All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 08

Reading Comprehension – Previous Year Questions

169 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. 'Adult causality' is about:
    Answer: A. the cognitive and logical structure of the world English · June 2022 (Shift 1)
  2. Which is closest to being true?
    Answer: D. Toys affect the cognitive abilities of children. English · June 2022 (Shift 1)
  3. The world of objects makes the child a/an:
    Answer: B. creator English · June 2022 (Shift 1)
  4. The word 'demiurge' connotes:
    Answer: C. their creative abilities English · June 2022 (Shift 1)
  5. Which of the following is a correct interpretation?
    Answer: D. In handling the object, the child creates dynamic forms of life. English · June 2022 (Shift 1)
  6. According to the speaker, Mr Bleaney was:
    Answer: C. a sad and dull person English · June 2022 (Shift 1)
  7. The poem portrays Mr Bleaney's:
    Answer: D. ordinariness English · June 2022 (Shift 1)
  8. Mr Bleaney was the ____ of the house.
    Answer: D. tenant English · June 2022 (Shift 1)
  9. The poem 'Mr Bleaney' is written in a ____ form.
    Answer: C. dramatic English · June 2022 (Shift 1)
  10. Which best captures the theme of the passage?
    Answer: D. Solitude is one condition of peace with oneself. English · 2021 cycle (Shift 2)
  11. The mistake human beings make is to:
    Answer: D. abstain from restraining the mind English · 2021 cycle (Shift 2)
  12. The 'principal worries of our life' follow us even if we: A. detach ourselves from family life B. are deep in buying and selling C. mentally abstain from the hustle and bustle D. enter schools of philosophy
    Answer: B. A and C only English · 2021 cycle (Shift 2)
  13. Thoughts that are true for all time are:
    Answer: D. felt deep inside the self English · 2021 cycle (Shift 2)
  14. In the second stanza, the poet thinks of:
    Answer: A. what makes a wise old man English · 2021 cycle (Shift 2)
  15. Which best captures what we infer about the poet?
    Answer: C. He is old but happy in not being wise. English · 2021 cycle (Shift 2)
  16. The whole description is an example of:
    Answer: C. Analogy English · 2021 cycle (Shift 2)
  17. What is the 'system' of which Dombey and Son were the centre?
    Answer: C. The family business English · 2021 cycle (Shift 2)
  18. 'Is man no more than this?' means:
    Answer: B. Man is not as well endowed as some other animals. English · 2021 cycle (Shift 2)
  19. Which best captures what Shakespeare means?
    Answer: C. Man can accommodate the same properties. English · 2021 cycle (Shift 2)
  20. In the context of the passage, which is closest to being true?
    Answer: D. The poet himself may be the subject. English · 2021 cycle (Shift 1)
  21. What is meant by the 'traditional use of poetry'?
    Answer: C. Promoting joyous expectations English · 2021 cycle (Shift 1)
  22. If the poet's selfhood is the subject of poetry, originality springs from:
    Answer: B. the truth of self-recognition English · 2021 cycle (Shift 1)
  23. Which best describes the meaning of the opening, 'No worst, there is none'?
    Answer: A. It is not the worst, because there is nothing (beyond it). English · 2021 cycle (Shift 1)
  24. Beyond the intensity of known grief, there can be:
    Answer: D. grief beyond the limits of pain English · 2021 cycle (Shift 1)
  25. Which two of the following are true of the poem? A. Not everyone knows the intensity or depth of suffering. B. Death does not end our suffering. C. Suffering is seen as winds that hinder comfort. D. The intensity or dep…
    Answer: C. A and D only English · 2021 cycle (Shift 1)
  26. How did the 'sport with Tess' end?
    Answer: A. She was hanged. English · 2021 cycle (Shift 1)
  27. Who are the 'two speechless gazers'?
    Answer: B. 'Liza-Lu and Angel Clare English · 2021 cycle (Shift 1)
  28. 'This insubstantial pageant' refers to:
    Answer: B. an unreal performance English · 2021 cycle (Shift 1)
  29. 'We are such stuff / As dreams are made on' means:
    Answer: D. There is no lasting substance to human life. English · 2021 cycle (Shift 1)
  30. For the poet, being alone is a condition conducive to:
    Answer: C. growing in an unexpected way English · 2020 cycle (Shift 2)