Perception (C) Mechanical Reasoning (D) Motor Coordination (E) Clerical Perception Choose the correct answer from the option…
    Answer: D. (A), (B), (D), (E) only Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  24. One psychologist developed a questionnaire on employee 'Green behaviour', what would be the correct sequence in the context of this tool development : (A) Identifying the discrimination index of the items (B) Calculatio…
    Answer: D. A, B, E, D, C Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  25. Given below are two statements : one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R). Assertion (A): One psychometrician used Cronbach's alpha to verify reliability of a general knowledge test with…
    Answer: A. Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A) Psychology · Dec 2023 · 14 Dec, Shift 1
  26. The test requires someone to demonstrate his/her tailoring ability is best classified as:
    Answer: C. Test of maximal performance Psychology · June 2023 · 15 Jun
  27. A researcher carried out an analysis in which he looked for underlying theoretical structures in his construct. Which one of the following design he used?
    Answer: C. Exploratory factor analysis Psychology · June 2023 · 15 Jun
  28. The formula used to estimate how many homogeneous test questions should be added to a test to raise its reliability to the described level is:
    Answer: B. Spearman Brown formula Psychology · June 2023 · 15 Jun
  29. Which of correct about Multitrait - Multimethod design? A. Investigates construct validity B. Associates with Coombs and Holladay C. Associates with Campbell and Fiske D. Investigates Composite reliability Choose the mo…
    Answer: B. A, C only Psychology · June 2023 · 15 Jun
  30. In the context of the formula for Cohen's Kappa, which of the following are correct? A. κ = (Σfo − Σfe) / (N − Σfe) B. fo = observed frequency C. fe = expected frequency D. N = overall total of data points in the freque…
    Answer: D. A, B, C, D only Psychology · June 2023 · 15 Jun