All mock tests are FREE till 31 December — register to save your progress
English · UNIT 08

Reading Comprehension – Previous Year Questions

169 questions from past UGC NET English papers, each with the correct answer. Open any question for its explanation.

  1. In terms of Indian poetics (rupaka, metaphor), the poem is an example of:
    Answer: A. Paramparita rupaka (consequential metaphor), where one superimposition causes a… English · December 2023
  2. What is the gender of the addressee in the poem?
    Answer: B. Masculine English · December 2023
  3. What is the upameya (the object compared) in the poem?
    Answer: A. The addressee English · December 2023
  4. What is the upamana (the standard of comparison) in the poem?
    Answer: D. A summer's day English · December 2023
  5. Which statement shows the relationship of upameya with upamana in the poem?
    Answer: A. The upameya is superior to the upamana English · December 2023
  6. It is easier to find words for ideas than for forces because:
    Answer: B. Forces are embedded in ideas English · December 2023
  7. Why does the author say that 'the tension must be conveyed and must be sustained'?
    Answer: C. Because tension is often an important clue to the meaning of a poem English · December 2023
  8. What is possible in the analysis of a poem if the forces are included in the ideas?
    Answer: A. The ideas can be defined easily English · December 2023
  9. Which of the following is NOT correct in relation to a poem?
    Answer: B. Forces can be discussed in terms of ambiguity English · December 2023
  10. What does the term 'logical connectives' mean?
    Answer: C. The statement of logical form in addition to logical context English · December 2023
  11. Which one of the following statements is true?
    Answer: B. The poem is concerned with humans' propensity to go to war despite the catastro… English · June 2023 (Shift 2)
  12. The last line, 'Breed, crowd, encroach, expand, expunge yourself, die out', contains which figurative device?
    Answer: C. Alliteration English · June 2023 (Shift 2)
  13. What is the meaning of 'putrescent'?
    Answer: A. Decomposed English · June 2023 (Shift 2)
  14. In the context of the overall content, the title 'Apostrophe to Man' is:
    Answer: B. ironic and satirical English · June 2023 (Shift 2)
  15. What does 'detestable' mean in the poem?
    Answer: B. Contemptible English · June 2023 (Shift 2)
  16. 'Everyday life' as a theory deals with:
    Answer: B. Events that are mundane and steeped in banality English · June 2023 (Shift 2)
  17. In the passage, de Certeau's theory of everyday life offers a site of ___ the dominant.
    Answer: B. resisting English · June 2023 (Shift 2)
  18. What is the meaning of 'quotidian'?
    Answer: C. Daily practices English · June 2023 (Shift 2)
  19. Which of the following is NOT related to the meaning of 'interstice'?
    Answer: A. Monolithic English · June 2023 (Shift 2)
  20. Why is everyday-life study regarded as a science of the 'small'?
    Answer: D. Because it deals with events that are part of our mundane processes and practic… English · June 2023 (Shift 2)
  21. The person described in the poem is:
    Answer: C. a believer English · June 2023 (Shift 1)
  22. The person described in the poem is sympathetic to:
    Answer: C. disabled dogs and wounded birds English · June 2023 (Shift 1)
  23. The poem uses:
    Answer: A. cartographic and nature images English · June 2023 (Shift 1)
  24. The third line of the poem suggests something about:
    Answer: A. the complexion of the person English · June 2023 (Shift 1)
  25. The person described in the poem:
    Answer: A. is alive English · June 2023 (Shift 1)
  26. 'The methodology of practical criticism seeks coherence in images, themes and patterns of language.' What is the implication of this statement?
    Answer: C. Practical criticism evaluates texts by a purely literary mode of inquiry, witho… English · June 2023 (Shift 1)
  27. The purpose of I. A. Richards's 'practical criticism' was to:
    Answer: B. usher in an objective approach to the study of texts English · June 2023 (Shift 1)
  28. In the context of the passage, what does 'literary canon' imply?
    Answer: C. A selection of literary texts established as part of a great tradition English · June 2023 (Shift 1)
  29. What kind of value judgement did practical criticism promote?
    Answer: D. Evaluating value in terms of universal truths English · June 2023 (Shift 1)
  30. In the context of the passage, close reading implies:
    Answer: D. reading a text by focusing on its words and technical aspects English · June 2023 (Shift 1)